• Slimme en zorgvuldige keuze
 • Gratis dakinspectie
 • Actief door heel NL
 • Deskundig advies

Daklekkage: oorzaken, gevaren en spoedservice

Een daklekkage is niet alleen hinderlijk vanwege de overlast en waterschade in je interieur, maar ook omdat het een signaal kan zijn dat er meer aan de hand is met je dak dan je vermoedt. Het is belangrijk om de oorzaak van de lekkage te achterhalen, zodat eventuele problemen met je dak snel kunnen worden opgelost. En natuurlijk wil je de gemiddelde prijzen weten van een daklekkage reparen. Daar geven wij jou eveneens een beeld van.

Gratis dakinspectie
Daklekkage opsporen en verhelpen

Los een daklek zo snel mogelijk op!

Een daklekkage dien je snel te verhelpen om ernstigere schade aan je dak en huis te voorkomen. Het is daarom uiterst belangrijk om direct jouw dak weer waterdicht te maken. Wij vertellen je hier hoe je een daklekkage kunt detecteren en kunt voorkomen. Dankzij de expertise van onze dakspecialisten weet jij hoe jij je dak in de toekomst maximaal beschermt én kostbare schade vermijdt.

Het vinden van een lek aan je dak kan een flinke uitdaging zijn. Maar het is ontzettend belangrijk dat dit zo snel mogelijk gebeurt om schade te voorkomen en nog hogere kosten te vermijden!

Wat zijn de gevolgen van een daklekkage?

Een daklekkage kan diverse ernstige gevolgen hebben voor zowel je huis als je bezittingen. Hier zijn enkele van de belangrijkste gevolgen van een daklekkage:

 1. Schade aan de dakconstructie.
 2. Water beschadigt plafonds, muren en vloeren.
 3. Schimmelgroei door vocht veroorzaakt gezondheidsproblemen.
 4. Er kunnen elektrische storingen en gevaarlijke kortsluitingen optreden.
 5. Er gaat energie verloren, omdat de kwaliteit van de isolatie wordt aangetast.
 6. Verminderde waarde van onroerend goed.

Wat kost het laten repareren van een daklekkage?

Heb je een lekkage aan het dak en wil je het daklek laten repareren? De kosten van het repareren van een daklek zijn afhankelijk van de omvang van de lekkage op het dak, het type dakbedekking, toegankelijkheid van het dak, reparatiemethode en arbeidskosten. Bijkomende schade aan zowel het dak als het interieur van je huis kan de kosten verder verhogen.

Omschrijving Gemiddelde kosten *
Lekdetectie dak €150,-
Lekkage plat dak €250,- tot €300,- per m²
Lekkage hellend dak €150,- tot €350,- per m²
Lekkende dakgoten €65,- tot €100,- per meter

In het geval van een gescheurd dakmembraan op een plat dak, zoals bij EPDM-dakbedekking of bitumen dakbedekking, kunnen reparaties tussen de € 300 en € 800 of meer kosten. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van de omvang van de schade en het type dakbedekking. Deze kosten dekken zowel de arbeid als de benodigde materialen en afdichtingsmiddelen.

Het is belangrijk op te merken dat deze prijsindicaties slechts schattingen zijn en dat de werkelijke kosten kunnen variëren op basis van verschillende factoren, waaronder de specifieke situatie van de dakreparatie en de gebruikte materialen. Het is raadzaam om een professionele dakdekker te raadplegen voor een nauwkeurige offerte op basis van de specifieke behoeften van het dak.

Snel ingrijpen bij een daklekkage bespaart méér dan geld!

Snel ingrijpen bij een daklekkage bespaart niet alleen geld, maar voorkomt ook kostbare schade aan je dak én je huis. Vocht tast de dakisolatie aan, beschadigt elektrische systemen en kan leiden tot gevaarlijke storingen. Het niet tijdig oplossen van een daklekkage kan uiteindelijk leiden tot duurdere reparaties en renovaties. De oplossing van het lek is echter afhankelijk van de oorzaak van het probleem. Schakel daarom snel een professionele dakdekker in bij tekenen van een daklekkage.

Ja, ik wil advies

Stappenplan daklekkage opsporen

Het opsporen van het lek in het dak kan soms lastig zijn, maar het is belangrijk dat je dit probleem wel zo snel mogelijk oplost! Er zijn verschillende manieren die je kunt gebruiken om de oorzaak van het lek te identificeren. Onderstaand geven wij je een stappenplan over hoe je zelf een daklek kunt opsporen:

 1. Ga binnenshuis op zoek naar het lek en speur naar plekken op het plafond of de muren waar je lekkage opmerkt. Inspecteer deze grondig en let op watervlekken, schimmel, verkleuringen of verfblaasjes.
 2. Volg de sporen van de waterdruppels naar hun oorsprong op het plafond of de muur. De lekkage kan zich ook verder van de vlek bevinden, omdat water langs houten balken of andere oppervlakken kan lopen.
 3. Wacht op een droge dag en inspecteer het dak zorgvuldig. Begin bij het gebied waar je denkt dat de lekkage zich bevindt en kijk naar tekenen van beschadigde dakbedekking, ontbrekende dakpannen of scheuren en barsten in het dakleer.
 4. Controleer de afdichtingen rond dakdoorvoeren, schoorstenen, ventilatieopeningen en andere doorvoeren op mogelijke scheuren of beschadigingen.
 5. Verdeel met een tuinslang gelijkmatig water over het dak. Begin onderaan en werk omhoog bij een schuin dak, terwijl je de verschillende dakdelen in de gaten houdt. Kun je de oorzaak van het lek niet vinden? Laat dan een professionele dakinspectie uitvoeren!

Als je de bron van de daklekkage niet kunt vinden of als het dak te gevaarlijk is om zelf te inspecteren, is het verstandig om direct een professionele dakdekker in te schakelen!

Mogelijke oorzaken van een daklek bij schuin dak

Om de oorzaken van een daklekkage goed te kunnen begrijpen, moeten we eerst kijken naar het type dak en de dakbedekking van je woning. Het is van essentieel belang om te begrijpen welk soort dak je hebt en welk type dakbedekking erop is aangebracht, omdat dit invloed kan hebben op de oorzaak van een lekkage.

Een schuin dak (ook wel hellend dak genoemd) heeft in Nederland vaak dakpannen. Dit kunnen betonnen dakpannen zijn, keramische dakpannen of daktegels. Deze materialen hebben verschillende eigenschappen en reageren op verschillende manieren op veroudering en weersomstandigheden.

Keramische dakpannen en daktegels zijn gemaakt van klei. Klei is een organisch materiaal dat verweert onder invloed van het weer, zonlicht, maar ook mos en algengroei. De dakpannen verliezen dan hun waterafstotende eigenschappen, omdat ze poreus zijn geworden.

Oorzaken van lekkend dak op een rij: schuin dak

Een lekkend dak bij dakpannen kan verschillende oorzaken hebben. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken waarom een pannendak kan gaan lekken:

 1. Beschadigde dakpannen: gebarsten, gebroken of versleten pannen en zelfs kleine scheurtjes kunnen daklekkage veroorzaken.
 2. Ontbrekende dakpannen: bij regen en storm kan er direct water naar binnenstromen. Los dit snel op!
 3. Slechte installatie: Onjuiste dakpan-installatie kan lekkages veroorzaken, zoals bij onjuiste uitlijning, bevestiging en overlap van dakpannen.
 4. Slechte dakventilatie: onvoldoende ventilatie onder het dak leidt tot vochtproblemen, condensatie en schade aan de dakconstructie en tot daklekkages.
 5. Ophoping van vuil en bladeren: als vuil, bladeren, takken en ander afval zich ophopen, verstoppen dakgoten en hemelwaterafvoeren en kunnen lekkages ontstaan.
 6. Veroudering: versleten dakpannen verliezen waterdichte eigenschappen.
 7. IJsblokken en sneeuwophoping: smeltwater hoopt zich op en komt onder de dakpannen terecht.
 8. Afdichtingsproblemen: de afdichting rond het daklood, dakdoorvoeren, schoorstenen, ventilatieopeningen en andere doorvoeren is verslechterd, waardoor water binnendringt.

Lees meer over pannendak renoveren.

Om daklekkages te voorkomen en/of te verhelpen, is regelmatige dakreiniging belangrijk. Laat je dak daarom elke 2-3 jaar inspecteren door een dakspecialist. Tijdige aanpak van deze problemen voorkomt grote schade én hoge kosten.

Mogelijke oorzaken van een daklekkage plat dak

Een plat dak is kwetsbaarder voor een daklekkage dan een schuin dak. Regenwater blijft langer op het plat dak liggen en het water hoopt zich op in de lagere delen en veroorzaakt zo een lekkage. Om een daklekkage te voorkomen, is regelmatig onderhoud van het platte dak essentieel. Controleer het dak regelmatig op scheuren en verwering. Ook is goede dakventilatie belangrijk om condensatie en warmtestuwing onder een plat dak te voorkomen!

Oorzaken van lekkend dak op een rij: plat dak

Een plat dak kan gevoeliger zijn voor lekkages dan pannendaken. Vorst en regen hebben veel meer invloed op de kwaliteit van het dakleer dan bij dakpannen. Ook bij een plat dak zijn er verschillende oorzaken die tot een daklekkage kunnen leiden:

 1. Slechte dakbedekking: dakbedekkingen voor platte daken, zoals bitumen dakbedekking, EPDM-daken of PVC-daken (kunststof daken), kunnen na verloop van tijd verslijten, barsten ontwikkelen of losraken.
 2. Ophoping van water: water hoopt zich op door slechte afwatering, verstopte dakgoten en regenwaterafvoeren en oefent te veel druk uit op het dakleer.
 3. Beschadigde afdichtingen: verslechterde afdichtingen rond dakdoorvoeren, schoorstenen, ventilatieopeningen en andere dakdoorvoeren zorgen voor lekkages.
 4. Verslechterde isolatie: als de isolatie onder een dak verslechtert of beschadigd raakt, kan vocht in het dakmateriaal sijpelen en lekkages veroorzaken.
 5. Vochtproblemen: vooral bij oude platte daken kan vocht zich ophopen onder de dakbedekking, waardoor blazen ontstaan die een lek veroorzaken.
 6. Gebrekkige constructie: fouten in de oorspronkelijke dakconstructie, zoals een onjuiste helling of onvoldoende ondersteuning, kunnen daklekkages veroorzaken.
 7. Schade door weersomstandigheden: extreem weer, zoals hevige regen, hagel of sneeuw, kan de platte dakbedekking beschadigen.
 8. Slechte afvoer: onvoldoende of verkeerde afvoer van regenwater veroorzaakt waterstagnatie, hetgeen de dakbedekking beschadigt.

Om lekkages bij een plat dak te voorkomen of op te lossen, is regelmatig dakonderhoud essentieel. Het is belangrijk om de dakbedekking periodiek te inspecteren, afwateringssystemen schoon te houden, beschadigingen snel te repareren en eventuele problemen met afdichtingen aan te pakken. Heb je al last van een lekkend dak? Dan is het belangrijk dat je snel in actie komt!

Het inhuren van een dakdekker helpt bij het identificeren en oplossen van potentiële problemen, voordat ze écht ernstig worden.

Dakinspectie aanvragen

Waterschade aan het houtwerk van je dak

Waterschade aan het houtwerk van je dak kan ernstige gevolgen hebben voor de structuur en integriteit van je huis. Hout is gevoelig voor vocht en kan gaan rotten. Dit leidt tot verzwakte dakconstructies, balken en dakspanten. Bovendien kan houtrot zich verspreiden naar andere delen van het huis, waardoor de reparatiekosten exponentieel toenemen.

Het tijdig opsporen en aanpakken van waterschade aan het houtwerk van je dak is van essentieel belang om grotere problemen en dure herstelwerkzaamheden te voorkomen.

Schuin dak vervangen

Als je dak vaker lekt, kan dit betekenen dat de dakpannen van je hellende dak vervangen moeten worden. Om een weloverwogen beslissing te nemen, kun je overleggen met onze dakspecialisten. Zij voeren eerst een grondige dakinspectie uit en geven dan advies op basis van de huidige staat van je dak. Zo maak jij de beste keuze voor óf een dakreparatie, óf dakpannen vervangen of een complete dakrenovatie te laten uitvoeren.

Plat dak vervangen

Een lekkage aan je platte dak kan duiden op versleten dakbedekking, zeker wanneer het dakleer al ouder is. Zo gaan bitumen en PVC-daken gemiddeld 20-25 jaar mee, een EPDM-dak gaat 30 jaar of langer mee en een TPO-dak heeft een levensduur van 15-20 jaar. Mogelijk is het platte dak aan vervanging toe. Het is daarom belangrijk om goed advies te krijgen van een van onze dakspecialisten uit jouw buurt. Overleg met onze vakmannen het mogelijk is om je dak nog te repareren of dat dakvervanging misschien een betere keuze is.

Vraag een dakinspectie aan en krijg een scherpe offerte

Vraag bij onze dakspecialisten zo snel mogelijk een gratis dakinspectie aan! Op basis van het porbleem van je dak, krijg je een vrijblijvende offerte op maat. Of je nu voor je plat dak of een schuin dak dakreparatie nodig hebt, ons team van ervaren regionale dakspecialisten is er om elke daklekkage op te lossen! Reken op hun kennis en expertise, een scherpe offerte, excellente kwaliteit én een uitmuntende service!

Dakinspectie aanvragen

Veelgestelde vragen over een daklekkage

Wanneer moet ik de dakdekker inschakelen en wanneer kan ik zelf aan de slag?

Schakel een professionele dakdekker in voor complexe dakproblemen, gebrek aan ervaring en als er gespecialiseerde apparatuur nodig is. Kleine en eenvoudige reparaties, zoals het vervangen van enkele dakpannen, kun je zelf doen als de nodige veiligheidsmaatregelen worden uitgevoerd. Regelmatig onderhoud kun je ook zelf doen. Ongeacht de keuze, veiligheid moet altijd een prioriteit zijn bij dakwerk! Bij twijfel is altijd aan te raden om een professional te raadplegen.

Is een daklekkage verzekerd?

Of een daklekkage verzekerd is, hangt af van het type polis dat je hebt en van je verzekeringsmaatschappij. Over het algemeen worden daklekkages veroorzaakt door storm, door de verzekering gedekt. Lekken door slecht onderhoud of slechte installatie komen mogelijk niet in aanmerking voor vergoeding door je verzekeraar.

Gratis & geheel vrijblijvend

Gratis dakinspectie aanvragen
Hulp nodig? Vraag een gratis dakinspectie aan. Wij helpen je graag. Dakinspectie aanvragenBel ons: