• Slimme en zorgvuldige keuze
 • Gratis dakinspectie
 • Actief door heel NL
 • Deskundig advies

Dakdekker nodig? Zoek niet verder!

Een dakdekker is gespecialiseerd in het aanleggen, onderhouden en repareren van daken. De werkzaamheden variëren van het plaatsen van nieuwe daken, een dakrenovatie uitvoeren tot het vervangen of repareren van beschadigde dakbedekkingen. Ook voor het isoleren van daken kun je bij een dakdekker terecht. DakenSpecialist verbind je met dakdekkersbedrijven die expert zijn in alle soorten dakwerkzaamheden en elke type dakklus.

Dakinspectie aanvragen

Welke werkzaamheden heb jij nodig van onze dakdekkers?

Een dakdekker voert verschillende werkzaamheden uit met als hoofdtaak het installeren, repareren en onderhouden van daken. Daarnaast kan een dakdekker ook zorgen voor een goede afvoer van regenwater door middel van hemelwaterafvoeren en goten.

Het controleren en herstellen van eventuele daklekkages is ook een belangrijke taak voor een dakdekker. Hieronder geven je een compleet overzicht van alle werkzaamheden die bij een dakdekker thuishoren:

 1. Dakinspectie: het uitvoeren van regelmatige inspecties om eventuele schade of problemen met het dak te identificeren, zoals scheuren, lekkages, ontbrekende dakpannen of andere gebreken.
 2. Dakreparatie: het repareren van beschadigingen aan het dak, zoals daklekkages, gebroken dakpannen, losse of beschadigde dakbedekking, kapotte dakgoten of beschadigde dakisolatie.
 3. Dakonderhoud: een dakdekker kan ook je dak reinigen, zoals dakgoten schoonmaken en blad en vuil verwijderen. Preventief onderhoud verlengt de levensduur van het dak en voorkomt problemen.
 4. Dakrenovatie / dakvervanging: het vervangen van het gehele dak of dakdelen, wanneer het dak niet meer functioneel is of te veel schade heeft opgelopen om te repareren.
 5. Dakisolatie: het installeren of vervangen van isolatiemateriaal om de energie-efficiëntie van het dak te verbeteren en warmteverlies te verminderen.
 6. Dakafwerking: het aanbrengen van afwerkingslagen zoals dakcoatings of verf om het dak te beschermen tegen weersinvloeden en de levensduur te verlengen.
 7. Dakconstructie bouwen of herstellen: inclusief het vervangen van draagbalken, spanten, of andere structurele onderdelen van het dak.
 8. Dakventilatie: het installeren of repareren van ventilatiesystemen om vocht en warmte uit de zolder of dakruimte te verwijderen. Dit voorkomt van schimmelvorming en realiseert een gezond binnenklimaat.

Wat zijn de tekenen dat een dak vervangen moet worden?

Het is niet altijd duidelijk wanneer een dak aan vervanging toe is. Het kan zijn dat je dak nog goed lijkt, maar toch al verouderd en versleten is. Het is daarom belangrijk om regelmatig je dak te laten controleren tijdens een dakinspectie door een deskundige dakdekker! Tekenen van dakvervanging zijn:

 • Beschadigde of ontbrekende dakpannen of shingles.
 • Loskomend of opbollend dakleer van een plat dak.
 • Slijtage van de waterafvoer (goot en regenpijp).
 • Schimmelvorming op het plafond in huis.
 • Lekkage of vochtplekken in de zolder of op de bovenverdieping.

Als je een van deze tekenen opmerkt, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen en een professionele dakdekker te raadplegen.

Dakinspectie aanvragen

Dakbedekking prijzen: wat kost nieuwe dakbedekking gemiddeld?

Hieronder tref je een gedetailleerd algemeen overzicht aan van de gemiddelde kosten voor diverse typen dakbedekking. Deze gemiddelde prijzen zijn afhankelijk van het type dak, de kwaliteit en het merk van de dakbedekking.

Schuine daken:

Dakmateriaal Gemiddelde Prijs per m² (€)
Kleidakpannen (keramische pannen) €40 – €120
Geglazuurde keramische dakpannen €70 – €150
Betonnen dakpannen €30 – €80
Leien dakpannen €70 – €150
Metalen dakpannen €60 – €120

Platte daken:

Dakmateriaal Gemiddelde Prijs per m² (€)
Bitumen dakbedekking (APP/SBS) €40 – €80
EPDM-dakbedekking €50 – €100
PVC-dakbedekking €45 – €90
TPO-dakbedekking €60 – €110

Dak vervanging plat dak: dakleer

Veel mensen vragen zich af welk type dakbedekking de beste keuze is bij het vervangen van een plat dak. Dit hangt af van de bouwstijl van je huis, je budget, de gewenste levensduur en de beschikbaarheid van materialen en vakmensen in jouw regio. Het is belangrijk om met een ervaren dakdekker te overleggen om de beste optie te kiezen. Je krijgt dan een nieuw plat dak dat aan jouw specifieke behoeften voldoet.

Gemiddeld betalen huiseigenaren € 9.500 inclusief arbeidskosten, voor een nieuw hellend dak. Reken voor een nieuw plat dak op gemiddeld € 4.000, inclusief arbeidskosten. De uiteindelijke totaalprijzen hangen af van het type dakbedekking en of je eventueel nog dakisolatie wilt laten uitvoeren.

Plat dak opties

Platte daken worden vaak bedekt met een bitumen dakbedekking, EPDM-dakleer (synthetisch rubber) of een kunststof dakbedekking (PVC- of TPO-dakbedekking). Deze materialen zijn goed bestand tegen het weer en hebben een lange levensduur. Bovendien zijn gemakkelijk te onderhouden en te repareren. We geven je hieronder een overzicht van materiaalkosten per m2 per soort dakbedekking voor platte daken.

Soort Dakbedekking Levensduur Eigenschappen
Bitumen (APP/SBS) 15-25 jaar Betaalbaar
Vereist regelmatig onderhoud
Goede waterdichtheid
EPDM 25-30 jaar Duurzaam en flexibel
Uitstekende waterdichtheid
Weinig onderhoud nodig
PVC 20-30 jaar Duurzaam en weerbestendig
Bestand tegen chemicaliën en vervuiling
Gemakkelijk te onderhouden
TPO 20-30 jaar Lichtgewicht en duurzaam
Weerbestendig en bestand tegen UV-straling
Minder gevoelig voor krimp en uitzetting

Dakvervanging schuin dak: dakpannen

Nieuwe dakbedekking voor hellende daken kan bestaan uit diverse materialen. Voor een schuin dak zijn dakpannen de meest gekozen soort. Daarnaast zijn ook shingles, dakriet en dakleien een optie voor schuine daken. Elk materiaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen en uitstraling. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de stijl van je huis en persoonlijke voorkeuren bij het kiezen van een dakbedekking.

Dakpannen opties

Naast betonnen dakpannen zijn keramische dakpannen een populaire optie voor een hellend dak vanwege hun duurzaamheid en betaalbaarheid. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen, waardoor je het dak een unieke uitstraling kan geven. We geven je hieronder een overzicht van materiaalkosten per m2 per soort dakpan voor een hellend dak.

Soort dakpannen Levensduur Eigenschappen
Kleidakpannen (keramische dakpannen) 50-100 jaar Gemaakt van gebakken klei
Duurzaam en weerbestendig
Klassieke uitstraling
Betonnen dakbedekking 30-50 jaar Gemaakt van cement en zand
Betaalbaar en duurzaam
Beschikbaar in diverse kleuren en stijlen
Leien dakpannen 100+ jaar Gemaakt van natuursteen
Luxe uitstraling
Duurzaam en weersbestendig
Metalen dakpannen 40-70 jaar Gemaakt van staal, aluminium of koper
Lichtgewicht en duurzaam
Moderne uitstraling
Bitumen dakpannen (dakshingles) 20-30 jaar Gemaakt van bitumineus materiaal
Betaalbaar en gemakkelijk te installeren
Beschikbaar in diverse kleuren
Rieten dak 30-40 jaar Rustieke, natuurlijke uitstraling
Goede isolerende eigenschappen
Milieuvriendelijke dakbedekking

Dak isoleren maakt je dak energiezuiniger

Een goed geïsoleerd dak is essentieel voor een energiezuinig huis. Maar er zijn meerdere redenen om dit te doen. Ten eerste zorgt goede dakisolatie ervoor dat er minder warmte verloren gaat via het dak, waardoor je energierekening omlaag gaat. Daarnaast helpen energiebesparende maatregelen ook om geluidsoverlast van buitenaf te verminderen en realiseert het een comfortabeler binnenklimaat.

Je kunt je dak van binnenuit isoleren of je dak van buitenaf laten isoleren tegelijkertijd met een dakrenovatie. De tweede optie is ingrijpender en duurder.

Kosten dakdekker per uur 2024

Het gemiddelde uurloon van een dakdekker in Nederland is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder: locatie, ervaring van de dakdekker, aard van het werk en de complexiteit van het project.

Een dakdekker rekent gemiddeld met prijzen tussen de € 30 tot € 70 per uur (exclusief BTW). Het uurloon kan hoger zijn voor gespecialiseerde taken of in regio’s met een hogere kosten van levensonderhoud.

Het uurtarief dat een dakdekker rekent, is ook afhankelijk van diens ervaring: meer ervaring resulteert in een hoger uurloon.

Gemiddelde kosten dakdekker per dakwerk

Hieronder zie je een overzicht van de gemiddelde dakdekker-kosten voor de meest voorkomende dakwerken. Houd er rekening mee dat de totale dakdekker kosten van de dakdekker afhankelijk zijn diverse factoren, zoals de locatie, de omvang van het werk, het soort dakwerk en de gekozen materialen.

Dakwerk Gemiddelde Kosten
Dakinspectie €100 – €300 per inspectie
Dakreparaties €200 – €800 per reparatie
Dakonderhoud €200 – €600 per onderhoudsbeurt
Vervanging dakbedekking Plat dak: €60 – €120 per m²
Schuin dak: €70 – €150 per m²
Nieuwe dakconstructie Plat dak: €70 – €150 per m²
Schuin dak: €80 – €200 per m²

Prijzen dakdekker per vierkante meter 2024

De gemiddelde kosten van een dakdekker per vierkante meter zijn afhankelijk van het type dak, de staat van het dak, het gebruikte materiaal, de complexiteit van het werk, welke klus de dakdekker moet uitvoeren (onderhoud, reparatie, vervanging) en de locatie. Onderstaand vind je enkele ruwe schattingen voor per type dakbedekking. Let er wel op dat je naast het uurloon ook nog materiaalkosten dient te betalen.

Kosten dakdekker per m2 platte daken:

 • Reparaties en onderhoud: gemiddeld liggen de prijzen per m2 tussen de € 40 tot € 80.
 • Vervanging van oude dakbedekking: voor het vervangen van dakbedekking op het platte dak kunnen de kosten liggen tussen € 60 en € 120 per m2.
 • Nieuwe dakconstructie: bij het realiseren van een nieuw plat dak kunnen de kosten variëren van € 70 tot € 150 per m2.

Kosten dakdekker per m2 schuine daken:

 • Reparaties en onderhoud: gemiddeld liggen de prijzen per m2 tussen de € 50 tot € 100.
 • Vervanging van oude dakbedekking: voor het vervangen van dakbedekking op een schuin dak kunnen de kosten liggen tussen € 70 en € 150 per m2.
 • Nieuwe dakconstructie: bij het realiseren van een nieuw schuin dak kunnen de kosten variëren van € 80 tot € 200 per m2.

Deze dakdekker-prijzen zijn slechts ruwe schattingen. De daadwerkelijke kosten voor verschillende soorten dakwerkzaamheden variëren in de praktijk. Vraag daarom een offerte aan en bespreek de bijzonderheden van jouw project met de dakdekker, zodat je een kostenraming op maat ontvangt.

Besparen op kosten dakdekker? Vergelijk gratis offertes!

Ben je op zoek bent naar ervaren dakdekkers in jouw regio? Wil je kosten besparen? Vergelijk dan onze gratis offertes van verschillende dakdekkers. Dat geeft je een goed beeld van de exacte kosten.

Via DakenSpecialist kom je in contact met zorgvuldig geselecteerde en erkende dakdekkers. Dit stelt je in staat om niet alleen de meest betaalbare optie te vinden, maar ook om de kwaliteit van het werk en de reputatie van de dakdekkers te evalueren. Met onze gratis offertes vind jij gemakkelijk de beste prijs-kwaliteitverhouding voor jouw dakproject, waardoor je geld bespaart zonder concessies te doen aan de kwaliteit van het werk. Zo vind jij dus de beste dakdekker voor jouw klus!

Dakinspectie aanvragen

Veelgestelde vragen over een dakdekker inhuren

Kunnen dakdekkers helpen bij het indienen van een verzekeringsclaim na stormschade?

De meeste dakdekkers zijn gespecialiseerd in het repareren van stormschade en kunnen je helpen bij het indienen van een verzekeringsclaim. Ze zullen de schade beoordelen en een gedetailleerde offerte opstellen die je kunt voorleggen aan je verzekeraar.

Hoe kan ik op de kosten van een dakdekker besparen?

Alles wat je zelf uitvoert, spaart de dakdekker tijd en jou daardoor kosten. Het is dus zeker de moeite waard om zelf proactief aan de slag te gaan. Dat kan bijvoorbeeld door zelf het dak te inspecteren en kleine reparaties uit te voeren. Ook het opruimen van de werkplek voor de dakdekker kan kosten besparen.

Welke keurmerken kan een dakdekkersbedrijf hebben?

Dakdekkers kunnen de volgende keurmerken hebben:

 • Vebidak: dit is een brancheorganisatie die kwaliteit waarborgt van bitumen dakbedekking en ook van kunststof dakbedekking.
 • Dakmerk: dit keurmerk is voor dakdekkersbedrijven gespecialiseerd in platte daken en zij moeten aan strenge kwaliteitseisen voldoen.
 • KOMO: met dit keurmerk verzekert een bedrijf de plaatsing van enkel hoogwaardige, kwalitatieve dakbedekking. Het keurmerk wordt door onafhankelijke deskundigen verstrekt.
 • VCA: dit certificaat wordt toegekend als de dakdekker voldoet aan strenge normen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.
 • Dakmeester: deze vereniging concentreert zich op dakdekkers gespecialiseerd in hellende daken, waarbij vakmanschap en kwaliteit centraal staan.

Zijn er subsidies beschikbaar voor energiebesparende dakwerkzaamheden?

Wil je je dak laten isoleren? Dan kun aanspraak maken op de ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie)! Deze landelijke subsidie betaalt 15% per verduurzamingsmaatregel terug. De arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal aan daken bij woningen ouder dan 2 jaar vallen onder een verlaagd BTW -tarief van 9% (informatie Rijksoverheid 2024).

Gratis & geheel vrijblijvend

Gratis dakinspectie aanvragen
Hulp nodig? Vraag een gratis dakinspectie aan. Wij helpen je graag. Dakinspectie aanvragenBel ons: