• Slimme en zorgvuldige keuze
 • Gratis dakinspectie
 • Actief door heel NL
 • Deskundig advies

Dakcoating: waarom, wanneer, soorten coating en prijzen

Een dak heeft veel te lijden. Poreuze dakbedekking leidt tot lekkages, schade aan de dakconstructie en tast de kwaliteit van dakisolatie aan. Een coating zorgt ervoor dat je dak jarenlang beschermd is! Door de dakpannen te coaten wordt er een beschermlaag op de dakbedekking gespoten. Schade door vocht en mosgroei ga je hiermee tegen. Tegelijkertijd ziet je dak er weer als nieuw uit met een nieuwe frisse uitstraling.

Prijsopgave aanvragen
Dakcoating laten aanbrengen

Jouw dak coaten is een slimme zet

Wij vertellen je meer over de voordelen van dakcoating, voor welke daken het geschikt is en welke soorten coatings er zijn. Ook wat de gemiddelde kosten van een coating op het dak zijn. Of je nu een plat dak, een hellend dak of een ander type dak hebt: dakcoating is een slimme investering die elk dak beschermt tegen de elementen. De duurzaamheid van jouw dak neemt dankzij de coatingslaag flink toe, terwijl je een stralend dak krijgt zónder dat je nieuwe dakpannen hoeft te kopen!

Wat is dakcoating?

Dakcoating is een laag die wordt aangebracht op het oppervlak van het dak om het te beschermen tegen verschillende weersinvloeden, zoals regen, wind, uv-straling, hitte en kou. De coating kan worden aangebracht op verschillende soorten daken; van dakpannen tot plat dak! Naast regelmatig dakonderhoud – zoals dakreiniging en dakgoot reinigen – is dakcoating belangrijk om je dak in perfecte staat te houden.

Het belangrijkste doel van dakcoating is het verlengen van de levensduur van het dak maar ook het verbeteren van de algehele prestaties ervan.

Voordelen van dakcoating

Dakcoating helpt om je dak te herstellen en te versterken. Coating op de dakpannen of bitumineuze dakbedekking zorgt voor een waterdichte en luchtdichte afdichting. Dit helpt niet alleen om je dak te herstellen, maar beschermt het ook tegen waterschade.

Voordat je het dak laat coaten is het belangrijk dat het schoon is. Het reinigen van het dak kun je zelf doen, maar voor het beste resultaat is het aan te raden om dit door de dakspecialist te laten uitvoeren. Zo voorkom je ook schade aan dakpannen of een bitumen dak!

 1. Waterdichtheid: de waterdichte barrière voorkomt lekkages en beschermt tegen waterinfiltratie.
 2. Reflecterend vermogen: hierdoor wordt de temperatuur in huis beter gereguleerd.
 3. UV-bescherming: uv-stralen leiden tot beschadiging van het dakmateriaal.
 4. Verlengde levensduur: het dak gaat langer mee en je verkleint de kans op dure reparaties.
 5. Esthetische verbetering: dankzij de verschillende kleuren verbeteren ze het uiterlijk van je dak.
Dakinspectie aanvragen

Kosten dak coaten per m²

De kosten voor het laten coaten van je per vierkante meter kunnen variëren. De prijs van de dakcoating zelf ligt tussen de €10 en €30 per vierkante meter. De kosten voor het aanbrengen van dakcoating inclusief arbeidsloon per vierkante meter variëren tussen de €20 tot €50 per vierkante meter.

De totale kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type dakcoating, de huidige staat van het dak en het totale dakoppervlakte. Vraag daarom een offerte aan bij onze gekwalificeerde dakcoating-professionals uit je eigen buurt. Zij bieden de beste prijs-kwaliteitverhouding!

Snel een prijsopgave ontvangen? Vraag gratis aan.

Een nieuw uiterlijk voor je dak!

Verkeert je huidige dak nog in goede staat? Maar heeft het verkleurde dakpannen of begint de bitumendakbedekking slijtage te vertonen? Misschien denk je dat het nodig is om het plat dak of de dakpannen te vervangen? Als de dakconstructie en de dakbedekking verder nog goed zijn, dan maak je het onnodig duur. Door het dak te coaten ben je veel goedkoper uit. Coating geeft daken een vernieuwde uitstraling en sprekende kleur. Je dak krijgt een frisse, moderne uitstraling die jarenlang meegaat.

Heb je zonnepanelen op het dak? Ook dan kan er een dakcoating worden aangebracht!

Soorten dakcoating

Er zijn verschillende soorten dakcoatings beschikbaar, elk met hun eigen eigenschappen en toepassingsmogelijkheden. De keuze voor het type dakcoating hangt af van het materiaal van het dak, specifieke behoeften en het gewenste resultaat. Dit zijn de veelvoorkomende soorten dakcoatings:

 1. Acryl dakcoating: deze zijn milieuvriendelijk en geschikt voor bitumen, beton en metaal.
 2. Bitumineuze dakcoating: wordt gebruikt op platte daken voor extra waterdichtheid.
 3. Siliconen dakcoating: is waterafstotend, bestand tegen uv-straling en geschikt voor platte daken.
 4. Polyurethaan dakcoating: heeft een goede hechting, is flexibel en is geschikt voor veel daken.
 5. EPDM-dakcoating: beschermt het EPDM-dak tegen uv-licht en het weer.
 6. Reflecterende coating: deze reflecteren zonnestralen, waardoor de warmteopname vermindert.

Het is belangrijk om met een professionele dakdekker samen te werken om het juiste type dakcoating voor jouw dak te bepalen. Onze dakspecialisten adviseren huiseigenaren in heel Nederland over het beste product en zorgen voor een correcte en duurzame toepassing. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies!

Dakinspectie aanvragen

Wanneer is dakpannen coaten aan te raden?

Het coaten van dakpannen of een bitumen dak is een effectieve oplossing in bepaalde situaties en biedt verschillende voordelen. In deze situaties is het coaten van het dakoppervlak beslist aan te raden:

 1. Verouderde dakpannen.
 2. Kleurvervaging dakpannen.
 3. Verminderen van hitteopname.
 4. Bescherming tegen weersinvloeden.
 5. Bevordering van waterdichtheid.

Het is echter belangrijk op te merken dakpannen coaten niet in alle situaties de beste oplossing is. Als de dakpannen ernstig beschadigd zijn, bijvoorbeeld door scheuren of andere structurele problemen, is het wellicht beter om te kiezen voor een complete dakrenovatie. Ook moet je ervoor zorgen dat het dakoppervlak eerst goed wordt gereinigd en het dak wordt ontmost, voordat een coating wordt aangebracht. Zo kan er pas een goede hechting worden gegarandeerd.

Wanneer is dakcoating op het platte dak aan te raden?

Dakcoating kan op een plat dak worden aangebracht in verschillende situaties. Hier zijn enkele omstandigheden waarin het aanbrengen van dakcoating op een plat dak aan te raden is:

 1. Verouderde dakbedekking.
 2. Lekkages en waterinfiltratie.
 3. UV-bescherming.
 4. Verbeteren van de energie-efficiëntie.
 5. Verbeterde esthetiek.

Vraag altijd advies aan een professionele coatingexpert voor daken! Het is belangrijk dat hij eerst de conditie van het platte dak beoordeelt en bekijkt of het nuttig is om dakcoating aan te brengen.

Ja, ik wil advies

Voor elk dak is dakcoating waardevol

Of je nu een plat, hellend, bitumineus of metalen dak hebt, dakcoating is een waardevolle manier om je dak te beschermen. De meeste coatings zijn ontworpen om bij goed onderhoud tot 20 jaar mee te gaan. Als je investeert in dakcoating bespaar je op de lange termijn veel geld, want je dak gaat langer mee.

Dakcoatings verbeteren ook de energie-efficiëntie van het dak en dat houdt in dat je bespaart op energiekosten!

Verschillende soorten daken

Dakcoatings kunnen op veel verschillende soorten dakmaterialen worden toegepast: Plat dak, Hellend dak, Bitumineus dak, Metaal dak, EPDM-dak, PVC-dak en Betonnen dak.

Prijsvoorbeeld dakcoating pannendak

Woningtype Dakoppervlakte Geschatte kosten per m² Totaalkosten (gemiddeld)
Rijtjeshuis (tussenwoning) 50 m² € 20 – € 50 € 1.000 – € 2.500
2-onder-1-kapwoning 80 m² € 20 – € 50 € 1.600 – € 4.000
Vrijstaande woning 100 m² € 20 – € 50 € 2.000 – € 5.000

Prijsvoorbeeld dakcoating bitumen dak

Woningtype Dakoppervlakte Geschatte kosten per m² Totaalkosten (gemiddeld)
Rijtjeshuis (tussenwoning) 50 m² € 30 – € 50 € 1.000 – € 3.000
2-onder-1-kapwoning 80 m² € 30 – € 60 € 2.400 – € 4.800
Vrijstaande woning 100 m² € 30 – € 60 € 3.000 – € 6.000

Veelgestelde vragen over dakcoating aanbrengen

Kan ik zelf dakpannen coaten?

Ja, dit kan. Als je een klein of relatief eenvoudig dak hebt, is het mogelijk dit zelf te doen. Zorg ervoor dat het dak goed schoon wordt gemaakt met een hogedrukreiniger en dat puin, vuil en mos van het dakoppervlak zijn verwijderd. Er moet namelijk een schone ondergrond zijn voor de coating. Ook moet het dak droog zijn om te coaten. Breng een primer aan en vervolgens twee tot drie lagen coating. Elke laag moet gelijkmatig worden aangebracht. Om de coating aan de te brengen kun je een airless spuit gebruiken. Het verbruik wordt bepaald door de ondergrond en in hoeverre de bestaande dakbedekking beschadigd is.

Wat is het verschil tussen coaten en impregneren?

Coaten is een proces dat het dak bedekt met een extra beschermingslaag, terwijl impregneren een beschermend middel toevoegt aan het oppervlak. Een plat dak of dakpannen coaten biedt een betere bescherming tegen weersinvloeden en uv-straling. Impregneren biedt een beter ademend vermogen.

Kan dakcoating ook lekkages repareren?

Dakpannen coaten is ook geschikt om kleine lekken te repareren. Als het lek echter groot of hardnekkig is, kun je het beste contact opnemen met een professionele dakdekker en de schade laten beoordelen.

Moet mijn dak worden gerepareerd voordat het kan worden gecoat?

Als er scheuren of beschadigingen op het oppervlak zitten, moeten die eerst worden gerepareerd. Het is ook aan te raden om het dak te reinigen voor een betere hechting van de coating. Na het reinigen wordt de laag coating aangebracht.

Wat is beter: dakcoating zelf aanbrengen of laten doen?

Dat hangt af van de grootte en de complexiteit van uw dak. Als het een groot of complex dak betreft, dan kun je voor het coaten het beste een professional inhuren. Zij kunnen de staat van het dak nauwkeurig beoordelen en de coating op de juiste manier aanbrengen, waarna het dak er weer als nieuw uitziet. Verkeert het dak in een slechtere conditie, dan kun je beste direct contact opnemen voor een uitgebreid advies.

Gratis & geheel vrijblijvend

Gratis dakinspectie aanvragen
Hulp nodig? Vraag een gratis dakinspectie aan. Wij helpen je graag. Dakinspectie aanvragenBel ons: