• Slimme en zorgvuldige keuze
  • Gratis dakinspectie
  • Actief door heel NL
  • Deskundig advies

Dakbedekking schuur, tuinhuis of overkapping aan vervanging toe?

Moet je de dakbedekking van je schuur, tuinhuis of overkapping vervangen? Tuinhuizen, schuren en overkappingen kunnen zowel een plat dak als een schuin dak hebben. Voor platte daken zijn er verschillende soorten dakbedekking die geschikt zijn, net als voor hellende daken! We zetten alle opties op deze pagina op een rij. We vertellen je wat de verschillende soorten dakbedekkingen per m2 kosten en wat de kenmerken van elk soort dakbedekkingen zijn. Bovendien geven wij enkele prijsvoorbeelden voor een nieuwe dakbedekking voor een schuur (plat en schuin dak), overkapping of tuinhuis.

Net als elk ander schuin of plat dak, moet het dak van een schuur, tuinhuis of overkapping ook goed onderhouden worden! Door regelmatig dakonderhoud en dakreiniging verleng je de levensduur van dakpannen én alle soorten dakleer.

Prijsopgave aanvragen

Dakbedekking schuur
Dakbedekking schuur

Welk type dakbedekking is geschikt voor een schuur/tuinhuis/overkapping?

Goede dakbedekking voor je platte dak is belangrijk om lekkages en andere dakproblemen te voorkomen. Het kiezen van het juiste materiaal voor je platte zal kan de duurzaamheid ervan verbeteren. In dit gedeelte bespreken we verschillende dakbedekkingsopties voor platte daken, inclusief hun unieke eigenschappen.

Asfaltshingles: dakshingles of bitumen shingles zijn de goedkoopste dakbedekking. Er zijn verschillende soorten shingels zoals: 3-tab shingles, impact-resistant shingles (bestand tegen o.a. hagel) en cool roof shingels voor verminderde warmteabsorptie.

Bitumen dakbedekking: wil je de dakbedekking van het schuurtje, de overkapping of je tuinhuis voorzien van een bitumen dakbedekking? Bitumen is zeer betaalbaar en geschikt voor een plat dak. Het zorgt bovendien voor een goed waterdicht dak, is uv-bestendig en heeft een lange levensduur.

EPDM-dakbedekking (synthetisch rubber): EPDM-dakfolie laten aanbrengen is ook een populaire keuze voor een plat dak. EPDM-folie heeft een zeer lange levensduur en is goed bestand tegen wisselende weersomstandigheden.

PVC-dakbedekking: PVC-dakbedekking wordt ook wel kunststof dakbedekking genoemd. Dit soort dakbedekking wordt vaak gekozen vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding en zorgt voor een optimaal waterdicht dak.

Groendak (sedum of andere vegetatie): groendaken zijn daken die bedekt worden met levende planten en kunnen tientallen jaren meegaan. Een groen dak biedt milieuvriendelijke voordelen!

Dakbedekkingsoptie Prijs per m² Levensduur
Asfaltshingles € 10 tot € 30 3-tab shingles 15-20 jaar
Bitumen dakbedekking € 25-€ 40 20-25 jaar
EPDM-dakbedekking € 30-€ 50 40-50 jaar
PVC-dakbedekking € 15-€ 30 20-25 jaar
Groendak € 60-€ 120 30-50+ jaar

Dakbedekking geschikt voor schuine daken

Voor schuine daken is het selecteren van de juiste dakbedekking belangrijk om te zorgen voor bescherming tegen de elementen en een langdurige levensduur. In deze alinea bekijken we de meest geschikte dakbedekkingsopties voor schuine daken, met inbegrip van hun kenmerken.

  • Dakpannen (keramische dakpannen of betonnen dakpannen): traditionele dakbedekking – zoals kleidakpannen of betonnen dakpannen – zijn duurder dan bitumen dakbedekking EDPM -f PVC, maar ze bieden wel een klassieke uitstraling. Dakpannen zijn in vele verschillende kleuren te koop. Kenmerken: duurzaam en geschikt voor de meeste (licht-)hellende daken.
  • Leien dakbedekking (natuurlijke leien of kunstleien): een leien dakbedekking is natuurlijk en duurzaam. Natuurlijke leien hebben een lange levensduur. Helaas is het een van de duurste opties. Kenmerken: esthetisch aantrekkelijk, duurzaam, weinig onderhoud vereist.
  • Metalen dakbedekking (zink, aluminium, staal): metalen dakbedekking, zoals zink, staal, aluminium of koper, vragen weinig onderhoud. Kenmerken: lichtgewicht, duurzaam, weerbestendig, moderne uitstraling. Kan in verschillende kleuren en texturen geleverd worden.
  • Houten shingles of shakes: houten shingles hebben een natuurlijke uitstraling. Omdat het een natuurlijk materiaal is vragen deze dakshingles wel om meer onderhoud. Kenmerken: natuurlijke uitstraling, verschillende kleuren mogelijk.

Houd er rekening mee dat de geschatte levensduur afhankelijk is van factoren zoals klimaat, het onderhoudsniveau en de kwaliteit van de installatie. Het is belangrijk om regelmatig dakonderhoud uit te voeren om de levensduur van je dakbedekking te verlengen.

Advies aanvragen

TIP: bespaar op de kosten van de nieuwe dakbedekking door zelf je oude dakbedekking te verwijderen (en eventueel ook afvoeren).

Kosten dakbedekking schuur plat dak vervangen

De totale kosten voor het vernieuwen van een plat dak zijn afhankelijk van het type dakbedekking dat je voorkeur heeft, de regio waarin je woont en het dakoppervlak van de schuur. De kosten voor het vervangen van de dakbedekking van een gemiddelde schuur (dakoppervlak 50 tot 100 m2) liggen tussen de € 1.500 en € 5.000.

De werkelijke kosten variëren op basis van de specifieke eisen van jouw project. Onze dakexperts adviseren jou graag over de juiste dakbedekking! Vraag daarom gerust om advies en een offerte op maat.

Kosten dakbedekking schuur schuin dak vervangen

De kosten voor het vervangen van de dakbedekking van een schuur met een hellend dak hangen ook af van het type dakbedekking dat jouw voorkeur heeft en het totale dakoppervlak. Reken op kosten voor het vervangen van de dakbedekking van een schuur (dakoppervlak 50 tot 100 m2) met een schuin dak tussen de € 1.500 en € 5.000, zonder eventuele benodigde accessoires.

Houd er echter rekening mee dat dit slechts een ruwe schatting is en dat de uiteindelijke prijs afhangt van jouw wensen. Vraag daarom een offerte aan bij een van onze regionale lokale dakdekkers om een nauwkeurige offerte te krijgen!

Kosten dakbedekking tuinhuis vervangen

Het vervangen van de dakbedekking van een houten tuinhuis is ook weer afhankelijk van diverse factoren zoals, het gewenste type dakbedekkingsmateriaal en het dakoppervlak van het tuinhuisje. Reken op een totaalbedrag voor een goede dakbedekking (met een gemiddeld dakoppervlak van ongeveer 10 tot 20 m2) op kosten tussen de € 1.000 en € 2.000. Deze kosten kunnen hoger uitvallen als je kiest voor hoogwaardige materialen of complexe dakconstructies.

Kosten dakbedekking overkapping vervangen

Ook deze kosten zijn afhankelijk van het totale dakoppervlak én jouw materiaalkeuze. Heb je een plat dak dan zijn EPDM (soort synthetisch rubber) en PVC zeer geschikt, omdat ze een lange levensduur hebben, flexibel zijn en zich makkelijk aan temperatuurschommelingen kunnen aanpassen. Beide materialen soorten zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden en bieden een effectieve bescherming tegen vochtinfiltratie. Deze verschillende soorten dakbedekkingen zijn ook geschikt voor licht hellende daken!

Reken voor een gemiddelde overkapping (dakoppervlak 10 tot 20 m2) op kosten tussen de € 500 en € 2.000. Deze kosten kunnen hoger uitvallen als je kiest voor hoogwaardige materialen of als er specifieke constructieaanpassingen nodig zijn.

Ja, ik wil advies

Veelgestelde vragen over dakbedekking schuur, tuinhuisje, overkapping vervangen

Kan ik zelf de dakbedekking schuur vervangen of moet een dakdekker dat doen?

Het vervangen van de dakbedekking van een schuur kan door ervaren doe-het-zelvers worden gedaan, maar vereist kennis, vaardigheden en een geschikte uitrusting. Complexiteit, ervaring en lokale voorschriften spelen ook een rol bij jouw beslissing.

Welke bouwvoorschriften en vergunningen moet ik volgen?

Bij het vervangen van dakbedekking voor schuren, tuinhuizen en overkappingen, raadpleeg je de plaatselijke bouwvoorschriften en vergunningen. Deze variëren per locatie en kunnen eisen stellen aan materialen en ontwerp.

Hoe kan ik mijn dakbedekking schuur verbeteren voor isolatie of energie-efficiëntie?

Om de isolatie en energie-efficiëntie van je dakbedekking te verbeteren, overweeg je dakisolatie, cool roofing, een goede ventilatie en het kiezen van isolerende dakbedekkingsmaterialen. Zonnepanelen en groendaken zijn ook opties.

Welk dakmateriaal kan ik het beste op mijn nieuwe tuinhuis laten leggen?

Bij het kiezen van dakmateriaal voor je nieuwe tuinhuis, overweeg je budget, duurzaamheid en esthetiek. Asfaltshingles zijn budgetvriendelijk en eenvoudig te installeren. Metalen dakbedekking (zoals zinken dakbedekking) biedt duurzaamheid en een lange levensduur. Een groendak is milieuvriendelijk. EPDM-rubber is geschikt voor platte daken. Leien en dakpannen bieden een klassieke uitstraling. Raadpleeg een professional voor de beste keuze.

Kan ik op een overkapping of schuur een groendak leggen? Wat zijn de voordelen?

Je kunt een groendak op een overkapping leggen en ook op een schuur of overkapping. Let wel op de draagkracht en zorg voor een goed drainagesysteem. Voordelen zijn onder andere verbeterde isolatie, milieuvriendelijkheid, esthetische waarde, lange levensduur en geluidsreductie. Raadpleeg een professional voor een correcte installatie!

Welke kleuren en stijlen dakbedekking zijn beschikbaar om uit te kiezen?

Bij het kiezen van dakbedekking voor schuren, tuinhuizen en overkappingen zijn verschillende kleuren en stijlen beschikbaar. Opties variëren van neutrale tinten tot levendige kleuren en van traditioneel tot modern en rustiek.

Heeft dakbedekking van een schuur, tuinhuis of overkapping onderhoud nodig?

Regelmatig onderhoud is essentieel om de levensduur en prestaties van de gekozen dakbedekking te behouden. Dit omvat inspecties, reiniging, kleine reparaties en het opvolgen van aanbevelingen van de fabrikant. Goed onderhoud kan de kosten op lange termijn verminderen en de duurzaamheid van het dak verbeteren. Lees meer over dakreiniging om mos en algen te verwijderen of over dakcoating als extra dakbedekking.

Gratis & geheel vrijblijvend

Gratis dakinspectie aanvragen
Hulp nodig? Vraag een gratis dakinspectie aan. Wij helpen je graag. Dakinspectie aanvragenBel ons: