• Slimme en zorgvuldige keuze
 • Gratis dakinspectie
 • Actief door heel NL
 • Deskundig advies

Dakpannen reinigen en ontmossen

Wil jij je dak laten reinigen? Een goed onderhouden dak is belangrijk voor de bescherming van je huis. Dakpannen kunnen na verloop van tijd vuil worden en dat zorgt ervoor dat je huis er onverzorgd uitziet. Vuil en aanslag, mos en algen tasten de waterafstotendheid van de dakpannen aan. Die waterafstotendheid kan worden verbeterd door het toepassen van speciale coatings of behandelingen. Kortom, er zijn verschillende oplossingen om het uiterlijk én de functionaliteit van je dak te herstellen. We zullen al deze mogelijkheden op deze pagina verder toelichten.

Dakinspectie aanvragen

Dakpannen schoonmaken = je huis beschermen!

Wat zijn de voordelen van het reinigen van dakpannen? Hoe kun je zien wanneer je dak onderhoud nodig heeft? Welke methoden worden gebruikt en waarom is regelmatig onderhoud belangrijk? We begrijpen dat je deze vragen hebt.

Na het reinigen van het dak, kun je er ook voor kiezen om de dakpannen te voorzien van een gekleurde coating. Je kunt de pannen ook laten impregneren. Hiermee kun je je dakpannen beschermen. Maar wat is het verschil hiertussen? En wat is de toegevoegde waarde van een dak impregneren of coaten? Onze dakenexperts beantwoorden al jouw vragen op deze pagina.

Laat je dak minstens eenmaal per jaar inspecteren op vervuiling, algen, mossen, schimmel en andere verontreinigingen. De wortels van algen en mossen dringen in de poriën van de dakpan, waardoor deze verloop van tijd poreus wordt.

Waarom dakpannen reinigen?

Dakreiniging is om meerdere redenen een goede investering! Ten eerste draagt het bij aan het behoud van de esthetische waarde van je woning. In de loop van de tijd raken dakpannen bedekt met algen en mossen, schimmelvorming en andere verontreinigingen en krijgt je dak een onverzorgde uitstraling.

Door regelmatig dakpannen te reinigen, herstel je de oorspronkelijke glans de dakpannen en verleng je de levensduur. Verontreinigingen leiden namelijk tot schade aan de dakbedekking. Zo ontstaan daklekkages en andere dakproblemen.

Door tijdig dakonderhoud te plegen, behoud je de structurele integriteit van het dak en voorkom je dure reparaties in de toekomst.

Dakinspectie aanvragen

Juiste methode en het juiste middel voor elk soort dakpan

Bij het schoonmaken van dakpannen is het belangrijk om de juiste methoden en reinigingsmiddelen te gebruiken om schade aan de dakpannen te voorkomen! Vooral als de dakbedekking al enigszins verouderd is of de pannen fragiel zijn. Raadpleeg daarom een professionele reinigingsspecialist! Die helpt jou bij het bepalen van de juiste aanpak en zorgt ervoor dat de dakpannen op een veilige en effectieve manier worden gereinigd!

Wanneer moet dakpannen schoon laten maken?

Het reinigen van het dak kan het beste worden uitgevoerd door professionele dakdekkers of reinigingsspecialisten. Zij hebben de juiste kennis, ervaring en uitrusting om veilig en effectief te werken. Onderstaand vind je enkele richtlijnen om te bepalen wanneer je je dak moet laten reinigen:

 • Bladeren, takken, groene aanslag, etc. belemmeren de waterafvoer en veroorzaken dakschade.
 • Algen en mosgroei, zwarte aanslag en schimmels beschadigen het pannendak.
 • Als je dakpannen zichtbaar verkleurd zijn door verontreinigingen of uv-straling.
 • Als je daklekkages hebt die worden veroorzaakt door poreuze en licht-beschadigde dakbedekking.

Door jaarlijks preventief onderhoud uit te voeren en je dak regelmatig te laten reinigen, zelfs als er geen zichtbare problemen zijn, voorkom je als huiseigenaar dakproblemen.

Welke soorten verontreinigen bedreigen jouw dak?

Er zijn verschillende verontreinigingen die een bedreiging vormen voor je dak. Dit zijn algen, mossen, schimmel, bladeren, takken, vogelpoep, luchtpolluenten en vocht. Algen en mossen veroorzaken verkleuring van het dak. Schimmelvorming en vocht tasten houten dakconstructies aan door houtrot. Bladeren en takken belemmeren de regenafvoer en veroorzaken zo waterophoping en lekkages. Vocht is de grootste vijand van alle dakmaterialen; het zorgt voor een snelle degradatie en afname van de energie-efficiëntie van een dak.

Betonnen dakpannen em kleipannen zijn – net als leien dakpannen – minder goed bestand tegen vochtige lucht die ontstaat door condensvorming.

Welke soorten reinigen zijn er voor dakpannen?

Afhankelijk van de bestaande dakpannen en de mate van vervuiling, kan uit een van de volgende reinigingsmethoden worden gekozen:

 • Drukspuiten: met een hogedrukreiniger worden algen, mos en vuil verwijderd.
 • Chemische reiniging: met een reinigingsoplossing wordt het dakoppervlak behandeld om diepliggende verontreinigingen op te lossen.
 • Borstelen: het dak wordt handmatig geborsteld om vuil en mossen te verwijderen. Deze voorzichtige methode beschadigt de dakpannen niet en wordt toegepast bij leien daken.
 • Stoomreiniging: hierbij worden de dakpannen gereinigd met hete stoom. Dit is een milieuvriendelijke methode zonder toepassing van chemicaliën.

Welke soorten dakpannen kunnen gereinigd worden?

De meeste soorten dakpannen kunnen gereinigd worden. Het blijft wel belangrijk om rekening te houden met het materiaal en de staat van de dakpannen. Onderstaand vind je de veelvoorkomende soorten dakpannen die onze vakexperts kunnen schoonmaken:

 1. Betonnen dakpannen.
 2. Kleidakpannen – keramische dakpannen.
 3. Geglazuurde dakpannen – ongeglazuurde dakpannen.
 4. Tegeldakpannen.
 5. Leien dakpannen.
 6. Zinken dakpannen.
 7. Bitumen dakpannen.

Dakpannen reinigen: kosten

In dit overzicht vind je de gemiddelde kosten voor het laten schoonmaken van de verschillende soorten dakbedekkingen. We gaan uit van een Nederlandse tussenwoning en een halfvrijstaande woning.

Soort dakbedekking Gemiddelde kosten voor dakreiniging (per m²) Kosten voor rijtjeswoning (60-100 m²) Kosten voor halfvrijstaande woning (100-150 m²)
Betondak €10 – €15 €600 – €1.500 €1.000 – €2.250
Kleidakpannen €12 – €18 €720 – €1.800 €1.200 – €2.700
Keramische dakpannen €15 – €20 €900 – €2.000 €1.500 – €3.000
Geglazuurde dakpannen en ongeglazuurde dakpannen €12 – €20 €720 – €2.000 €1.200 – €3.000
Steentile dakpannen €10 – €16 €600 – €1.600 €1.000 – €2.400
Leien dakpannen €15 – €25 €900 – €2.500 €1.500 – €3.750
Metalen dakpannen €10 – €18 €600 – €1.800 €1.000 – €2.700
Bitumen dakpannen €8 – €12 €480 – €1.200 €800 – €1.800

De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van het totale dakoppervlak. Vraag om professioneel advies en een offerte maat! Zo weet wat het laten reinigen van je dak exact gaat kosten én wat de beste dakreiniging is in jouw situatie.

Impregneren en coaten beschermen je dak nog beter

Wil je je dak extra beschermen tegen negatieve invloeden? Dak impregneren of dakpannen coaten zijn de volgende stap om je dak beter te beschermen. Impregneren betekent dat we een extra waterafstotende, transparante beschermlaag op het dak spuiten. Dit voorkomt vochtindringing en vermindert schimmel- en mosgroei.

Coaten van dakpannen verbetert de esthetiek van het dak en biedt extra bescherming tegen uv-straling en verkleuring. Je kunt het dak zelfs een andere kleur laten geven door te kiezen voor een gekleurde beschermlaag. Gecoate en geïmpregneerde dakpannen gaan langer mee en vereisen minder onderhoud. Laat deze behandelingen uitvoeren door ervaren professionals voor correcte toepassing.

Het coaten van dakpannen omvat het aanbrengen van een beschermende laag bovenop het dakoppervlak, terwijl impregneren een waterafstotende laag aanbrengt ín de dakpan om vochtindringing te voorkomen. Beide methode verlengen de levensduur van de dakpannen.

Offerte dakreiniging aanvragen?

Heb jij de intentie om je dakpannen te laten reinigen? Kies een veilige methode die past bij de soort dakbedekking van jouw huis! Zo krijg jij niet alleen een schoon dak, maar bescherm je het dak op een duurzame manier. Voor een optimaal resultaat kunnen onze dakspecialisten je ook deskundig adviseren over je dakpannen impregneren of een dakcoating. Onze dakenspecialisten staan voor jou klaar!

Zó reinigen onze dakspecialisten jouw dakpannen!

Voordat onze dakenprofessionals beginnen met het reinigen van de dakpannen, vindt er een dakinspectie plaats. Onze dakexperts beoordelen de algemene toestand van de dakpannen, de mate van vervuiling, eventuele beschadigingen en mogelijke lekkages. Dit helpt bij het bepalen van de juiste reinigingsmethode en -middelen.

Dakinspectie aanvragen

Stappenplan dakpannen reinigen

 1. Inspectie.
 2. Voorbereiding & veiligheidsmaatregelen.
 3. Reinigingsmethode bepalen.
 4. Reiniging.
 5. Dakpannen ontmossen.
 6. Dakpannen spoelen.
 7. Nabehandeling (optioneel).
 8. Herinspectie.

Veelgestelde vragen over dakpannen reinigen

Hoe vaak moet ik mijn dakpannen laten reinigen?

De frequentie van dakpannen reinigen varieert, maar jaarlijkse inspecties en reiniging bij zichtbare problemen worden aanbevolen. Tijdens de jaarlijkse reiniging wordt ook de schoorsteen, de dakgoot en de regenpijp gecontroleerd en eventueel ontstopt.

Kan ik zelf mijn betonnen dakpannen schoonmaken?

Je kunt zelf betonpannen schoonmaken, maar het vereist veiligheidsuitrusting en kennis van de juiste technieken en reinigingsmiddelen. Het is wel een gevaarlijke klus! Verwijder grof vuil en gebruik een geschikte reinigingsmethode. Je kunt een geschikt product aanbrengen met een borstel, verstuiver of een roller. Vermijd hoge druk en gebruik géén agressieve chemicaliën! Heb je het budget ervoor? Schakel dan bij voorkeur professionele hulp in!

Kan ik zelf mijn dak met hogedruk reinigen?

Je kunt zelf je dak met een hogedrukspuit en heet water reinigen. Maak gebruik lage druk (!) om schade aan je dak te voorkomen.

Kan ik na het reinigen direct mijn dak laten coaten of impregneren?

Na het reinigen kun je direct je dak laten coaten of impregneren. De beschermende laag beschermt je dak duurzaam. Raadpleeg een professionele dakdekker of een coatingspecialist om de beste timing en het juiste type coating voor jouw dak te bepalen.

Is er ook een milieubewuste reinigingsmethode voor daken?

Er zijn milieuvriendelijke reinigingsmethoden, zoals stoomreiniging. Een biologisch middel en het gebruik van lage druk zijn ook minder schadelijk zijn voor het milieu.

Gratis & geheel vrijblijvend

Gratis dakinspectie aanvragen
Hulp nodig? Vraag een gratis dakinspectie aan. Wij helpen je graag. Dakinspectie aanvragenBel ons: