• Slimme en zorgvuldige keuze
 • Gratis dakinspectie
 • Actief door heel NL
 • Deskundig advies

Dakrenovatie: werkwijze, kosten en advies

Is jouw dak aan vervanging toe? Door je dak op tijd te vernieuwen voorkom je dat de dakconstructie verslechterd en de kosten nog hoger worden. Een dak renoveren is een ingrijpende verbouwing en gaat gepaard met hoge kosten. Wil jij een volledig nieuw dak, dan oriënteer je je goed want je wilt zeker weten dat je het beste dak voor jouw budget krijgt. Je kunt beter niet besparen op de kosten van een nieuw dak; weeg wél jouw keuzes goed af!

Dakinspectie aanvragen

Dak vervangen: een flinke en dure klus?

Het plaatsen van een nieuw dak is een grote klus en is zeker niet goedkoop. Gelukkig voegt deze investering wel waarde toe aan je huis. Vooral als je tegelijkertijd de dakisolatie optimaliseert. Dat heeft uiteraard wel gevolgen voor de totaalprijs. Die keuze kan lastig zijn, gezien het totaalbudget van deze dakrenovatie. Dakisolatie verlaagt de energiekosten, maar de installatie ervan brengt extra kosten mee en het berekenen van je profijt is lastig.

Op deze pagina helpen wij je om je prioriteiten te bepalen voor een weloverwogen dakrenovatie. Wat is voor jou belangrijk? Wil je liever de kosten van een nieuw dak minimaliseren of juist direct de energie-efficiëntie verbeteren? Wij helpen je met de juiste keuze te maken!

Kosten nieuw dak 2024; wat kost een dakrenovatie?

De kosten van een dakrenovatie in 2024 zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het dakoppervlak, het type dakbedekking en de staat van het bestaande dak. Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor de kosten van een dakrenovatie:

 1. Bitumen dakbedekking: Een bitumen dakbedekking is geschikt voor een plat dak en licht hellende daken. De gemiddelde kosten liggen tussen de € 30 tot € 60 per m², inclusief materiaal en installatie.
 2. Dakpannen: Het vernieuwen van dakpannen op een schuin dak kost gemiddeld tussen de € 40 tot € 100 per m², afhankelijk van het type dakpannen en de complexiteit van het dak.
 3. Metalen dakbedekking (zink): De kosten voor het vervangen van metalen dakbedekking heeft een gemiddelde prijs van € 70 tot € 120 per m², inclusief materiaal en installatie.
 4. Leisteen dakbedekking: Het vernieuwen van leistenen dakbedekking kan duurder zijn en varieert meestal van € 100 tot € 200 per m².

Stappenplan dakrenovatie

Een dakrenovatie is een complex project dat zorgvuldige planning en uitvoering vereist. Hieronder vindt je een algemeen stappenplan voor een dakrenovatie:

 1. 1Inspectie en beoordeling.
  Onze dakspecialisten beginnen met een grondige inspectie van uw bestaande dak. Ze zoeken naar schade, lekken, houtrot en andere problemen. Vervolgens beoordelen Ze welke delen van de dakbedekking moeten worden vervangen en of isolatieverbeteringen nodig zijn.
 2. 2Budgettering en planning.
  Vervolgens zal er een gedetailleerde offerte opgesteld worden voor je dakrenovatie. Daarin wordt rekening gehouden met kosten, arbeid, vergunningen en extra’s zoals isolatie. Samen wordt de beste tijd besproken voor de uitvoer.
 3. 3Vergunningen en toestemmingen.
  Ga je ook de dakconstructie verhogen of een dakkapel op een dak plaatsen? Controleer bij de plaatselijke autoriteiten of er vergunningen of toestemmingen nodig zijn voor de dakrenovatie.
 4. 4Uitvoering van renovatie werkzaamheden.
  De dakdekker begint met de renovatie werkzaamheden op de afgesproken datum en voert dit vakkundig uit, zodat je niet met problemen achterblijft. Ten slotte zorgen ze ervoor dat je dak en bouwplaats schoon worden achtergelaten.
Prijsopgave aanvragen

Wat kost een compleet nieuw dak per type woning?

Uiteraard wil je graag een richtprijs weten ten aanzien van de kosten van het vernieuwen van een volledig dak voor jouw eigen huis. Onderstaand vind je enkele schattingen ten aanzien van het vervangen van een hellend dak met dakpannen voor een gemiddelde rijtjeswoning, een 2-onder-1 kap woning en een vrijstaand huis, zowel mét als zonder dakisolatie:

Woningtype Dakoppervlakte Prijs zonder isolatie Prijs met isolatie
Rijtjeswoning 50 m² € 5.000 – € 10.000 € 8.000 – € 15.000
2-onder-1-kap 75 m² € 7.500 – € 15.000 € 10.000 – € 20.000
Vrijstaande woning 100 m² € 10.000 – € 20.000 € 15.000 – € 30.000

Dakisolatie zal de initiële kosten verhogen, maar het levert op lange termijn een flinke energiebesparing op. Bovendien druk je de kosten dankzij de ISDE-subsidie en het verlaagde BTW-tarief.

Dakrenovatie hellend dak

Een hellend of schuin dak kun je laten vernieuwen met bitumen, dakpannen, shingles, leisteen of zelfs met een metaalbedekking, zoals zink. Daarnaast kun je direct structurele gebreken laten repareren, de isolatie verbeteren en zo het uiterlijk van je huis veranderen. Het vernieuwen van een hellend dak vereist vakmanschap en precisie om een waterdicht en duurzaam resultaat te garanderen.

Als de dakconstructie nog in goede staat is, dan hoeft alleen de dakbedekking vernieuwd te worden. Dit is voordeliger dan het vervangen van de hele dakstructuur en neemt minder tijd in beslag.

Dakrenovatie plat dak

Tijdens het renoveren van een plat dak wordt de oude dakbedekking, zoals een bitumen dakbedekking of EPDM-membranen, vaak volledig verwijderd en vervangen door nieuwe materialen. Het biedt direct gelegenheid om de isolatie te verbeteren.

Platdakrenovaties omvatten ook de installatie van nieuwe afdichtingsmaterialen, zoals nieuwe dakmembranen, die ervoor zorgen dat het dak waterdicht blijft. Het vernieuwen van een plat dak vereist gespecialiseerde kennis en vakmanschap om ervoor te zorgen dat het dak langdurige bescherming biedt tegen waterinfiltratie.

Prijsopgave aanvragen

Dak isoleren: daar is subsidie voor!

Een nieuw dak maakt je huis comfortabeler en energiezuiniger. Voor dakisolatie kom je in aanmerking voor de ISDE-subsidie. Deze subsidie is bedoeld voor particulieren en zakelijke verbruikers die de energie-efficiëntie van hun huis willen verbeteren. Je kunt deze subsidie aanvragen als je investeert in energiebesparende maatregelen zoals warmtepompen, zonnepanelen, dakisolatie of gevelisolatie.

Dankzij de ISDE-subsidie krijg je per m2 € 30 subsidie voor dakisolatie. Het dak moet een minimale oppervlakte hebben van 20 m² en een maximum van 200 m². De minimal Rd-waarde van het nieuwe dak moet 3,5 per m2 k/W zijn.

Verlaagd BTW-tarief dakisolatie

In 2023 kun je nog steeds het verlaagde btw-tarief van 9% krijgen als je het dak van je woning isoleert. Het enige vereiste is dat de woning ouder moet zijn dan 2 jaar en dat je zelf permanent in de woning woont. Het verlaagde tarief geldt alleen voor de arbeidskosten. Als je je dak wilt isoleren, is dit een gunstige regeling om de kosten te drukken!

Om te je profiteren van het verlaagde btw-tarief, moet je de dakisolatie laten uitvoeren door een erkende vakman. Deze zal jou factuur geven met het verlaagde btw-tarief. De dakspecialist zal je bovendien ook goed adviseren over wat de beste isolatiemethode is!

Advies nodig?

Overzicht prijzen dakrenovatie met en zonder isolatie

Onderstaand vind je een schema met de geschatte kosten voor een dakrenovatie van een schuin dak van verschillende grootte (50 m² en 80 m²). Het schema gaat uit van een renovatie met dakpannen, inclusief de drie isolatiemogelijkheden:

Onderdeel 50 m² (Geen Isolatie) 50 m² (Glaswol Isolatie) 50 m² (Isolatieplaten)
Inspectie en voorbereiding € 1.100 – € 2.200 € 1.100 – € 2.200 € 1.100 – € 2.200
Dakbedekking (materialen) € 2.200 – € 5.500 € 2.200 – € 5.500 € 2.200 – € 5.500
Installatiekosten € 2.200 – € 4.400 € 2.200 – € 4.400 € 2.200 – € 4.400
Materialen en levering € 550 – € 1.100 € 550 – € 1.100 € 550 – € 1.100
Overige kosten (afval..) € 550 – € 1.100 € 550 – € 1.100 € 550 – € 1.100
Totale Kosten € 6.600 – € 13.300 € 6.600 – € 13.300 € 6.600 – € 13.300

Een nieuw dak plaatsen? Doe dit samen met je buren en bespaar kosten

Als je van plan bent om je huis opnieuw te bedekken, is het een goed idee om met je buren te overleggen of zij ook van plan zijn om hun dak te vervangen. Door je opdracht te bundelen en dezelfde dakdekker in te huren, kunnen jullie materialen in grotere hoeveelheden inkopen, waardoor geld bespaart op arbeids- en materiaalkosten! Dat geldt zowel bij een hellend dak als bij een plat dak!

Eerst een gratis dakinspectie, dan de offerte!

Het bepalen van de kosten voor een nieuw dak is een belangrijke eerste stap in het renovatieproces. Een grondige dakinspectie door onze dakspecialisten beoordeelt:

 1. De huidige staat van het dak.
 2. Eventuele schade en lekkages.
 3. Identificeert eventuele structurele problemen.

Door deze gratis dakinspectie aan te vragen, hoor jij wat de conditie van je huidige dak is. Zo krijg je een duidelijk beeld van wat er nodig is om het dak in goede staat te brengen en hoeveel de renovatie zal kosten.

Dakinspectie aanvragen

Isoleren? Dakaccessoires, dakraam of dakkapel… Ze verhogen de kosten!

De kosten van dakisolatie variëren op basis van het gekozen isolatiemateriaal en isolatiewaarde. Moeten de dakgoten ook vervangen worden? Worden er tegelijkertijd dakramen of dakkapellen toegevoegd of wordt de dakstructuur veranderd? Dan nemen de kosten van de dakbedekking per m² toe!

De genoemde bedragen op deze pagina zijn gemiddelde schattingen. De uiteindelijke kosten anders kunnen uitvallen in jouw specifieke situatie. Voor een nauwkeurige prijsopgave is het verstandig om een offerte aan te vragen bij onze dakspecialisten: zij zijn lokale dakdekkers die bij jou uit de buurt komen.

Veelgestelde vragen over een dak vervangen

Is een vergunning aanvragen nodig bij een dak vervangen?

Een vergunning voor een nieuw dak is niet nodig, mits er geen structurele veranderingen worden aangebracht en het oude dak in goede staat is. Plaats je bijvoorbeeld een dakkapel dan is het mogelijk dat je wel een vergunning moet aanvragen. Raadpleeg je gemeente hiervoor!

Waarom heb je onderdak onder je nieuwe dak nodig?

Een onderdak, ook wel bekend als een “dampscherm” of “dampremmende laag,” is essentieel voor je dakconstructie. Een nieuw dak met een onderdak biedt veel voordelen, zoals waterdichtheid, bescherming tegen condensatie, luchtdichtheid en bescherming tegen stof en vuil. Het dient ook als tijdelijke bescherming tijdens de bouwfase. Het onderdak wordt meestal direct op de dakspanten van het dak of het dakbeschot geplaatst.

Waaruit bestaat de dampwerende laag van een onderdak?

Een dampremmende laag voor een onderdak kan bestaan uit verschillende materialen, afhankelijk van projecteisen en bouwvoorschriften. Raadpleeg een erkende dakdekker voor materiaalkeuze en correcte installatie!

Wanneer is het tijd voor een nieuw dak?

Over het algemeen moet een nieuw dak worden geïnstalleerd wanneer het bestaande dak zijn maximale levensduur heeft bereikt en je huis niet langer beschermt. Tekenen dat je dak aan vervanging toe is zijn een buitensporig aantal lekken, ontbrekende of losse dakspanen of schimmelgroei door waterinfiltratie. Regelmatig onderhoud zal de levensduur van je dak verlengen!

Hoeveel kost een nieuw dak voor een schuur gemiddeld?

De prijs van uw dak hangt af van de grootte van de schuur en het type dakbedekking dat je kiest. Eventuele extra’s, zoals dakisolatie, kunnen de prijs verhogen. Gemiddeld kosten de materialen en de installatie van bitumen dakbedekking voor een schuur tussen de € 30 en € 60 per vierkante meter.

Ik heb mogelijk een asbest dak. Wat moet ik doen?

Als je denkt dat je huis een asbestdak heeft, is het belangrijk om contact op te nemen met een professional voor de juiste behandeling en verwijdering. Een gespecialiseerde dakdekker geeft je advies over de beste aanpak. Neem gerust contact met ons op!

Gratis & geheel vrijblijvend

Gratis dakinspectie aanvragen
Hulp nodig? Vraag een gratis dakinspectie aan. Wij helpen je graag. Dakinspectie aanvragenBel ons: