• Slimme en zorgvuldige keuze
 • Gratis dakinspectie
 • Actief door heel NL
 • Deskundig advies

Dakpannen vervangen: wanneer doe je dat, wat zijn de voordelen en de kosten?

Wanneer het tijd is om je ouder dakpannen te vervangen, begrijpen wij dat je belangrijke vragen hebt. Op deze pagina beantwoorden we jouw vragen en geven wij je ook een beeld van de kosten voor de verschillende soorten pannen, zoals betonnen en keramische dakpannen.

Prijsopgave aanvragen

De conditie van het dak bepaalt de keuze

De keuze tussen het vervangen van dakpannen en een volledige dakrenovatie hangt af van de huidige conditie van je bestaande dak.Verkeert de dakconstructie nog in een goede staat, dan kun je de oude dakpannen prima laten vervangen. Heb je last van lekkages bij regen, hagel en sneeuw? Dat betekent dat de oude dakpannen niet meer waterdicht zijn. Het binnendringend vocht kan dan de houten dakconstructie al aangetast hebben!

Is er sprake van schade op of aan je dak, dan gaat er veel warmte verloren. Als het dak al langere tijd lek is, dan kan namelijk ook de kwaliteit van de dakisolatie aangetast zijn. De isolatielaag heeft dan zijn isolerende capaciteit (deels) verloren. In hoeverre dat het geval is, wordt bekeken tijdens een gratis dakinspectie.

Dakpannen vervangen hoort bij regelmatig dakonderhoud

Je dak heeft een regelmatige dakinspectie en een onderhoudsbeurt nodig. Het is aan te bevelen om dit jaarlijks te doen. Tijdens de inspectie wordt gekeken of de dakpannen nog goed liggen en of er geen gebroken dakpannen zijn. De dakgoten worden schoongemaakt en kapotte pannen worden vervangen.

Schimmels, mos en algen maken dakpannen poreus en dan zijn ze niet meer waterdicht. Lekkages zijn dan het gevolg. Daarom is het verstandig om elke 2-3 jaar je dak goed te laten reinigen. Een goed onderhouden dak bespaart je veel zorgen en geld op lange termijn!

 1. 1Inspectie en offerte.
  Grondige dak inspectie voor een goed advies en een offerte op maat o.b.v. de gewenste dakpannen.
 2. 2Verwijderen oude dakpannen.
  Oude dakpannen worden zorgvuldig en veilig verwijderd van het dak om puin en schade te vermijden.
 3. 3Voorbereiding dakoppervlak.
  Indien nodig wordt het dakbeschot gerepareerd en lekkages opgelost, uiteraard is isolatie aanbrengen ook mogelijk.
 4. 4Nieuwe dakpannen plaatsen.
  De nieuwe dakpannen worden geplaatst, juiste manier bevestigd en alles wordt waterdicht afgewerkt.

Wanneer moet je dakpannen vervangen?

Om je te helpen bij het overwegen van je keuze tussen dakpannen vervangen of je dak compleet vernieuwen, zetten we enkele punten op een rij die van invloed zijn op jouw beslissing:

 1. De staat van de huidige dakpannen: vervang beschadigde, verouderde of versleten dakpannen. Vooral bij kleine lekkages of gebrek aan waterdichtheid.
 2. Budget: voor het vervangen van oude dakpannen heb je minder budget nodig dan als je het dak compleet vernieuwt.
 3. Type dakproblemen: als de oude dakpannen alleen maar loszitten of verschoven zijn, is herleggen voldoende. Zijn er structurele problemen, zoals houtrot in het dakbeschot, dan is dakrenovatie noodzakelijk.
 4. Leeftijd van het dak: zijn de dakpannen erg oud zijn en vertoont het materiaal aanzienlijke slijtage. Overweeg dan volledige dakpannenvervanging om de levensduur van het dak te verlengen.
 5. Esthetische overwegingen: wil je jouw dak een nieuwe uitstraling geven? Dan kan dakpannen vervangen ook wenselijk zijn.

Het is altijd verstandig om een professionele dakdekker te raadplegen om de exacte staat van het dak te beoordelen en je deskundig advies te geven. Zij adviseren jou vrijblijvend over de beste oplossing voor jouw specifieke situatie op basis van hun kennis en expertise.

Dakinspectie aanvragen

Wat kost dakpannen vervangen gemiddeld?

Ook dit is een veelgestelde vraag: “Wat kost dakpannen vervangen?” En we begrijpen dat je dat graag wilt weten. We laten je daarom de gemiddelde prijzen van dakpannen (inclusief arbeidskosten) per vierkante meter zien, via onze prijsvoorbeelden voor daken van 50 m², 70 m² en 90 m². Bekijk daarvoor de onderstaande tabel.

Dakpannen Type Prijs per m² Prijs voor 50 m² Prijs voor 70 m² Prijs voor 90 m²
Betonnen Dakpannen €50 – €80 per m² €2.500 – €4.000 €3.500 – €5.600 €4.500 – €7.200
Keramische Dakpannen €70 – €100 per m² €3.500 – €5.000 €4.900 – €7.000 €6.300 – €9.000
Geglazuurde Dakpannen €90 – €120 per m² €4.500 – €6.000 €6.300 – €8.400 €8.100 – €10.800

Hierin zijn verschillende soorten dakpannen opgenomen: betonnen dakpannen, ongeglazuurde keramische dakpannen en geglazuurde keramische dakpannen. Dit zijn de meest voorkomende pannen op de Nederlandse daken. Houd er rekening mee dat dit slechts schattingen zijn en dat de prijzen kunnen variëren!

Dakpannen vervangen bij zonnepanelen

As er al zonnepanelen zijn geïnstalleerd, is het vervangen van dakpannen ook geen enkel probleem. In dat geval is het van belang om een ervaren professional in te schakelen! De zonnepanelen worden zorgvuldig verwijderd en opgeslagen, waarna de dakdekkers de bestaande dakpannen verwijderen en vervangen. Daarna worden de zonnepanelen opnieuw geïnstalleerd.

Dit is een delicate taak die precisie vereist om schade aan de zonnepanelen en het nieuwe dak te voorkomen. Een gecertificeerde professional kan dit proces soepel en veilig uitvoeren. Je dak krijgt dan niet alleen een frisse uitstraling, maar ook je zonnepanelen blijven optimaal functioneren.

Wanneer moeten het dakbeschot en de panlatten vervangen worden?

Het dakbeschot en de panlatten moeten worden vervangen als ze beschadigd, verrot, versleten of niet meer effectief zijn. Hieronder geven je enkele indicaties die kunnen aangeven dat het nodig is om ook het dakbeschot en de panlatten te vervangen:

 1. Heb je vaak daklekkages? Dan duidt dit op schade aan het dakbeschot en/of de panlatten. Water sijpelt door scheuren of gaten in het dakbeschot tast de panlatten aan.
 2. Houten dakbeschot en panlatten zijn gevoelig voor houtrot, vooral als ze langdurig aan vocht worden blootgesteld. Bij houtrot moeten ze worden vervangen.
 3. Dakbeschot en panlatten kunnen slijten. Als je dak al tientallen jaren oud is, dan is het verstandig om de toestand ervan te laten beoordelen.
 4. Ontbreken of loszitten van panlatten kunnen problemen veroorzaken bij het bevestigen van dakbedekking en kan leiden tot schade en lekkages.
 5. Als je zwaardere dakbedekking, zoals zonnepanelen, wilt installeren, moet je het dakbeschot en de panlatten mogelijk laten versterken.

Voor een weloverwogen keuze tussen het vervangen van dakpannen en een complete dakvernieuwing, is een gedegen dakinspectie door een ervaren dakdekker aan te raden.

Dakinspectie aanvragen

Dakpannen vervangen is hét moment voor dakisolatie

Laat je de dakpannen vervangen, dan is dat het perfecte moment om ook dakisolatie aan te brengen. Het bied je direct de mogelijkheid om toegang te krijgen tot de dakstructuur. Hierdoor is het relatief eenvoudig om dakisolatie toe te voegen of die te verbeteren.

Dakisolatie zorgt voor een betere energie-efficiëntie en comfort in je huis. Grijp deze gelegenheid dus direct aan om de duurzaamheid van je woning te verbeteren. Zo bespaar je in de toekomst op de energiekosten!

Ga je de dakisolatie verbeteren van een bestaande woning? Dan kun je hiervoor subsidie krijgen. De ISDE-subsidie is voor huiseigenaren bestemd die de duurzaamheid van hun woning gaan verbeteren. Dat scheelt aanzienlijk op de prijs!

Ja, ik wil advies

Hoe is de prijs van nieuwe dakpannen opgebouwd?

De kosten voor het vervangen van dakpannen zijn van verschillende factoren afhankelijk. Uiteraard speelt het oppervlakte van het dak een grote rol in de prijsbepaling. In de tarieven van de dakdekkers zijn ook de kosten van het verwijderen van de oude dakpannen opgenomen en de afvoer ervan. Het totaal aantal manuren arbeidsloon van de dakdekker heeft daarom ook substantieel invloed op de kosten.

Daarnaast zijn de kosten voor dakpannen vervangen ook afhankelijk van het type dakpannen dat je koopt. Je kunt uit veel soorten dakbedekkingen kiezen. Betonnen dakpannen zijn bijvoorbeeld goedkoper dan keramische dakpannen, omdat het laatste type dakpan ontzettende lang meegaat. In de meeste gevallen kiezen mensen voor keramische pannen vanwege deze reden. Over het algemeen zijn ongeglazuurde keramische dakpannen goedkoper dan keramische geglazuurde dakpannen. Het verschil in de kosten tussen deze types kan zelfs aanzienlijk zijn.

Wil je je nieuwe dakpannen extra beschermen? Om je dakpannen extra te beschermen tegen uv-licht, het weer en vuil kun je overwegen om je dakpannen te laten coaten en te impregneren.

Prijzen betonnen, keramische en keramische geglazuurde dakpannen

Betonnen dakpannen zijn de goedkoopste optie met een gemiddelde prijs tussen de € 50 tot € 80 per vierkante meter. De gemiddelde prijzen van keramische dakpannen variëren van € 70 tot € 100 per vierkante meter, afhankelijk van de kwaliteit en het specifieke type.

Keramische geglazuurde dakpannen zijn doorgaans duurder dan ongeglazuurde keramische dakpannen, vanwege de extra kosten voor het glazuurproces. Ze kunnen variëren van € 90 tot € 120 vierkante meter, of zelfs meer, afhankelijk van de stijl en het merk. Keramische dakpannen zijn, zoals je ziet, duurder maar gaan langer mee dan betonnen dakpannen. Heb je het budget ervoor? Overweeg dan om die reden keramische dakpannen!

Wil je besparen op de kosten van het vervangen van de dakpannen? Wanneer je zelf de oude dakbedekking afvoert, scheelt dat een stuk in de kosten!

Dakinspectie aanvragen

Kosten dakpannen verwijderen en vervangen 2024: voorbeelden inclusief dakisolatie

Onderstaand vind je prijsvoorbeelden voor het vervangen van dakpannen voor drie verschillende typen woningen in Nederland, waarbij een verwacht inflatiepercentage van 4% voor 2024 is meegenomen:

Type Woning Dakpannen Vervangen (2023) Dakisolatie (2023)
Nederlandse Rijtjeswoning € 6.000 € 1.800 – € 2.500
2-onder-1 Kap Woning € 8.500 € 2.500 – € 3.500
Gemiddelde Vrijstaande Woning € 11.000 € 3.500 – € 5.000

Vraag jouw offerte aan voor dakpannen vervangen!

Op deze pagina heb je een idee gekregen van kosten voor het leggen van dakpannen. Uiteraard zijn de kosten voor een nieuw dak van veel variabelen afhankelijk. Bij ons heeft het bieden van een offerte uiteraard de voorkeur! Zo weet jij exact wat dakpannen vervangen en vernieuwen gaat kosten op basis van wat het dak écht nodig heeft. Vraag daarom – om te beginnen – altijd onze vrijblijvende dakinspectie aan! Daarmee krijg jij het allerbeste advies én een vrijblijvende offerte op maat.

Welke soorten dakpannen zijn er?

Laat de inspectie zien dat het dak structureel in een goede staat is, dan kun je de dakpannen met een gerust hart laten vervangen. Dan komt natuurlijk de vraag: “Welke dakpannen zijn er en welke soort dakpan is het beste voor mijn huis?”

Er zijn verschillende soorten dakpannen die worden gebruikt voor dakbedekking en elk type heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Dit zijn in Nederland de meest voorkomende soorten dakpannen:

 1. Betonnen dakpannen.
 2. Keramische ofwel kleidakpannen.
 3. Tegelpannen
 4. Leien dakpannen.
 5. Bitumineuze dakpannen (ook bekend als dakshingles).
 6. Zinken dakpannen.
 7. Kunststof dakpannen zoals PVC-daken of polymeercomposieten.

De keuze van het type dakpan hangt af van je budget, de gewenste afwerking en de duurzaamheid. Het is belangrijk om bij het kiezen van nieuwe dakpannen rekening te houden met de specifieke behoeften en eisen van jouw huis en met het advies van een professionele dakdekker.

De meeste mensen kiezen voor keramische dakpannen omdat ze ontzettend lang meegaan: tot wel 100 jaar!

Dakinspectie aanvragen

Veelgestelde vragen over dakpannen vervangen

Hoe lang duurt het om dakpannen te vervangen?

Dakpannen vervangen kan variëren van enkele dagen tot een week of langer. De omvang van het dak, het type dakpannen, de ervaring van de dakdekker en de weersomstandigheden spelen allemaal een rol. Grotere daken en complexe dakontwerpen vergen meer tijd. Wij adviseren om een professionele dakspecialist te raadplegen voor een nauwkeurige tijdschatting!

Kan ik dakpannen vervangen door andere soort dakbedekking?

Je kunt dakpannen vervangen door andere soorten dakbedekking, maar dit vereist vaak meer voorbereiding – en soms ook aanpassingen aan de dakconstructie – afhankelijk van het nieuwe type dakbedekking dat je wilt installeren. Alternatieven zijn bijvoorbeeld asfaltshingles, bitumen dakbedekking, leien dakbedekking, zinken dakbedekking of zelfs een milieuvriendelijk sedum dak. Laat je dan wel goed adviseren door onze ervaren dakspecialisten!

Hoe kan ik mijn dakpannen onderhouden om vervanging te voorkomen?

Om de dakpannen goed te onderhouden en vroegtijdige vervanging te voorkomen, is periodieke dakinspectie cruciaal. Laat middels een dakreiniging algen en mos verwijderen en vervang beschadigde dakpannen onmiddellijk. Overweeg ook preventieve behandelingen tegen algen en mos, zoals dakcoating en dakimpregnatie. Laat ook regelmatig je dakgoten schoonmaken. Een goede zorg voor uw dak verlengt de levensduur en voorkomt kostbare vervangingen!

Is het verstandig om de dakpannen te coaten?

Dakcoatings verlengen de levensduur van de dakpannen, bieden bescherming tegen weersinvloeden en verbeteren de waterdichtheid. Dakcoating draagt ook bij aan de energie-efficiëntie van de dakpannen. Je leest meer hierover op de pagina ‘dakpannen coaten’.

Wat is het verschil tussen dakpannen coaten en impregneren?

Dakpannen coaten en impregneren zijn verschillende processen voor de bescherming van nieuwe dakpannen. Coaten richt zich op het uiterlijk en de bescherming tegen uv-straling, terwijl impregneren gericht is op vochtbestendigheid. Dakcoating omvat het aanbrengen van speciale beschermende coatinglaag, terwijl impregneren waterafstotende stoffen gebruikt om vochtschade te voorkomen. De keuze hangt af van de specifieke dakbehoeften. Raadpleeg een professional voor advies.

Wat is het nadeel van betonnen dakpannen?

Betonnen dakpannen zijn aanzienlijke zwaarder in vergelijking met keramische dakpannen. Bestaande dakstructuren zijn mogelijk niet geschikt voor dit extra gewicht, wat renovatiebeperkingen of extra kosten met zich mee kan brengen. Hoewel betonnen dakpannen duurzaam en brandwerend zijn, kunnen ze na verloop van tijd vervagen.

Heb ik een vergunning nodig om mijn dakpannen te vervangen?

In Nederland is geen vergunning nodig om dakpannen te vervangen als de nieuwe dakpannen op dezelfde manier worden geïnstalleerd als de oude, zonder structurele wijzigingen aan het dak. Dit wordt beschouwd als regulier onderhoud. Voor significante structurele veranderingen aan het dak, zoals een dakopbouw of het installeren van dakkapellen, kan wel een omgevingsvergunning nodig zijn. Raadpleeg jouw gemeente voor specifieke vereisten in jouw regio.

Gratis & geheel vrijblijvend

Gratis dakinspectie aanvragen
Hulp nodig? Vraag een gratis dakinspectie aan. Wij helpen je graag. Dakinspectie aanvragenBel ons: