• Slimme en zorgvuldige keuze
 • Gratis dakinspectie
 • Actief door heel NL
 • Deskundig advies

Dakisolatie: soorten + kosten per m²

Dakisolatie speelt een cruciale rol bij het verbeteren van de energie-efficiëntie van je huis. Het houdt warmte vast in de winter en vermindert warmteoverdracht in de zomer. Dit leidt niet alleen tot een verhoogd comfort, maar ook tot aanzienlijke besparingen op je energierekening. In dit artikel zullen we de verschillende soorten dakisolatie bespreken, evenals de bijbehorende kosten per vierkante meter.

Inspectie aanvragen

Wat is dakisolatie?

Dakisolatie, zoals de naam al aangeeft, omvat het isoleren van het dak van je huis om warmteverlies te voorkomen. Het wordt beschouwd als een van de meest effectieve manieren om energieverlies te verminderen en de thermische prestaties van je huis te verbeteren.

Door het toepassen van dakisolatie, voorkom je dat warmte door het dak ontsnapt en koude lucht het huis binnendringt. Dit resulteert in een gelijkmatigere temperatuur binnen en minder afhankelijkheid van het verwarmen of koelen van je huis, waardoor je energie- en verwarmingskosten worden verlaagd.

Voor de isolatie van een dak, ook wel na isolatie, kan je ISDE-subsidie ontvangen. Benieuwd of je hiervoor in aanmerking komt? Neem dan contact op.

Dak isoleren is besparen op je energie

Een dak isoleren, schuin dak of platte daken, heeft een groot voordeel: na dakisolatie zullen de energie kosten dalen, doordat er betere isolatie aangebracht is.

Naast het besparen van energie en het verlagen van je verwarmingskosten, heeft dakisolatie nog andere voordelen. Een goed geïsoleerd dak zorgt voor een comfortabelere leefomgeving, omdat het de temperatuur in huis stabiel houdt. Dit betekent dat je in de winter niet constant de verwarming hoeft aan te zetten om warm te blijven, en in de zomer niet voortdurend de airconditioning hoeft te gebruiken om koel te blijven.

Wat kost dakisolatie (schuin dak & plat dak)?

De kosten voor dakisolatie kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type isolatiemateriaal, de oppervlakte van het dak en de complexiteit van het isolatieproces. Over het algemeen kunnen de kosten worden berekend per vierkante meter isolatie.

Bijvoorbeeld, de kosten voor het isoleren van een plat dak kunnen variëren van €40 tot €120 per vierkante meter, afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal en de isolatiemethode. Voor hellende daken kunnen de kosten variëren van €30 tot €100 per vierkante meter.

Het is echter belangrijk op te merken dat investeren in dakisolatie een langetermijninvestering is die zichzelf kan terugverdienen door de besparingen op energiekosten in de loop der jaren.

Prijsopgave aanvragen

Subsidie voor dakisolatie

Om huiseigenaren aan te moedigen om energiebesparende maatregelen te nemen, bieden veel overheden en instanties subsidies voor dakisolatie. Deze subsidies kunnen een deel van de kosten dekken en maken dakisolatie vaak financieel aantrekkelijker.

Benieuwd hoeveel subsidie jij kan ontvangen voor het isoleren van jouw dak? Vul hier het formulier in om erachter te komen.

Dakisolatie werkwijze

 1. 1Dakinspectie.
  Een dakspecialist voert een grondige inspectie uit om schade, lekkages en andere problemen te identificeren voordat deze begint met isoleren.
 2. 2Voorbereiding.
  De nodige zaken worden verwijderd, schoongemaakt en de dak doorvoeren worden correct afgedicht voor goede isolatie.
 3. 3Isolatie aanbrengen.
  De afgesproken isolatie wordt volgens het plan op maat aangebracht. Naden, gaten en kieren wordt vakkundig opgevuld.
 4. 4Afwerken.
  Alle naden en kieren worden gedicht en de dakbedekking wordt weer aangebracht. Een na controle wordt vervolgens uitgevoerd.
Gratis inspectie aanvragen

Waarom je dak isoleren?

Het isoleren van je dak biedt verschillende voordelen, zowel op het gebied van comfort als op het gebied van energiebesparing. Enkele belangrijke redenen om je dak te isoleren zijn:

 1. Verhoogd comfort: Dakisolatie zorgt voor een aangename temperatuur in huis, ongeacht het seizoen. Je zult minder last hebben van tocht en koude plekken in de winter, en je huis zal koeler blijven in de zomer.
 2. Lagere energierekening: Door je dak te isoleren, voorkom je warmteverlies en verminder je de behoefte aan verwarming en koeling. Dit leidt tot aanzienlijke besparingen op je energierekening.
 3. Duurzaamheid: Het verminderen van je energieverbruik door dakisolatie draagt bij aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en helpt de impact op het milieu te verminderen.

Plat dak isoleren

Voor huizen met een plat dak zijn er verschillende opties voor dakisolatie. Een veelgebruikte methode is het aanbrengen van een warm dakisolatiesysteem. Dit systeem omvat het isoleren van het platte dak van buitenaf door isolatiemateriaal op het dakoppervlak te plaatsen voordat de bitumen dakbedekking wordt aangebracht.

Een andere optie is het van binnenuit isoleren van het platte dak. Bij deze methode wordt het isolatiemateriaal tussen de houten balken of draagconstructie aangebracht (onder bestaande dakbedekking). Dit kan worden gedaan door isolatieplaten tegen het plafond te plaatsen of isolatiemateriaal in te blazen. Uiteraard wordt er ook gedacht aan dampremmende folie.

Schuin dak isoleren (hellend dak)

Voor huizen met een hellend dak, ook wel schuin dak zijn er ook verschillende mogelijkheden om dakisolatie toe te passen. Een veelgebruikte methode is het isoleren van het dak van binnenuit. Hierbij wordt het isolatiemateriaal tussen de dakspanten of kepers geplaatst.

Een andere optie is het aanbrengen van isolatie aan de buitenzijde van het hellende dak, wat bekend staat als een koud dakisolatiesysteem. Bij deze methode wordt het isolatiemateriaal direct onder de dakbedekking geplaatst en wordt er een luchtspouw gecreëerd om condensatie te voorkomen.

Een veelvoorkomend probleem bij hellende daken is het ontstaan van koudebruggen. Dit zijn plaatsen waar de isolatie onderbroken wordt, waardoor warmteverlies kan optreden. Tot slot is het belangrijk om bij het isoleren van een hellend dak ook aandacht te besteden aan de ventilatie.

Prijsopgave aanvragen

Welk isolatiemateriaal aanbrengen?

Er zijn verschillende soorten dakisolatiematerialen beschikbaar, zoals glaswol, steenwol, EPS-platen en PIR-platen. Elk materiaal heeft zijn eigen isolatiewaarde en eigenschappen, dus het is belangrijk om het juiste materiaal te kiezen dat past bij jouw specifieke behoeften en budget.

Het installeren van dakisolatie is over het algemeen een eenmalige investering die zichzelf op de lange termijn terugverdient. Naast het verlagen van je energierekeningen, kan het ook de waarde van je huis verhogen en bijdragen aan een beter milieu door het verminderen van de CO2-uitstoot.

Benieuwd naar de kosten voor dakisolatie aanbrengen? Via ons formulier ontvang je meerdere offertes en kun je het beste bedrijf inschakelen voor jouw klus.

Naast de keuze voor het type isolatiemateriaal en de methode van isoleren, is het ook belangrijk om rekening te houden met de isolatiewaarde. De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in de R-waarde en geeft aan hoe goed het isolatiemateriaal warmte tegenhoudt. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de isolatiewaarde.

Dakisolatie voor jouw woning

Of je nu een plat dak of een hellend dak hebt, het isoleren van je dak is een investering die de moeite waard is. Het zorgt voor een comfortabele leefomgeving, vermindert je energieverbruik en kan op de lange termijn kostenbesparend zijn.

Voordat je besluit welke isolatiemethode en materiaal het meest geschikt zijn voor jouw woning, is het raadzaam om advies in te winnen bij een specialist. Zij kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste isolatieoplossing op basis van jouw specifieke behoeften en budget.

Met de verschillende soorten dakisolatie die beschikbaar zijn en de subsidies die eventueel beschikbaar zijn, staat niets je in de weg om je dak te isoleren en te genieten van de voordelen die het met zich meebrengt. Investeer vandaag nog in dakisolatie en profiteer op de lange termijn van lagere energiekosten, verbeterd comfort en een duurzamere leefomgeving.

Veelgestelde vragen over dakisolatie

Dak isoleren: een goede investering?

Ja, het isoleren van een dak, schuin dak en plat dak isolatie, is een goede investering. Na isolatie met een hoge isolatiewaarde zorgt voor meer wooncomfort en een lagere energierekening.

Kan je ook een zoldervloer isoleren?

Ja, een zoldervloer isoleren is zeker mogelijk en kan ook een prettige maatregel. Naast het aanbrengen van dakisolatie zorgt het isoleren van een zoldervloer voor minder geluidsoverlast. Zo kun je ook een leefbare ruimte creëren van de zolder, zonder geluidsoverlast bij de onderburen.

Is er ook ecologische isolatie?

Er zijn ecologische isolatiematerialen, maar worden in de praktijk nog niet vaak gebruikt. Deze zijn namelijk minder goed getest en populair dan andere isolatiematerialen.

Dakisolatie: buitenaf isoleren of liever van binnenuit geïsoleerd?

Het antwoord op deze vraag is compleet afhankelijk van jouw situatie. Wanneer je gaat isoleren of je dakisolatie laat aanbrengen, dan zal eerst contact moeten opnemen met een specialist zodat deze goed maatwerk advies kan geven.

Gratis & geheel vrijblijvend

Gratis dakinspectie aanvragen
Hulp nodig? Vraag een gratis dakinspectie aan. Wij helpen je graag. Dakinspectie aanvragenBel ons: