• Slimme en zorgvuldige keuze
 • Gratis dakinspectie
 • Actief door heel NL
 • Deskundig advies

Plat dak vervangen: wanneer renoveren & kosten

Een goed onderhouden en energie-efficiënt plat dak is essentieel voor de bescherming en duurzaamheid van je woning. Hoe weet je wanneer je een plat dak moet laten renoveren? Om er zeker van te zijn of jouw platte dak echt aan vervanging toe is, is het raadzaam om een dakinspectie te laten uitvoeren door onze dakspecialisten. Soms is reparatie voldoende in plaats van een complete dakrenovatie. Is je huidige dak nog niet geïsoleerd? Onze specialisten kunnen je ook alles vertellen over het isoleren van een plat dak! Want als je je platte dak gaat vervangen, kun je het ook direct goed laten isoleren.

Dakinspectie aanvragen

Wanneer moet je een plat dak vervangen of vernieuwen?

Er zijn verschillende signalen die je vertellen dat een plat dak aan vervanging toe is. Hieronder delen onze dakspecialisten enkele veelvoorkomende tekenen van problemen met je bestaande dak:

 • Waterlekkage: als je regelmatig vervelende lekkages in het plafond of langs de muren opmerkt, dan wijst dit naar een probleem met je bestaande dakbedekking.
 • Blaren of bulten: blaren of bulten in het dakbedekkingsmateriaal wijzen op vochtproblemen en mogelijke schade ontstaan door onder de bestaande dakbedekking.
 • Scheuren of naden die openen: scheuren in het dakmateriaal of openstaande naden tasten de waterdichtheid van de bestaande dakbedekking aan.
 • Verslechtering van de dakbedekking: veroudering, verkleuring of afbrokkeling van de dakbedekking wijst erop dat het dak zijn maximale levensduur heeft bereikt.
 • Afname van de isolatie: als je merkt dat de stookkosten stijgen, dan is dit een signaal van een verslechterd dakisolatiesysteem.
 • Ophoping van water op het dak: stilstaand water op het dak geeft aan dat de dakafvoer niet goed functioneert. Wordt dit niet op tijd opgelost, dan tast dit de dakkwaliteit aan.
 • Rot of schimmelvorming: zichtbare tekenen van rot en/of schimmelgroei op het dak zijn signaleren van een ernstig vochtprobleem.
 • Dakplanken of draagconstructie die verzwakt zijn: als de ondersteunende structuur van het dak is verzwakt, moet het platte dak vervangen worden.

Heb je deze signalen opgemerkt? Laat onze deskundige dakinspecteurs je platte dak professioneel controleren. Ze beoordelen de conditie en geven advies, variërend van reparaties tot dakvervanging. Snelle actie voorkomt verdere schade aan je dak en huis.

De eerste gebreken aan een plat dak ontstaan vaak op de dakranden en bij de aansluitingen op andere bouwdelen. Een professional zal hier tijdens de dakinspectie extra alert op zijn!

Is jouw platte dak aan vervanging toe?

Waarom moet je een plat dak zo snel mogelijk vervangen als dat versleten is? En wat zijn de verschillende materiaalopties? Onze dakspecialisten delen op deze pagina hun kennis over de voor- en nadelen van elke soort dakbedekking. Je vind hier ook de gemiddelde prijzen van de meest gebruikte types dakbedekking!

Door op tijd dakonderhoud en dakreparaties uit te laten voeren verleng je de levensduur van het dak en bespaar je hogere kosten in de toekomst en voorkom je bovendien waardeverlies van je woning!

Dakinspectie aanvragen

Kosten dakbedekking plat dak vervangen

We geven je hier ook een idee van de gemiddelde kosten voor het vervangen van je huidige dakbedekking door vijf verschillende materialen. De prijzen zijn gebaseerd op het dakoppervlak van een gemiddelde Nederlandse tussenwoning en een halfvrijstaande woning.

Dakmateriaal Kosten per m² (Tussenwoning) Totale kosten (60-100 m² dak, Tussenwoning) Totale kosten (100-150 m² dak, Halfvrijstaande woning)
Bitumen dak € 50 – € 80 € 3.000 – € 8.000 € 5.000 – € 12.000
EPDM dak € 70 – € 100 € 4.200 – € 10.000 € 7.000 – € 15.000
PVC dak € 70 – € 110 € 4.200 – € 11.000 € 7.000 – € 16.500
TPO dak € 75 – € 120 € 4.500 – € 12.000 € 7.500 – € 18.000
Asfalt shingles € 30 – € 50 € 1.800 – € 4.000 € 3.000 – € 7.500

Verschillende dakmaterialen, verschillende kosten

Om de exacte kosten van je nieuwe dakbedekking te weten te komen, kun je het beste een offerte op maat aanvragen. De totale kosten van je nieuwe dakbedekking, hangen af van factoren als: het type dakbedekking en de kwaliteit, de complexiteit van het dak en de ligging van het gebouw, de grootte en de staat van de huidige dakbedekking en of je dak nog geïsoleerd moet worden.

Welke type dakmaterialen zijn geschikt voor een plat dak?

Er zijn verschillende dakmaterialen geschikt voor platte daken, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Onze dakspecialisten benoemen de verschillende type dakbedekking:

 • Bitumen: bitumen dakbedekking (of roofing c.q. rollendak), is duurzaam en kostenefficiënt. Het wordt in lagen geïnstalleerd en verzegeld met hete lucht via een mechanische föhn of gasbrander. Bitumen is bestand tegen uv-straling en tegen weersinvloeden.
 • EPDM: EPDM (Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer) is een synthetisch rubbermateriaal dat zeer duurzaam en flexibel is. Het wordt in één stuk op het dak geplaatst, waardoor het risico op lekkage wordt verminderd. EPDM-dakleer is bestand tegen uv-stralen en heeft een lange levensduur.
 • PVC: een kunststof dak, zoals PVC, is lichtgewicht, duurzaam en bestand tegen chemicaliën. Het wordt vaak gebruikt vanwege de weerstand tegen vervuiling en het gemak van onderhoud. Het is ook bestand tegen uv-straling.
 • TPO: dit is een enkelvoudig membraanmateriaal dat lichtgewicht, flexibel en energie-efficiënt is. Het heeft een reflecterend oppervlak dat de warmteafgifte verbetert.
 • Asfalt shingles: in sommige gevallen worden asfaltshingles gebruikt voor platte daken. Het moet professioneel worden geïnstalleerd met de juiste afdichting en afwateringssystemen om waterinfiltratie te voorkomen.

De keuze van het juiste materiaal hangt af van verschillende factoren, waaronder jouw budget en de gewenste levensduur. Vraag daarom gerust om professioneel advies bij het selecteren van het meest geschikte dakmateriaal voor jouw woonsituatie.

Een plat dak isoleren tijdens of na de dakrenovatie

Er zijn verschillende methoden beschikbaar om een plat dak mee te isoleren. Deze methodes kunnen tijdens de dakrenovatie worden uitgevoerd en soms ook achteraf. De soort isolatie die je kiest bepaalt de isolatiewaarde. Over het algemeen hebben PUR, XPS, PIR en minerale wol soorten zoals glaswol en steenwol de hoogste isolatiewaarden.

1. Warm dakisolatie methode

Er wordt eerst een isolatiemateriaal, zoals PIR- of EPS-isolatieplaten, direct op de dakconstructie geplaatst. Bovenop de isolatie wordt een dampscherm geïnstalleerd om te voorkomen dat vocht uit de binnenruimte in de isolatie kan doordringen. Vervolgens wordt er grind of betontegels bovenop de isolatie geplaatst om het op zijn plaats te houden en om te voorkomen dat het wordt blootgesteld aan zonlicht.

2. Koud dakisolatie methode

Bij een koud plat dak wordt de isolatie (zoals glas- of steenwol of PUR-platen) tussen de dakspanten of balken geplaatst, waardoor de dakconstructie zelf kouder blijft. Op de isolatie wordt een dampscherm aangebracht om te voorkomen dat vocht uit de binnenruimte in de isolatie kan doordringen. Dit dampscherm is essentieel om te voorkomen dat condensatieproblemen ontstaan. Dit type isolatie is geschikt voor specifieke situaties waar warm dakisolatie moeilijk te implementeren is.

3. Omgekeerd plat dak methode

Eerst wordt de nieuwe dakbedekking op het dak geplaatst. Dit vormt een waterdichte laag om het dak te beschermen tegen vocht. Net als bij een koud plat dak wordt er dan een isolatielaag – meestal XPS- of EPS-platen – bovenop het nieuwe dak geplaatst en verzwaard met ballast, zoals grind of betontegels. Dit beschermt de isolatie tegen blootstelling aan de elementen en zorgt voor thermische efficiëntie. Het is vooral geschikt voor dakterrassen.

Plat dak isoleren: groendak

Een groendak combineert isolatie met een vegetatielaag. Een groendak zorgt voor extra thermische en geluidsisolatie, evenals milieuvriendelijke voordelen. Groendaken kunnen de levensduur van het dak verlengen en zorgen voor een groenere leefomgeving.

Bij het kiezen van de juiste isolatiemethode is het belangrijk om rekening te houden met het type dak, het budget en de gewenste energie-efficiëntie. Een professionele dakdekker helpt jou bij het selecteren van de beste isolatieoplossing.

Dáárom moet je een plat dak snel repareren of vervangen!

Onbehandelde dakproblemen kunnen leiden tot waterlekkage. Een lek dak kan voor aanzienlijke schade zorgen aan plafonds, muren, isolatie en aan elektrische systemen. Wordt het lekke dak niet snel gerepareerd of vervangen, dan leidt dit tot extra reparaties en hogere kosten. Vocht zorgt bovendien voor schimmelvorming in huis. De sporen van schimmels veroorzaken allergieën en problemen met de ademhaling.

Een beschadigd of rot dak brengt de structurele integriteit van je huis in gevaar brengen. Vocht leidt tot houtrot, corrosie van metalen delen en verzwakte draagconstructies.

Hogere energiekosten en waardeverlies woning

Vocht zorgt er ook voor dat de dakisolatie in je dak minder gaat presteren. Slecht presterende daken resulteren in een verminderde energie-efficiëntie. Hierdoor krijg je een hogere energierekening.

Een dak dat in slechte staat verkeert, zal de waarde van het onroerend goed doen verminderen. Potentiële kopers worden afgeschrikt door de kosten van het repareren of vervangen van het dak.

Je platte dak in goede conditie houden is van vitaal belang om de integriteit, veiligheid, waarde en energie-efficiëntie van je huis te behouden en onnodige kosten en problemen op de lange termijn te voorkomen!

Plat dak vervangen met bitumen (roofing)

Een bitumen dakbedekking (bijvoorbeeld SBS-bitumen en APP-bitumen) is een duurzame soort dakbedekking dat goed tegen allerlei weersinvloeden kan. Het is ook de goedkoopste dakbedekking in vergelijking met sommige andere dakmaterialen. Bitumen heeft een uitstekende waterdichtheid en hoge weerstand tegen uv-straling. De installatie van bitumen dakbedekking wordt vaak uitgevoerd in lagen. Dakbedekking van bitumen gaat gemiddeld 20 jaar mee, terwijl hoogwaardig bitumen een levensduur van gemiddeld 30 jaar heeft.

Plat dak vervangen met EPDM-dakbedekking

EPDM-dakbedekking is een synthetisch rubber met een lange levensduur. Je plat dak renoveren met Met een EPDM-dak betekent heb je 40 jaar of langer geen zorgen meer over je dak. Een EPDM-dak is duurder als bitumen, maar biedt uitstekend uv-bestendig, waterdichtheid en biedt maximale flexibiliteit bij temperatuurschommelingen. Het is relatief onderhoudsarm. Over het algemeen is een EPDM-dak een kosteneffectieve, betrouwbare langetermijnoplossing vanwege de langere levensduur.

Plat dak vervangen met kunststof dakbedekking (PVC)

Kunststof dakbedekking, ook wel PVC-dakbedekking genoemd, is populair vanwege zijn duurzaamheid en weerbestendigheid. Het wordt via directe verlijming op de ondergrond aangebracht. Het materiaal uv-bestendig en goed bestand tegen chemicaliën en slijtage. Een PVC-dak is waterdicht, heeft goede afvoermogelijkheden, is lichtgewicht en onderhoudsarm. Het is bovendien gemakkelijk te installeren. Hoewel PVC-dakbedekking duurder is dan bitumen, wordt het vaak beschouwd als een investering op lange termijn vanwege zijn levensduur en prestaties. Een PVC-dak gaat gemiddeld 30 jaar mee.

Plat dak vervangen met TPO

Het vervangen van een plat dak met TPO betekent dat je kiest voor duurzaamheid en energie-efficiëntie. TPO is een kunststof dakmateriaal dat bestand is tegen uv-stralen, chemische blootstelling en slijtage. TPO heeft uitstekende reflecterende eigenschappen, waardoor de energiekosten voor koeling verminderen. Het materiaal is licht van gewicht en het is relatief onderhoudsarm. Hoewel de initiële kosten iets hoger zijn, biedt het materiaal een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding vanwege de langere levensduur (gemiddeld 15-30 jaar )en energiebesparende voordelen.

Plat dak vervangen met asfalt shingles

Asfalt shingles zijn betaalbaar en uiterst duurzaam. Ze bestaan uit dunne lagen asfalt bedekt met granules, die bescherming bieden tegen zonlicht en weersinvloeden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren en relatief eenvoudig te installeren. Een shingle-dak vereist meestal geen speciale onderconstructie maar een correcte uitvoering is noodzakelijk om waterinfiltratie te voorkomen. Met goed onderhoud hebben asfalt shingles een gemiddelde levensduur van 20 tot 30 jaar.

Dáárom moet je een plat dak snel repareren of vervangen!

Onbehandelde dakproblemen kunnen leiden tot waterlekkage. Een lek dak kan voor aanzienlijke schade zorgen aan plafonds, muren, isolatie en aan elektrische systemen. Wordt het lekke dak niet snel gerepareerd of vervangen, dan leidt dit tot extra reparaties en hogere kosten. Vocht zorgt bovendien voor schimmelvorming in huis. De sporen van schimmels veroorzaken allergieën en problemen met de ademhaling.

Een beschadigd of rot dak brengt de structurele integriteit van je huis in gevaar brengen. Vocht leidt tot houtrot, corrosie van metalen delen en verzwakte draagconstructies.

Hogere energiekosten en waardeverlies woning

Vocht zorgt er ook voor dat de dakisolatie in je dak minder gaat presteren. Slecht presterende daken resulteren in een verminderde energie-efficiëntie. Hierdoor krijg je een hogere energierekening.

Een dak dat in slechte staat verkeert, zal de waarde van het onroerend goed doen verminderen. Potentiële kopers worden afgeschrikt door de kosten van het repareren of vervangen van het dak.

Je platte dak in goede conditie houden is van vitaal belang om de integriteit, veiligheid, waarde en energie-efficiëntie van je huis te behouden en onnodige kosten en problemen op de lange termijn te voorkomen!

Advies & offerte van onze dakexperts

Wil jij weten wat het renoveren van jouw plat dak gaat kosten? Neem snel contact op voor een gratis dakinspectie. Onze dakdekkers zijn er om antwoord te geven op al je vragen over het renoveren van een plat dak.

Dakinspectie aanvragen

Veelgestelde vragen over plat dak renoveren

Dakbedekking vervangen: oude dakbedekking verwijderen of niet?

Of de oude dakbedekking verwijderd moet worden, hangt af van de staat van het bestaande dak en of de oude dakconstructie aangetast is. Ook de keuze van het type nieuwe dakbedekking bepaalt of de oude laag dakbedekking verwijderd moet worden. Ernstig beschadigde dakbedekking moet vaak wel worden verwijderd om problemen te voorkomen.

Heb ik een vergunning nodig om een plat dak te renoveren?

Voor kleine renovaties kan geen vergunning nodig zijn, maar bij structurele wijzigingen of historische gebouwen kunnen wel vergunningen vereist zijn. Neem contact op met je gemeente voor specifieke vereisten.

Zijn er subsidies en financiële voordelen voor isolatie plat dak?

Voor het verduurzamen van je eigen woning kun je in aanmerking komen voor de ISDE-subsidie van 15% op de kosten van isolatie plat dak.

Gratis & geheel vrijblijvend

Gratis dakinspectie aanvragen
Hulp nodig? Vraag een gratis dakinspectie aan. Wij helpen je graag. Dakinspectie aanvragenBel ons: