• Slimme en zorgvuldige keuze
 • Gratis dakinspectie
 • Actief door heel NL
 • Deskundig advies

Schuin dak isoleren: binnenzijde – buitenzijde, materialen & kosten

Een goed geïsoleerd schuin dak is essentieel voor het handhaven van de temperatuur en de energie-efficiëntie van jouw woning. Zoek je naar manieren om je energierekening te verlagen én wil je tegelijkertijd de leefruimte in huis verbeteren? Op deze pagina delen wij informatie over je isoleren van hellende daken. Van isolatiematerialen en technieken tot professionele tips en prijsvoorbeelden: onze dakspecialisten delen waardevolle inzichten om je huis te voorzien van de best mogelijke isolatie.

Laat je een schuin dak isoleren dan krijgt je huis een beter energielabel waardoor de woningwaarde toeneemt, terwijl je ook profiteert van een lagere energierekening.

Prijsopgave aanvragen
Schuin dak isoleren
Schuin dak isoleren

Hoe isoleer je een schuin dak?

Verkeert je dakconstructie in slechte staat of wil je alleen de dakpannen vervangen? Dan kun je een schuin dak van buitenaf isoleren. Is je dakconstructie nog in goede staat? Dan kun je ook kiezen voor dakisolatie van binnenuit.

Er zijn verschillende technieken om een schuin dak te isoleren. Welke techniek geschikt is, hangt af van het type dak en of het verstandig is om het dakbeschot te isoleren, vooral als er al eerder isolatiemaatregelen zijn genomen. In dat geval kan de zolder worden nageïsoleerd door isolatiemateriaal aan te brengen tegen het dakbeschot, tussen de dakspanten of tussen de dakpannen en het dakbeschot. De keuze van de juiste techniek is afhankelijk van het type dak en de reeds genomen isolatiemaatregelen.

Prijsopgave aanvragen

Schuin dak isoleren buitenzijde

Bij dakrenovaties zonder zolderverstoring wordt vaak dakisolatie van het schuine dak van buitenaf toegepast. Hierbij wordt de isolatie onder de dakbedekking aangebracht. Het is echter belangrijk om professioneel advies in te winnen bij een ervaren dakdekker, voordat je begint met dit soort isolatiewerkzaamheden. Deze methode biedt een hogere isolatiewaarde, aangezien er meer ruimte is voor het aanbrengen van isolatiemateriaal.

Het isolatiemateriaal wordt bovenop de dakconstructie geplaatst, direct onder de dakbedekking. De isolatie wordt zorgvuldig tussen de dakspanten of draagconstructie geplaatst .

Schuin dak isoleren binnenzijde

Je kunt ook een schuin dak van binnenuit isoleren. Van binnenuit isoleren betekent dat de bestaande dakbedekking niet verwijderd hoeft te worden! Het isolatiemateriaal (minerale wol, PUR-schuim of EPS-platen) wordt tussen de gordingen (horizontale houten of metalen balken) en de houten latten van het dak tegen het bestaande dakbeschot geplaatst. Deze methode is vooral geschikt als er weinig ruimte beschikbaar is aan de buitenzijde van het dak of als het om andere redenen niet wenselijk is om de dakbedekking te verwijderen.

Bij een schuin dak isoleren van binnenuit is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de isolatie correct wordt geplaatst om luchtlekken en condensatieproblemen te voorkomen.

Maak van je zolder een leefbare ruimte door dakisolatie

Het een schuin dak isoleren biedt vaak de mogelijkheid om de zolder om te bouwen tot een extra kamer. Zolderisolatie omvat isolatie van dak, muren en vloer voor temperatuurregeling en energie-efficiëntie. Zo zorg je voor een aangenamer binnenklimaat. Laat ventilatie, elektriciteit en mogelijk ook loodgieterswerk installeren volgens bouwvoorschriften. Zorg er ook voor dat je zolderverbouwing voldoet aan brandveiligheidsvoorschriften en bouwvergunningen.

Door je schuine dak te isoleren kun je de zolder gaan gebruiken als extra woonruimte. Dit kan de waarde van je huis verhogen.

Schuin dak isoleren is besparen op energiekosten

De besparingen bij het isoleren van een schuin dak zijn afhankelijk van de mate van isolatie, de R-waarde van het isolatiemateriaal en het energiegebruik. Na isoleren levert jouw inzet aanzienlijke energiebesparingen op. Goed uitgevoerde dakisolatie van hellende daken kan de energiekosten met 20% tot 30% verminderen. De terugverdientijd ligt tussen de 5 en 15 jaar. Desalniettemin kunnen de langetermijnbesparingen en de waardevermeerdering van je huis die het dak isoleren opleveren de moeite waard zijn.

Wat kost een schuin dak isoleren?

In deze alinea vind je enkele prijsvoorbeelden voor het isoleren van het schuine dak van verschillende typen woningen op basis van gemiddelde dakoppervlaktes. We gaan in de prijsberekeningen uit van de meest voorkomende isolatiematerialen:

Ja, ik wil een prijsopgave
Isolatiemateriaal Tussenwoning Halfvrijstaande woning Vrijstaande woning
Glaswol isolatie tussen €2.000 en €4.500 tussen €2.500 en €5.500 tussen €3.500 en €7.500
Steenwol isolatie tussen €2.500 en €5.500 tussen €3.000 en €6.500 tussen €4.000 en €8.000
PUR-schuim isolatie tussen €3.000 en €6.000 tussen €3.500 en €7.000 tussen €4.500 en €9.000
EPS-platen (geëxpandeerd polystyreen) tussen €2.000 en €4.500 tussen €2.500 en €5.500 tussen €3.500 en €7.500

Let op: de prijzen zijn gebaseerd op gemiddelde dakoppervlaktes en prijzen per vierkante meter voor isolatiemateriaal inclusief arbeid. De werkelijke kosten kunnen variëren. Vraag een offerte op maat aan bij een van onze deskundige isolatiepecialisten in jouw regio en dan weer je precies wat het project gaat kosten. Bovendien kun je dan rekenen op garantie!

Heb je vragen over isolatie van een hellend dak?

Heb je vragen over het isoleren van een schuin dak? Onze regionale dakspecialisten hebben jarenlange ervaring en zijn op de hoogte van de nieuwste technieken en materialen voor dakisolatie. Maak gerust een vrijblijvende afspraak voor deskundig advies over het energiezuiniger maken van je huis! Het isoleren van een hellend dak is een taak die zorgvuldig moet worden uitgevoerd en het kan verstandiger zijn om samen te werken met professionals, zeker als het een complexe isolatieklus betreft.

Advies aanvragen

Schuin dak isolatie materiaalkeuze

Het beste isolatiemateriaal voor een schuin dak hangt af van je budget, de gewenste isolatiewaarde en beschikbare ruimte. Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder vind je veelgebruikte isolatiematerialen voor schuine daken:

 • Glaswol: isoleren met glaswol is populair omdat het relatief goedkoop is. Het heeft goede thermische eigenschappen en is verkrijgbaar in de vorm van dekens of rollen. Glaswol is relatief gemakkelijk te installeren en biedt goede geluidsisolatie.
 • Steenwol: steenwol is vergelijkbaar met glaswol en biedt uitstekende thermische en geluidsisolatie. Het is brandwerend en waterafstotend, waardoor het geschikt is voor dakisolatie. Steenwolplaten worden tussen de dakspanten geplaatst.
 • Polyurethaanschuim: PUR-schuim heeft uitstekende isolatiewaarden en biedt een hoge mate van luchtdichting. Het is een effectieve manier van isoleren omdat het gespoten wordt en ook in lastige hoeken en naden terechtkomnt. Het is effectief, maar kan duurder zijn.
 • PIR-platen: PIR-platen (polyisocyanuraat) zijn vergelijkbaar met PUR-schuim, maar bieden een nog hogere isolatiewaarde. Ze worden tussen de dakspanten geplaatst. De PIR-renovatieplaten zijn uitgerust met drie tengels, waarvan één verspringend is verlijmd. Dit zorgt voor een overlapping tussen de platen onderling.
 • EPS-platen (geëxpandeerd polystyreen): EPS-platen zijn lichtgewicht en betaalbaar. Ze kunnen gemakkelijk tussen de dakspanten worden geplaatst en bieden een goede isolatiewaarde. EPS is echter gevoelig voor vocht en daarom raden wij aan om een dampremmende folie aan te brengen.
 • XPS-platen (geëxtrudeerd polystyreen): deze platen zijn vergelijkbaar met EPS, hebben een hogere isolatiewaarde en zijn beter bestand tegen vocht. Ze zijn duurder dan EPS, maar bieden goede prestaties.
 • Houtvezelisolatie: houtvezelisolatie is een ecologisch isolatiemateriaal dat milieuvriendelijk is en goede thermische en geluidsisolatie biedt.
 • Schapenwolisolatie: schapenwolisolatie is een natuurlijk en duurzaam isolatiemateriaal dat tussen de balken wordt geplaatst. Het heeft goede thermische en vochtregulerende eigenschappen. Het is echter meestal duurder dan synthetische isolatiematerialen.

Om de beste isolatiewaarde voor jouw dak te selecteren, vergelijk je de isolatiewaarden (R-waarde) van materialen. Voor bestaande woningen in Nederland wordt vaak een minimale R-waarde van ongeveer R-2,5 tot R-3,5 m²K/W aanbevolen bij het na-isoleren van het dak. Kies het beste isolatiemateriaal voor jouw schuine dak op basis van jouw budget. Overleg met een professionele dakspecialist voor de juiste keuze voor jouw situatie.

Aerogel heeft een extreem hoge isolatiewaarde. Het staat bekend om zijn buitengewoon lage thermische geleidbaarheid en wordt beschouwd als een van de beste isolatiematerialen.

Plaats een dampremmende laag!

Bij elke vorm van dakisolatie wordt geadviseerd om een dampremmende laag te gebruiken. Deze dampwerende folie wordt tussen het isolatiemateriaal en het bestaand dakbeschot geplaatst. Het voorkomt dat condensatie in de isolatie trekt en zorgt ervoor dat je dakconstructie beschermd blijft tegen vocht. De folie moet luchtdicht worden aangebracht om goed te functioneren.

Isolatieplaten die kant-en-klaar zijn hebben al een dampremmende laag. Ze maken het isoleren van je dak stukken gemakkelijker, want ze hoeven alleen op maat gezaagd te worden en worden gemonteerd met kunststof strips.

Ga je het dak vanaf de binnenkant isoleren dan dient het dampscherm tussen de plafondbalken (de horizontale balken) en het isolatiemateriaal te worden geplaatst. Ook hier is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen kieren in het dampscherm zijn, anders komt er alsnog vocht in je dakconstructie.

Bij het isoleren van je dak is het belangrijk om de juiste dampremmende folie te kiezen. Sommige folies bieden extra bescherming tegen vocht, maar zijn minder ademend. Andere folies hebben een betere balans tussen bescherming en ventilatie.

Veelgestelde vragen over dakgoot reparatie

Kan ik zelf een schuin dak isoleren?

Zelf een schuin dak isoleren is mogelijk, maar vereist nauwkeurigheid en kennis. Onderzoek je dak, zorg voor veiligheidsmaatregelen en installeer de isolatie met aandacht voor een verbeterde ventilatie en gebruik een dampscherm. Volg de lokale bouwvoorschriften! Als het werk complex is of als je twijfelt aan jouw vaardigheden, is professionele hulp aan te raden om problemen te voorkomen.

Zijn er subsidies beschikbaar voor dakisolatie?

Voor het isoleren van een dak kun je in aanmerking komen voor de ISDE-subsidie voor huiseigenaren. Je krijgt bij de eerste isolatiemaatregel 15% terug van de overheid en bij de volgende maatregel 30% over beide isolatiemaatregelen. Lees meer over Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

Welke stappen zijn nodig voor de isolatie van het hellende dak?

Het isoleren van een hellend dak vereist zorgvuldige planning en uitvoering. Volg onderstaande stappen:

 1. Inspectie en voorbereiding: controleer de huidige staat van het dak en identificeer eventuele schade of vochtproblemen. Neem de juiste veiligheidsmaatregelen, zoals beschermende kleding met lange mouwen, valbeveiligingssystemen en stevige ladders.
 2. Verwijdering van bestaande isolatie (indien nodig): als er al isolatiemateriaal aanwezig is, moet dit worden verwijderd als het verouderd, beschadigd of niet effectief is.
 3. Plaatsing van het dampwerende folie: laat vooraf beoordelen of dampremmende folie nodig is. Installeer het dampscherm aan de warme kant van de dakconstructie (binnenzijde dak) en niét aan de koude kant (buitenzijde dak). Zorg ervoor dat het dampscherm luchtdicht wordt geplaatst en dat naden en overlappingen goed worden afgedicht met speciale dampschermtape.
 4. Isolatie installeren: minerale wol of platen op maat snijden.Installeer het isolatiemateriaal tussen de dakspanten of gordingen met speciale schroefdraad, spijkers of lijm. Glaswol of steenwol wordt vaak tussen de dakspanten geplaatst en vastgezet met speciale houders of draadstangen. Polyurethaanschuim (PUR) wordt gespoten of geïnjecteerd tussen de dakspanten. Het is belangrijk om de aanbevolen isolatietechniek te volgen om de effectiviteit te maximaliseren. Zorg voor een goede ventilatieruimte tussen het isolatiemateriaal en het dakbeschot om vochtproblemen te voorkomen.
 5. Afwerking: werk de constructie af naar wens met gipsplaten en installeer dakramen of dakkapellen indien gewenst.
 6. Inspectie en kwaliteitscontrole: controleer zorgvuldig of er geen lekken, kieren of problemen zijn. Zorg ervoor dat de isolatie correct is geplaatst en luchtdicht is afgedicht.

Gratis & geheel vrijblijvend

Gratis dakinspectie aanvragen
Hulp nodig? Vraag een gratis dakinspectie aan. Wij helpen je graag. Dakinspectie aanvragenBel ons: