• Slimme en zorgvuldige keuze
 • Gratis dakinspectie
 • Actief door heel NL
 • Deskundig advies

Dakisolatie binnenzijde: de beste materialen, werkwijze & kosten

Het isoleren van je dak van binnenuit verhoogt je wooncomfort én bespaart energie. Het wordt in vaktermen ook wel ‘koud dak isolatie’ genoemd. Onze isolatiespecialisten vertellen je graag over de voordelen van deze methode. Zij vertellen ook welke isolatiesoorten geschikt zijn voor een plat of schuin dak. Je kunt het aan de professional overlaten als je tegen de klus opziet, maar je kunt ook zelf aan de slag om jouw dak van binnenuit te isoleren. Daarom stelden onze dakadviseurs voor jou een stappenplan samen. Wat betreft de kosten van dakisolatie vind je ook enkele voorbeelden.

Dakisolatie verhoogt het comfort thuis en bespaart energie. Maar het zorgt ook voor geluidsisolatie en een waardestijging van je huis!

Prijsopgave aanvragen
Dakisolatie binnenzijde met platen
Dakisolatie binnenzijde met platen

Dak isoleren aan de binnenzijde

Je kunt prima een dak isoleren aan de binnenzijde. Deze methode staat ook bekend als “dakisolatie aan de binnenzijde” of “binnendakisolatie”. Het isolatiemateriaal wordt aan de onderzijde van het dak of tussen de dakspanten geplaatst. Zo blijft de warmte in de winter binnen en in de zomer zorgt dakisolatie ervoor dat het binnen koel blijft. Deze isolatiemethode is vooral handig als het lastig is of te kostbaar wordt om de buitenkant van het dak te isoleren, bijvoorbeeld bij bestaande daken die nog in goede staat verkeren. Wil je je dak gaan vervangen? Dan kun je tegelijkertijd het dak van buitenaf isoleren!

Je dak van binnenuit isoleren is een goede isolatie-optie. Het isolatiemateriaal wordt aan de binnenkant tegen het houten dakbeschot bevestigd. Daarom hoeft bestaande dakconstructie niet aangepast hoeft te worden.

Schuin dak isoleren binnenzijde

Een schuin dak kun je isoleren door isolatiemateriaal aan de onderzijde van het dak te plaatsen, tussen de dakspanten. Het isolatiemateriaal kan bestaan uit glaswol, steenwol, schuimisolatie of isolatieplaten. De isolatielaag moet zorgvuldig tegen het schuine dak worden geplaatst om koudebruggen en luchtlekken te minimaliseren. Zo wordt de energie-efficiëntie verhoogd. De kwaliteit van het type isolatiemateriaal dat wordt gebruikt heeft invloed op de effectiviteit van de dakisolatie. Vaak wordt er tegelijkertijd een dampdichte folie geplaatst om vochtproblemen te voorkomen.

Schuin dakisolatie tussen de balken levert aanzienlijke energiebesparingen op. Bij een hoge isolatiewaarde van het isolatiemateriaal verdien je de dakisolatie bovendien sneller terug via je energierekening.

Lees meer over schuin dak isoleren.

Plat dak binnenzijde isoleren

Een plat dak kan op verschillende manieren van binnenuit geïsoleerd worden. Zo kunnen er PIR-isolatieplaten worden bevestigd met lijm of schroeven. We adviseren om direct een dampremmende laag aan te brengen. Na het isoleren kunnen gipskartonplaten of andere afwerkingsmaterialen worden bevestigd tegen het plafond.

Daarnaast kan er ook isolatiemateriaal zoals steenwol of glaswol worden gebruikt. Beide soorten minerale wol worden tussen de balken van het bestaande dak geplaatst. Glaswol- en steenwolisolatie wordt meestal tussen de houten balken van het platte dak vastgeklemd. Vervolgens kan het plafond worden afgewerkt voor een gladde uitstraling.

Ja, ik wil een prijsopgave

Dakisolatie binnenkant: kosten

De gemiddelde kosten van een schuin dak isoleren van binnenuit en een plat dak aan de binnenkant isoleren zijn afhankelijk de grootte van het dak, het type dak, het type isolatiemateriaal en de arbeidskosten. We geven je enkele prijsvoorbeelden:

 • Rijtjeshuis: gemiddeld dakoppervlak 60-80 vierkante meter.
  Kosten dakisolatie binnenzijde schuin dak & plat dak: € 2.000 tot € 4.000.
 • Halfvrijstaand huis: gemiddeld dakoppervlak 80-120 vierkante meter.
  Kosten dakisolatie binnenzijde schuin dak & plat dak: € 3.000 en € 6.000.
 • Vrijstaand huis: gemiddeld dakoppervlak 120+ vierkante meter.
  Kosten dakisolatie binnenzijde schuin dak & plat dak: € 5.000 en € 10.000 of meer.

Is jouw huis geschikt voor dakisolatie aan de binnenkant?

Op deze pagina vond je veel informatie over het isoleren van een dak aan de binnenzijde. We vertelden je wat de beste isolatie is voor een hellend dak en een plat dak en we hebben je ook een alternatief geboden: zoldervloerisolatie. Nu weet je nog niet of jouw dak geschikt is voor interne isolatie…?

Maak daarom een vrijblijvende afspraak met onze dakisolatie-adviseurs als je je dak wilt laten isoleren. Zij komen bij je thuis om te beoordelen of je dak in goede staat is en welke isolatie geschikt is voor jouw huis en verwachtingen. Daarna ontvang je een vrijblijvende offerte.

Zelf isoleren of overlaten aan een professional?

Of je ervoor kiest om isolatiewerkzaamheden zelf uit te voeren of een professional in te huren, hangt af van de complexiteit van het project en je eigen vaardigheden en je budget. Voor eenvoudige en kleinere isolatieklussen kan zelf isoleren kostenbesparend zijn. Voor complexe projecten, zoals het isoleren van moeilijk bereikbare gebieden of het zorgen voor luchtdichte isolatie, is een professional noodzakelijk om kwaliteit en veiligheid te waarborgen.

Onze dakprofessionals hebben de expertise om hoogwaardige isolatie te leveren en bieden garantie op het werk. Het is verstandig om de aard van het project, je eigen kennis en vaardigheden, budget en andere specifieke vereisten in overweging te nemen bij het nemen van de juiste beslissing.

Ja, ik wil een prijsopgave

Het beste isolatiemateriaal voor schuine dak isolatie

Waarmee je het beste een schuin dak van binnenuit isoleert, hangt af van de gewenste isolatiewaarde en je budget. We benoemen hieronder de verschillende isolatiematerialen per isolatiewaarde met de prijs per m2 voor een schuin dak:

Isolatiemateriaal Isolatiewaarde (R-waarde) Geschatte Prijs per m² (€)
Glaswol isolatie R 2,5 – R 4,0 €10 – €20
Steenwol isolatie R 3,0 – R 4,5 €15 – €25
PIR-isolatieplaten R 4,5 – R 6,0 €20 – €30
EPS (geëxpandeerd polystyreen) isolatie R 3,5 – R 4,5 €10 – €20

De exacte R-waarden variëren per merk en type isolatiemateriaal. De prijzen per vierkante meter kunnen ook per leverancier verschillen.

Het beste isolatiemateriaal om een plat dak te isoleren

Uiteraard vertellen wij je ook welke isolatie passend is voor het platte dak. Ook hier geldt: hoe hoger de isolatiewaarde, hoe warmer het in de winter blijft en des te koeler in de zomer. Hieronder vind je je een overzicht van het meest gekozen isolatiemateriaal van een plat dak:

@Robert: zie schema 2

Van minerale wol – zoals glas- of steenwol – is een vrij dikke laag nodig, maar in de meeste dakconstructies is voldoende ruimte voor zo’n dikkere laag.

Wat is een goede isolatiewaarde? In Nederland wordt meestal een minimale R-waarde van R 6,0 tot R 7,0 aanbevolen voor het isoleren van platte daken en schuine daken.

Alternatief: zoldervloer isoleren

Het isoleren van de zoldervloer – in plaats van een hellend dak of plat dak van binnenuit – heeft ook zijn voordelen. Er zijn zelfs situaties waar het de voorkeur verdient. Hieronder vind je voorbeelden van situaties waarin je kunt overwegen om de vloer van de vliering te isoleren:

 1. Onverwarmde zolder: als de zolder onverwarmd is en alleen wordt gebruikt voor opslag.
 2. Kostenbesparing: zoldervloerisolatie kan goedkoper zijn dan het isoleren van het dak zelf, vooral als het dak complexe vormen heeft of er veel dakramen en ventilatieopeningen zijn die extra werk en materialen vereisen.
 3. Voorkomen van problemen met vocht: bij het isoleren van een dak van binnenuit is het belangrijk om de vochtbestendige laag correct te plaatsen om ervoor te zorgen dat er geen condensatie ontstaat. Ben je daar niet zeker van, dan is isolatie van de zoldervloer een veiligere optie.
 4. Behoud van zolderruimte: als je de zolderruimte wilt behouden voor opslag, is het isoleren van de zoldervloer een goede keuze.

Waarom een dampscherm toevoegen?

Als je het dak gaat isoleren van binnenuit dan raden wij aan om een tegelijkertijd een dampremmende folie te laten aanbrengen. Dit voorkomt dat er condensatie kan ontstaan tussen het isolatiemateriaal en de binnenafwerking. Een dampscherm helpt om de isolatie droog te houden en dat is essentieel voor de thermische prestaties. Natte isolatie is namelijk minder effectief. Door een dampscherm wordt ook de kans op schimmel in huis verkleind.

Voorkom vochtproblemen door verkeerd gekozen isolatie en vraag advies aan onze ervaren isolatiespecialisten! In elke regio in Nederland hebben wij een erkende isolatiespecialist die jou deskundig adviseren.

Een dampscherm is een luchtdicht membraan, waardoor luchtlekken tussen de binnenruimte en de isolatielaag worden verminderd. Dit verbetert de energie-efficiëntie en voorkomt dat eventueel vocht in de dakconstructie kan doordringen. Vocht in het dak leidt tot structurele schade en verzwakking van het dak.

Let op: bij oudere woningen kan er onder de dakpannen asfaltpapier zijn aangebracht tijdens de bouw. Wanneer je dan de binnenkant van het dak isoleert, kan vocht niet uit de constructie ontsnappen!

Stappenplan: dak van binnenuit isoleren

Isoleren van een bestaand dak vanaf de binnenzijde kun je eventueel zelf doen. Maar het isoleren van een dak van binnenuit is wel een project dat zorgvuldige planning en uitvoering vereist. Volg daarom de onderstaande stappen:

Zelf dak isoleren vanaf de binnenzijde:

 1. Veiligheid eerst: draag beschermende kleding, zoals handschoenen, veiligheidsbril en een masker.
 2. Voorbereiding: maak de zolderruimte leeg en zorg voor een goede toegang tot het dak.
 3. Inspectie: controleer eerst de dakconstructie op tekenen van lekkages of andere schade.
 4. Dampscherm installeren: bevestig de dampremmende folie aan de onderzijde van het dak, aan de warme kant van de isolatielaag. Dit voorkomt dat vocht in de isolatie doordringt. Dit geldt zowel bij een pannendak schuin dak als een bitumen plat dak of de EPDM-dakbedekking van een plat dak. Zorg ervoor dat het dampscherm luchtdicht wordt aangesloten op muren, plafonds en andere bouwelementen. Gebruik isolatietape of kit om openingen af te dichten.
 5. Isolatiemateriaal plaatsen: snijd het isolatiemateriaal op maat om het tussen de houten latten van de dakspanten te laten passen. Plaats het tussen de dakspanten – die de dakconstructie ondersteunen – tegen het dakbeschot en zorg ervoor dat het vast blijft zitten. Gebruik spijkerflensdekens of balkenzakken. Zorg ervoor dat er geen naden, kieren of openingen zijn waar lucht kan circuleren.
 6. Afwerking: nadat de isolatie is geplaatst, kun je de zolderruimte opnieuw inrichten of afwerken met gipsplaten.
 7. Inspectie en naleving: controleer of de isolatie gelijkmatig is aangebracht en dat er geen luchtlekken zijn. Zorg ervoor dat je project voldoet aan de solatienormen en lokale bouwvoorschriften.
 8. Ventilatie: het is belangrijk om de zolderruimte goed te ventileren om vochtproblemen te voorkomen. Zorg voor voldoende ventilatieopeningen aan de buitenzijde van het dak en/of gebruik een mechanisch ventilatiesysteem.

Veelgestelde vragen over dak van binnenuit isoleren

Wat is ecologische isolatie?

Ecologische isolatie omvat materialen en methoden die milieuvriendelijk en duurzaam zijn. Het maakt gebruik van natuurlijke hernieuwbare materialen zoals schapenwol, hennep en kurk. De methode minimaliseert de milieubelasting tijdens de productie, vermijdt schadelijke stoffen en biedt goede thermische prestaties.

Hoe werkt een dampscherm?

Bij de meeste isolatiesoorten en – methoden is een folie nodig om het tegen condensatie en vocht te beschermen. Een dampscherm is een dampwerkende folie dat ervoor zorgt dat condens en vocht niet kunnen binnendringen in de isolatielaag en de constructie van het dak. Het wordt aan de warme zijde (binnenzijde) van het isolatiemateriaal geplaatst, zodat de warme lucht die door het dak stijgt niet in contact komt met koude oppervlakken en condenseert.

Gratis & geheel vrijblijvend

Gratis dakinspectie aanvragen
Hulp nodig? Vraag een gratis dakinspectie aan. Wij helpen je graag. Dakinspectie aanvragenBel ons: