• Slimme en zorgvuldige keuze
 • Gratis dakinspectie
 • Actief door heel NL
 • Deskundig advies
Daklekkage opsporen

Daklekkage opsporen: dakdekker inschakelen of zelf aan de slag?

Een daklekkage opsporen kan een flinke uitdaging zijn. Dat geldt bij zowel een plat dak als bij een schuin dak. Als je dak lekt, kun je signalen van een daklekkage op de ene plek zien, terwijl het lek op een totaal andere locatie zit. Bij platte of vlakke daken kan de oorzaak van lekkages of vochtschade zelfs soms op vele meters afstand bevinden van de zichtbare locatie. Dat maakt het soms enorm lastig om een daklekkage op te sporen.

Op deze pagina vind je het stappenplan ‘Zelf een daklek opsporen’. Het stappenplan vertelt je hoe zelf je een daklek op een schuin of plat dak vindt. Je kunt natuurlijk zelf je best doen om het daklek te vinden en het op te lossen. Maar om toekomstige (ernstigere) problemen met je dak te voorkomen, kun je dit beter door een professionele dakspecialist laten doen. Waarom dat zo is, vertellen wij je ook.

Hoe herken je een daklekkage?

Hoe weet je of jouw dak een lek heeft?Er zijn enkele veelvoorkomende signalen. Binnenshuis kunnen vochtplekken op het plafond en/of de muren ontstaan. Er zijn verkleuringen zichtbaar en er kan sprake zijn van schimmelgroei. Zie je druppels water? Dan zijn dit duidelijke tekenen van een daklekkage.

Buiten kunnen een beschadigde of ontbrekende dakbedekking, afbrokkelende voegen rond de schoorsteen of dakdoorvoeren, losse naden en een verstopte dakgoot, allemaal problemen met je dak veroorzaken. Neem deze signalen serieus en onderneem snel actie om verdere schade aan het dak en het interieur van je huis te voorkomen!

Gratis inspectie aanvragen

Een lek in een plat dak opsporen

Er zijn verschillende typen daken, zoals een schuin dak en een plat dak. Elk type dak kan bedekt zijn met verschillende soorten dakbedekking. Bij platte daken onderscheiden wij verschillende soorten dakmaterialen. Een plat dak kan bestaan uit een EPDM-folie of TPO-dakbedekking (dit zijn vormen van rubberen dakbedekkingen), PVC-dakbedekking, bitumen-dakbedekking (ook wel dakrollen of roofing genoemd) of uit asfalshingles.

De meest voorkomende oorzaken van een daklek bij een plat dak zijn: slecht onderhoud en versleten dakbedekking, slechte afdichting van aansluitingen en een verstopte dakgoot.

Het opsporen van een daklek in een plat dak kan een hele uitdaging zijn. Daarom kun je bij een daklekkage beter direct de diensten van een professional inschakelen. Deze heeft specialistische apparatuur en de kennis om het lek snel op te sporen én te repareren.

Een lek in de schuin dak opsporen

Bij een schuin of licht-hellend dak bestaat de dakbedekking meestal uit dakpannen. Deze kunnen bestaan uit betonnen dakpannen of keramische dakpannen. Keramische pannen kunnen geglazuurd en ongeglazuurd zijn.

Een daklek wordt niet altijd door de verzekering vergoed! Een lekkage die is ontstaan door achterstallig onderhoud valt buiten de dekking van de meeste verzekeringen.

Soms is de oorzaak van het daklek snel duidelijk. Pannen kunnen scheef liggen, waardoor er regenwater kan binnensijpelen. Als er kapotte dakpannen zijn, dan moet je die zo snel mogelijk laten vervangen. Maar vaak genoeg blijkt het lastig te zijn om de exacte oorzaak van een lek te vinden. De beste optie is om een ervaren dakdekker in te schakelen. Deze heeft de expertise en de juiste professionele apparatuur om het lek te vinden én om de dakreparatie duurzaam uit te voeren!

Een lek in de schuin dak opsporen

Bij een schuin of licht-hellend dak bestaat de dakbedekking meestal uit dakpannen. Deze kunnen bestaan uit betonnen dakpannen of keramische dakpannen. Keramische pannen kunnen geglazuurd en ongeglazuurd zijn.

Een daklek wordt niet altijd door de verzekering vergoed! Een lekkage die is ontstaan door achterstallig onderhoud valt buiten de dekking van de meeste verzekeringen.

Soms is de oorzaak van het daklek snel duidelijk. Pannen kunnen scheef liggen, waardoor er regenwater kan binnensijpelen. Als er kapotte dakpannen zijn, dan moet je die zo snel mogelijk laten vervangen. Maar vaak genoeg blijkt het lastig te zijn om de exacte oorzaak van een lek te vinden. De beste optie is om een ervaren dakdekker in te schakelen. Deze heeft de expertise en de juiste professionele apparatuur om het lek te vinden én om de dakreparatie duurzaam uit te voeren!

Lees meer over dakpannen vervangen

Wat zijn de zwakke plekken in een dak?

Elk soort dakbedekking heeft zijn eigen zwakke plekken, afhankelijk van het type dakbedekking en de leeftijd ervan. Bij een bitumen dak zijn dat de naden tussen de verschillende delen dakbedekking. Bij een schuin dak zijn dit vaak de aansluitingen tussen het dak en de schoorsteen of de dakkapel. Ook kunnen beschadigingen aan de nokvorsten voor problemen zorgen.

Vocht heeft grote impact op je woning: het kan namelijk een volledige dakconstructie aantasten, omdat de veroorzaker van houtrot is. Water kan dus enorme schade aanrichten aan je dak! Ook kan waterschade binnenshuis je met een hoop ongemak en hoge kosten confronteren.

Vocht is een stille vijand: het tast niet alleen houten constructies aan, het tast ook de isolatie aan! De isolatiewaarde van de dakisolatie daalt en zo krijg je hogere energiekosten.

Wat veroorzaakt een daklekkage?

Een daklekkage kan kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 1. Versleten, oude dakbedekking: scheuren, barsten, ontbrekende stukken of zelfs veroudering van het hele dak veroorzaken vaak de meeste lekkages.
 2. Slechte afdichting en aansluitingen: als afdichtingen rond dakdoorvoeren, schoorstenen, dakramen, dakkapellen en lichtkoepels beschadigd of versleten zijn of niet goed zijn aangebracht, kan er water infiltreren.
 3. Ophoping van vuil en verstopte goten en hemelwaterafvoeren: dit zorgt voor waterstagnatie en leidt uiteindelijk tot lekkage.
 4. Constructiefouten: fouten in de dakconstructie, zoals slechte dakranden, verkeerd geplaatste dakdoorvoeren of ondeugdelijke afdichtingen, kunnen lekkages veroorzaken.
 5. Impact van externe factoren: extreme weersomstandigheden, zoals hevige regenval, hagel of sterke wind, kunnen schade aan het dak veroorzaken.
 6. Ouderdom en slijtage: elk dak veroudert met de tijd en er kan slijtage onstaan aan dakpannen of er ontstaat slijtage en kleine scheurtjes in het dakleer van een plat dak.
 7. Gebrek aan dakonderhoud: worden er geen regelmatig dakinspecties uitgevoerd dan draagt dit bij aan het ontstaan van daklekken.
 8. Het is belangrijk dat je een daklekkage serieus neemt en de oorzaak zo snel mogelijk achterhaalt om verdere schade aan je dak en huis te voorkomen. Laat daarom snel je dak repareren!

Wat kost een daklekkage opsporen?

De kosten voor het opsporen van een daklekkage kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals: de aard van de lekkage, de locatie van het dak, de complexiteit van het dak en de tarieven van de dakdekker. Over het algemeen kan de prijs variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s. Simpele lekkages die gemakkelijk te identificeren zijn, kunnen goedkoper zijn om op te sporen dan complexe lekkages die meer geavanceerde opsporingstechnieken vereisen. Vraag een offerte aan bij een van onze regionale dakdekkers! Zo krijg je een exact idee van de specifieke kosten voor jouw situatie.

Hoe spoort een dakspecialist een lek op?

Het opsporen van een daklek kan soms lastig zijn. De dakspecialist zal een lekkage opsporen met behulp van erschillende methoden en hulpmiddelen. Het voordeel van onderstaande methoden is dat er geen hak- of breekwerk noodzakelijk is.

 1. Visuele inspectie: de dakspecialist start met een visuele inspectie van het dakoppervlak en de omringende gebieden.
 2. Waterproef testen: met behulp van een tuinslang of een speciale lekdetector wordt het lek opgespoord.
 3. Rook- of roettest: door rook of roet te gebruiken onder het dakoppervlak, ziet de dakspecialist waar rook of roet naar buiten komt. Zo komen gebreken aan het dak en daklekkages aan het licht.
 4. Infraroodscans: met een scan worden temperatuurverschillen op het dakoppervlak gedetecteerd. Vochtige plekken veroorzaken temperatuurverschillen en hierdoor kan men effectief een daklekkage opsporen.
 5. Endoscopische inspectie: met endoscopische camera’s worden dakdelen en de dakstructuur geïnspecteerd zonder fysieke schade aan te richten.
 6. Druktests: een dakgebied wordt onder druk gezet. Eventuele luchtlekken worden geïdentificeerd en dit helpt bij het opsporen van verborgen lekkages.
 7. Inspectie van dakdoorvoeren en dakranden: dakdekkers besteden speciale aandacht aan dakdoorvoeren, ventilatieopeningen, schoorstenen, dakgoten en andere structuren op het dak.
 8. Leak tracing-dye: er wordt speciale traceerdye (verf) aan het water toegevoegd om te helpen bij het lek te identificeren en de exacte locatie te vinden.

Het opsporen van daklekkages is vaak een combinatie van deze methoden en hiervoor is jarenlange ervaring vereist. Onze dakdekkers gaan zorgvuldig en methodisch te werk om de bron van de lekkage nauwkeurig te identificeren, vóórdat ze overgaan tot reparatie.

Stappenplan daklekkage opsporen: zelf een lek opsporen

Voordat je de diensten van een dakspecialist inschakelt kun je zelf op onderzoek uitgaan: daarmee kun je binnenshuis beginnen. Ga je het dak op? Zorg ervoor dat je veiligheid voorop stelt en een beschermende uitrusting gebruikt, zoals een veiligheidsharnas en stevige ladder. Volg dan het stappenplan hieronder:

 1. Begin met het controleren van de binnenkant van je huis. Start bij de vochtige plekken.
 2. Volg de watersporen en probeer de locatie van het lek te bepalen.
 3. Wacht tot het overdag licht is om het dak op te gaan.
 4. Plat dak: inspecteer de dakbedekking op scheuren, beschadigingen of onregelmatigheden.
 5. Schuin dak: controleer de nok, schoorsteen, pannen, dakgoot, dakdoorvoeren en ventilatieopeningen.
 6. Controleer de dakranden, afdichtingen, randprofielen en loodslabben.
 7. Dakramen zijn ook vaak bronnen van lekkages. Controleer de aansluitingen.
 8. Controleer de dakgoot en afvoerpijpen op verstoppingen of beschadigingen.
 9. Kun je het lek niet vinden? Laat iemand de tuinslang op het dak richten en kijk binnen waar water binnenkomt. Werk langzaam en systematisch.

Veelgestelde vragen over daklekkage opsporen

Hoe lang duurt het om een daklek te vinden?

De tijd die nodig is om een daklek op te vinden varieert afhankelijk van de complexiteit van de lekkage en de verschillende technieken die er zijn om daklekken op te sporen. Eenvoudige lekken kunnen enkele uren in beslag nemen, terwijl complexere daklekkages opsporen enkele dagen kunnen vragen. Factoren zoals de grootte en complexiteit van het dak, het gebruik van geavanceerde technieken en de ervaring van de dakdekker spelen een rol.

Moet het hele dak worden vervangen als er een daklek is?

Niet alle lekken hebben een volledige dakvervanging nodig. Onze dakspecialisten beoordelen eerst de ernst van het lek en doen aanbevelingen voor reparatie of vervanging van specifieke delen van het dak. Het is belangrijk om vragen te stellen en duidelijkheid te krijgen bij een professionele dakdekker wanneer je een daklekkage vermoedt of constateert.

Hoe kan ik een lek dak voorkomen?

Om een daklek te voorkomen, is regelmatig onderhoud essentieel. Inspecteer je dak op beschadigingen, losse dakpannen, waterplassen op een plat dak en verstopte goten. Zorg ervoor dat afdichtingen rond dakdoorvoeren en schoorstenen intact zijn. Voer reparaties onmiddellijk uit en overweeg professioneel onderhoud om de levensduur van je dak te verlengen en lekkages te voorkomen.

Gratis & geheel vrijblijvend

Gratis dakinspectie aanvragen
Hulp nodig? Vraag een gratis dakinspectie aan. Wij helpen je graag. Dakinspectie aanvragenBel ons: