• Slimme en zorgvuldige keuze
 • Gratis dakinspectie
 • Actief door heel NL
 • Deskundig advies

Dakreiniging: voordelen dak reinigen, kosten en advies

Stoor jij je aan het dak, omdat deze vol zit met mos en algen? Dan is je dak reinigen een geweldige manier om je dak weer schoon te krijgen. Door regelmatig je dak te laten reinigen verleng je bovendien de levensduur.

Prijsopgave aanvragen
Dak reinigen

Voordelen van je dak reinigen op een rij

Schimmels, algen en mos op een dak verzwakken onmerkbaar elke soort dakbedekking. Ze maken het dak namelijk poreus, waardoor het gaat lekken. Dit voorkom je door regelmatig je dak te laten schoonmaken! De voordelen van dakreiniging zijn:

 • Het dak ziet er weer als nieuw uit met een stralend resultaat.
 • Het dak is weer vrij van mos, algen en schimmels.
 • Je verlengt de levensduur van het dak.

Verkeert je dak nog in goede staat? Dan is een dakreiniging voordeliger dan een dakrenovatie of een nieuw dak laten maken!

Bij ons ben je zeker van goed advies, een professionele dakreinigingsmethode van dakpannen en een bitumen dak en óók van de scherpste prijs!

Wanneer moet je je dak reinigen?

De frequentie hangt af de mate van vervuiling en het type dakbedekking. Sommige dakmaterialen zijn namelijk gevoeliger voor organische groei dan andere.

Als je zichtbare tekenen van vervuiling ziet, zoals donkere vlekken of algen, dan is dat een indicatie dat dakreiniging nodig is.

Over het algemeen wordt aanbevolen om je dak elke 3 tot 5 jaar te laten inspecteren en het dak te laten reinigen. Het schoonmaken van een dak moet voorzichtig gebeuren om schade te voorkomen. Schakel daarom professionals in: je hebt dan ook garantie!

Dakinspectie aanvragen

Dak reinigen + coaten + impregneren = hogere kosten voorkomen

Het laten reinigen en het voorzien van een coating van hoge kwaliteit, zorgt ervoor dat een dak langer meegaat. Coaten en impregneren zorgen ervoor dat water niet doordringt in poreuze dakpannen en voorkomt schade aan het dak en aan de dakisolatie door binnendringend vocht. Door deze drie regelmatig te laten uitvoeren, bescherm je je dak maximaal en voorkom je hogere kosten! Let wel op dat als je je dak wilt laten coaten, het dak wel eerst goed professioneel gereinigd moet zijn!

Wat kost het reinigen van dakpannen?

Natuurlijk denk je hierbij aan vragen zoals: wat zijn de kosten van een dakreiniging? Hoe duur is het schoon laten maken van dakpannen? Wat zijn normale prijzen per m²? Hieronder vind je overzicht met de gemiddelde kosten voor het reinigen van een dak met een hogedrukreiniger, chemische, stoom-en luchtdrukreiniging. Lees hier alle prijsinformatie die je vooraf moet weten voor het schoonmaken van daken van 50 m², 80 m² en 100 m²:

@robert: zie schema 1

Kosten combinatie dak reinigen + coaten + impregneren

Dit schema geeft zowel de geschatte kosten voor een dak laten reinigen plus de kosten voor het coaten voor daken van diverse afmetingen met verschillende reinigingsmethoden.

@robert: zie schema 2

Gemiddelde kosten bitumen dak schoonmaken

De gemiddelde kosten voor het dak reinigen van een bitumen dakbedekking van 50 m² liggen tussen de € 250 en € 750, afhankelijk van de mate van vervuiling en de gekozen reinigingsmethode. Voor een dak van 80 m² kunnen de kosten variëren van € 400 tot € 1.200.

Wil jij weten wat het schoonmaken van jouw dak gaat kosten? Vraag een offerte aan en je weet binnen enkele dagen wat je project kost!

Onze professionele methoden van dak reiniging

Welke methoden worden er ingezet voor het reinigen van een dak? Er zijn verschillende methoden en technieken die worden ingezet en die zijn afhankelijk van het type dakbedekking en de mate van vervuiling. Hier zijn enkele veelvoorkomende methoden voor dakreiniging:

 1. Drukspuiten: een hogedrukreiniger is een veelgebruikte methode voor het reinigen van daken. Een hogedrukreiniger wordt gebruikt om water onder druk op het dakoppervlak te sproeien om vuil, mos, algen en andere verontreinigingen los te maken en weg te spoelen.
 2. Borstelen en schrobben: voor dakoppervlakken met hardnekkig vuil kan handmatig borstelen of schrobben met een zachte borstel of bezem worden toegepast om verontreinigingen te verwijderen.
 3. Chemische reiniging: soms worden reinigingschemicaliën gebruikt om hardnekkige vlekken, algen of schimmels te behandelen. De chemicaliën worden aangebracht en werken enige tijd in, voordat ze worden afgespoeld met water.
 4. Stoomreiniging: stoomreiniging wordt gebruikt om vuil en organische groei op daken te verwijderen. Stoom wordt hierbij onder druk op het dakoppervlak aangebracht.
 5. Biologische reiniging: voor organische groei zoals algen en mossen kan biologische reiniging worden toegepast met behulp van milieuvriendelijke enzymen die de groei afbreken.
 6. Luchtdruk- of persluchtreiniging: persluchtblazers kunnen worden gebruikt om bladeren, takken en ander vuil van het dak te verwijderen zonder fysiek contact met het dakoppervlak.
 7. Handmatige reiniging: voor delicate dakbedekkingen, zoals sommige soorten leien, is handmatige reiniging met behulp van een zachte borstel en water de beste optie.

Het type methode dat wordt gebruikt, hangt af van de aard van het dakmateriaal en de mate van vervuiling. Voor complexe reinigingstaken en daken met bijzondere kenmerken of grote projecten wordt aanbevolen om professionele dakreinigingsdiensten in te schakelen.

Het is tot op bepaalde hoogte mogelijk dat je zelf aan de slag gaat. Reinigen met onder hoge druk en borstelen c.q. schrobben kun je bijvoorbeeld zelf doen. Maar ga je aan de slag met schoonmaak- of chemische middelen, dan is het belangrijk dat je weet wat je doet!

Welke soorten daken kunnen gereinigd worden?

De meeste soorten daken kunnen worden gereinigd. Het is wel belangrijk dat de juiste reinigingsmethode per type dakbedekking wordt ingezet.

 1. Asfaltshingle-daken: shingles zijn een soort bitumen dakbedekking. Het reinigen omvat het verwijderen van vuil, algen, mos en schimmel. Het schoonmaken moet voorzichtig gebeuren.
 2. Leien daken: deze daken worden gereinigd om vuil en organische groei te verwijderen. Zorg ervoor dat de reinigingsmethoden geschikt zijn voor leisteen, aangezien lei gevoelig is voor beschadiging.
 3. Dakpannen (klei of beton): ook dakpannen worden schoongemaakt om vuil en organische groei te verwijderen. Gebruik een reinigingsmethode die de duurzaamheid van de dakpannen intact houdt.
 4. Metalen daken: metalen daken – zoals een zink dakbedekking – worden gereinigd om vuil en corrosie te verwijderen. Het gebruik van geschikte reinigingsmiddelen is belangrijk om het zink te beschermen.
 5. Rubberen daken (EPDM): EPDM-dakbedekking wordt gereinigd om vuil en organische groei te verwijderen. Vermijd reinigingsmiddelen die de rubberen afdichtingen op het dak kunnen beschadigen.
 6. Platte daken (bitumen of PVC): voor platte daken met een vloeibare dakbedekking, bitumen dakbedekking of pvc-dakbedekking (ofwel kunststof dakbedekking). In dit geval moet het schooonmaken zeer voorzichtig gebeuren om de waterdichtheid waarborgen.

Het is essentieel dat de juiste reinigingsmethoden en -middelen worden gebruikt die geschikt zijn voor het specifieke type dakbedekking. Bovendien moet reiniging zorgvuldig worden uitgevoerd om je dak maximaal te beschermen. Het is aan te bevelen om professionele dakreinigingsdiensten in te schakelen.

Ja, ik wil advies

Verschil dakreiniging, coaten en impregneren

Er zit een groot verschil tussen dakreiniging, coaten en impregneren. We lichten de drie dakonderhoudsmethoden hieronder verder toe:

 1. Dakreiniging:
  • Doel: dakreiniging is gericht op het verwijderen van vuil, algen, mos, schimmels en ander organisch materiaal verwijderen uit dakgoten. Het doel is om het uiterlijk van het dak te verbeteren en het voorkomen van schade aan de dakbedekking.
  • Proces: bij dakreiniging worden vaak hogedrukspuiten, borstels en reinigingsmiddelen gebruikt.
 2. Dakcoating:
  • Doel: dakreiniging in combinatie met een coating is erop gericht om een dak te beschermen tegen uv-straling en vochtinfiltratie.
  • Proces: er wordt speciale coatinglaag gelijkmatig op het dakoppervlak aangebracht. Deze laag beschermt het dak tegen externe schade. Ook is het mogelijk om je dak een nieuwe kleur te geven door middel van een coating.BUTTON: MEER OVER DAKCOATING
 3. Dakimpregnering:
  • Doel: reinigen en impregnering is erop gericht om dakpannen en leien daken schoon en waterafstotend maken en het ze te beschermen tegen vochtinfiltratie.
  • Proces: het impregneren omvat het aanbrengen van een impregneermiddel op het dakmateriaal, dat diep doordringt en poriën vult. Hierdoor wordt het dak tegen vocht beschermd.
Dakinspectie aanvragen

Alle soorten dakpannen schoonmaken

Klei- en betonnen dakpannen zijn over het algemeen geschikt voor reiniging. Hieronder vind je informatie over de soorten klei- en betonnen dakpannen die kunnen worden schoongemaakt:

1. Klei dakpannen:

 • Geglazuurde kleipannen: deze pannen hebben een glazuurlaag die ze beschermt tegen vocht en vervuiling. Ze worden gereinigd om hun glans te behouden. Drukspuiten met water en milde reinigingsmiddelen zijn vaak geschikte methoden.
 • Ongeglazuurde kleipannen: deze pannen hebben geen glazuurlaag en zijn gevoeliger zijn voor vuil en organische groei. Ze kunnen worden gereinigd, maar voorzichtigheid is geboden om geen beschadigen te veroorzaken.

2. Betonnen dakpannen:

 1. Standaard betonnen dakpannen: hogedrukreiniging van dit soort pannen met water kan effectief zijn, maar het is belangrijk om de juiste drukinstellingen te gebruiken, zo voorkom je schade aan de pannen.
 2. Gecoate betonnen dakpannen: sommige betonnen dakpannen hebben een coating of een gekleurde afwerking. Bij het reinigen van deze pannen is het belangrijk om de coating niet te beschadigen.

Het is van cruciaal belang om voorzichtig te zijn bij het laten reinigen van klei- en betonnen dakpannen om schade aan de pannen en de waterdichtheid van het dak te voorkomen. Voor complexe reinigingstaken of dakpannen met bijzondere kenmerken is het raadzaam om professionele dakreinigingsdiensten in te schakelen om ervoor te zorgen dat het werk veilig en effectief wordt uitgevoerd.

Veelgestelde vragen over daken reinigen en kosten van een dak schoonmaken

Hoe kan ik zelf het dak reinigen?

Als zelf je dakpannen wilt schoonmaken in plaats van professioneel een dak laten reinigen, dan controleer je eerst je dak op losse of gebroken dakpannen en repareer je deze. Leg dan een zeil onder de dakpannen om het vuil op te vangen. Gebruik een slang met lage waterdruk of een een hogedrukreiniger en stel deze dan zo laag mogelijk in. Schrob het vuil weg met een zachte borstel en een mild schoonmaakmiddel. Spoel het dak af.

Wat is de goedkoopste methode om een dak te reinigen?

De voordeligste methode om uw dak te reinigen is in dat geval door deze te laten ontmossen. Reken voor deze dak reiniging op de kosten van rond de € 500 en € 700. Je krijgt van onze dakexperts vooraf altijd een offerte op maat! Lees meer over dakreinigen.

Gratis & geheel vrijblijvend

Gratis dakinspectie aanvragen
Hulp nodig? Vraag een gratis dakinspectie aan. Wij helpen je graag. Dakinspectie aanvragenBel ons: