• Slimme en zorgvuldige keuze
 • Gratis dakinspectie
 • Actief door heel NL
 • Deskundig advies

Dakbedekking plat dak: soorten, voor- en nadelen & kosten

Is je huidige dakbedekking van je platte dak aan vervanging toe? Een plat dak renoveren doe je – als het goed is – maar één keer. Daarom wil jij weten wat de beste dakbedekking voor een plat dak is. Op deze pagina delen onze ervaren dakspecialisten de verschillende soorten dakbedekking die geschikt zijn voor platte daken. We benoemen hier ook de voordelen en de nadelen van de verschillende dakbedekkingen, zoals bitumen, EPDM, PVC- en TPO-daken. Verder geven wij je inzicht in de prijzen per m2 en vind je enkele rekenvoorbeelden voor gemiddelde Nederlandse woningen.

Dakinspectie aanvragen

Welk type dakbedekking is het meest geschikt voor een plat dak?

Bij het kiezen van de juiste dakbedekking spelen verschillende factoren een rol. Er zijn verschillende soorten dakbedekkingen in diverse prijscategorieën. Naast het budget is de gewenste levensduur van de dakbedekking belangrijk. In de volgende alinea’s noemen onze dakexperts de meest gebruikte materialen voor platte daken, met de hun voordelen en nadelen.

1. Bitumen dakbedekking (dakleer of roofing)

Bitumen dakbedekking is betaalbaar en duurzaam. Bitumen dakbedekking is een goedkope dakbedekking in vergelijking met andere soorten dakbedekkingen. Het wordt geleverd op rollen en daarom wordt het ook rolbedekking genoemd. Bitumen wordt meestal in lagen aangebracht met een brander op gas: dit staat bekend als “gebrande bitumen dakbedekking”. Het kan ook als “koudlijm bitumen” worden geïnstalleerd.Er zijn verschillende soorten bitumen dakbedekkingen:

 • Gebrand bitumen (APP-bitumen en SBS-bitumen): deze bitumen dakrollen worden tijdens de installatie verhit en gelijmd met behulp van een gasbrander.
 • Zelfklevende bitumen: dit is een eenvoudig te installeren vanwege de zelfklevende onderlaag. Er zijn verschillende variëteiten beschikbaar voor onderlagen of toplagen.
 • Gecombineerde systemen: sommige bitumen dakrollen combineren zowel APP- als SBS-eigenschappen, waardoor ze de voordelen van beide materialen bieden.

Voordelen en nadelen van bitumen voor het platte dakbedekking

Bitumen dakbedekking is een duurzame dakbedekking en gaat gemiddeld 25-30 jaar mee. Het is goed bestand tegen extreme temperaturen. Bitumen heeft ook goede waterdichte eigenschappen, waardoor het geschikt is voor platte daken met een lage helling. Het is makkelijk te onderhouden en te repareren.

Hoewel het een goedkope dakbedekking is, is bitumen wél een goede dakbedekking! Het wordt daarom vaak gekozen door huiseigenaren voor een bepaald soort dak, zoals een plat dak van een garage of schuur.

Een ander voordeel van bitumen dakbedekking zijn de relatief lage kosten in vergelijking met andere soorten dakbedekking. Bovendien is bitumen brandwerend. Enkele nadelen zijn de kortere levensduur in vergelijking met andere materialen en de gevoeligheid voor krimp en uitzetten bij temperatuurschommelingen.

2. EPDM-dakbedekking

EPDM (Ethyleen-Propylebedekking) is een soort rubberen dakbedekking. EPDM biedt uitstekende waterdichtheid, is UV-bestendig en bestand tegen ozon. Omdat het een zeer flexibel materiaal is, kan het goed tegen extreme temperatuurschommelingen. Zorg wel dat de juiste isolatie wordt aangebracht omdat EPDM de warmte kan absorberen.

EPDM-folie wordt met een EPDM-lijm (een soort EPDM-kit) aangebracht en dat maakt het installeren een stuk veiliger. De folie is recyclebaar en heeft een zeer lange levensduur. Het wordt vaak geïnstalleerd als één enkel stuk, waardoor de kans op lekkages wordt verminderd. Er zijn verschillende soorten EPDM:

 • Standaard EPDM: De levensduur van standaard EPDM-dakbedekking is 20-30 jaar bij goed dakonderhoud.
 • Versterkte EPDM: Versterkte EPDM-dakbedekking gaat langer mee, vanwege de toegevoegde versterkende laag. Het heeft daardoor een langere levensduur van 30-40+ jaar.

3. PVC-dakbedekking

Een PVC-dak, ook wel kunststof dakbedekking genoemd, is duurzaam, waterdicht, bestand tegen UV-straling, flexibel en milieuvriendelijk. Het bestaat uit lagen thermoplastisch materiaal, versterkt met polyester of glasvezel. Er zijn verschillende diktes en kleuren beschikbaar voor diverse toepassingen. De initiële kosten zijn echter hoger dan die van EPDM.

 • Standaard PVC-dakbedekking: De levensduur van standaard PVC-dakbedekking ligt tussen de 20 tot 30 jaar bij goed onderhoud.
 • Gepantserde PVC-dakbedekking: gepantserd PVC heeft een extra verstekende laag en een langere levensduur van wel 30 tot 40 jaar.
 • TPO-dakbedekking: TPO (Thermoplastische Polyolefin) is een synthetisch materiaal dat bekendstaat om zijn energie-efficiëntie. Het wordt vaak geïnstalleerd door middel van warmtelassen. TPO bestaat uit een synthetisch rubberachtig membraam, versterkt met polyester en glasvezel. Het heeft een lichte kleur die zonlicht reflecteert, waardoor je huis koeler blijft en de energiekosten worden verlaagd. TPO is milieuvriendelijk en recyclebaar.

Mogelijkheden om je platte dak goed te isoleren

Als je aan de slag gaat met het renoveren van je platte dak voor bijvoorbeeld een aanbouw, dan wil je wellicht direct een goede dakisolatie overwegen. Onze dakspecialisten kunnen je ook helpen met het creëren van een energiezuinig en comfortabeler huis. Er zijn verschillende manieren om je platte dak te isoleren. Zo worden bij een warm dak isolatie PIR- of EPS-isolatieplaten tegelijkertijd tijdens de dakrenovatie geïnstalleerd.

Wil je een plat dak achteraf isoleren? Dan is de koud dak isolatie een optie. Bij deze methode wordt de isolatie (zoals glas- of steenwol of PUR-platen) tussen de dakspanten of balken geplaatst. Omgekeerde plat dak isolatie is met name geschikt voor dakterrassen.

Offerte plat dak renovatie aanvragen

Vraag direct een offerte aan en je krijgt een gratis dakinspectie van een professionele dakdekker uit je eigen regio én advies op maat. Zo weet jij snel wat welk soort dakbedekking de beste is en wat de exacte kosten bedragen voor jouw project.

Dakinspectie aanvragen

Kosten dakbedekking per m2: wat kost mijn platte dak?

De kosten voor bitumen, EPDM- en TPO-dakbedekking per vierkante meter variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de complexiteit van het dak, de kwaliteit van het materiaal en de installatie- en arbeidskosten. Hieronder vind je enkele schattingen voor de kosten per vierkante meter met rekenvoorbeelden. We gaan hier uit van een tussenwoning met gemiddeld 100 m2, een halfvrijstaande woning met 150 m2 en een vrijstaande woning met 200 m2 dakoppervlakte:

Dakbedekking Gemiddelde prijs per m² Tussenwoning Halfvrijstaande woning Vrijstaande woning
Bitumen dakbedekking €30 – €40 €3.000 – €4.000 €4.500 – €6.000 €6.000 – €8.000
EPDM-dakbedekking €40 – €60 €4.000 – €6.000 €6.000 – €9.000 €8.000 – €12.000
TPO-dakbedekking €50 – €70 €5.000 – €7.000 €7.500 – €10.500 €10.000 – €14.000

Houd er rekening mee dat de werkelijke kosten voor een nieuwe dakbedekking variëren! Houd ook rekening met eventuele bijkomende kosten voor het verwijderen van de betaande dakbedekking, randafwerking, isolatie en eventuele reparaties aan het dak. Vraag daarom een offerte op maat aan bij onze lokale dakdekkers.

Naast traditionele dakbedekkingen zijn er ook milieuvriendelijke opties, zoals sedumdaken. Een groendak is goed voor je huis, de bewoners en de natuur! Een groendak biedt natuurlijke isolatie en gaat 20 tot 50 jaar mee.

Wat kost vervangen dakbedekking schuur?

Als de dakbedekking van je schuur, tuinhuis, overkapping of garage vervangen moet worden, kun je kiezen voor de geodkoopste dakbedekking, zoals bitumen dakbedekking of rechte dakshingles van bitumen. Er zijn ook dakshingles beschikbaar die gemaakt zijn van betere materialen. De kosten van de goedkoopste dakbedekking liggen tussen €5,- en €20,- per m². Wil je meteen je garagedak laten isoleren? Vraag dan om passend advies!

Vraag kosten op voor jouw situatie

Plat dak renovatie, wanneer?

Heb je een plat dak en overweeg je een dakrenovatie? Bij jouw keuze van een dakbedekking voor een plat dak moet je rekening houden met andere factoren dan bij een schuin dak dat bedekt is met dakpannen. Bij een hellend dak stroomt het regenwater namelijk automatisch naar beneden. Op een plat dak blijft regenwater langer staan. Daarom vragen platte daken een ander soort dakbedekking!

Lees meer over dakpannen vervangen.

Bitumen dakbedekking zwart

Plat dak waterdicht maken: zo doen onze dakdekkers het!

 1. Dakinspectie: De dakspecialist controleert het plat dak op eventuele beschadigingen, losliggende delen en andere zwakke punten.
 2. Verwijdering van oude dakbedekking: De oude laag van de bestaande dakbedekking wordt mogelijk verwijderd, voordat de nieuwe dakbedeking geplaatst kan worden.
 3. Inspectie van het onderliggende substraat: Het substraat, ofwel de ondergrond van het dak, wordt geïnspecteerd en eventueel gerepareerd of vervangen. Dit is essentieel voor een goede hechting van het nieuwe dakleer.
 4. Plaatsen van dakisolatie: Om energie te besparen en je woning beter te beschermen tegen weersinvloeden, wordt een isolatielaag geplaatst. De dakisolatie kan bestaan uit isolerende dakplaten of een laag isolatiemateriaal.
 5. Aanbrengen van dakbedekking en randafwerking: Het dakleer wordt op de ondergrond geplaatst en kan bestaan uit bitumen, EPDM, PVC of TPO.
 6. Dakafwerking: Na het plaatsen van de dakbedekking, wordt deze afgewerkt met bijvoorbeeld daktrimmen en afvoeren voor regenwater.
 7. Testen, inspectie, onderhoudsadvies: Na het plaatsen van de dakbedekking wordt het getest op waterdichtheid en geïnspecteerd op eventuele problemen. Je krijgt onderhoudsadvies die de levensduur van het dak te verlengt.
 8. Garantie: Bij het plaatsen van een nieuwe dakbedekking krijg je garantie op het materiaal en de werkzaamheden. Je bent zo verzekerd van kwaliteit en mocht er toch iets misgaan, dan kun je hierop terugvallen.

Een nieuw dak is een essentiële maar ook flinke investering in je huis. Kies daarom een professionele dakdekker die gespecialiseerd is in platte daken.

Veelgestelde vragen over dakbedekking kiezen plat dak

Welk type dakbedekking is het beste voor een plat dak?

De keuze hangt af van verschillende factoren, waaronder het budget en persoonlijke voorkeur. Bitumen, EPDM, TPO en PVC zijn alle vier populaire opties onder huiseigenaren.

Moet ik meteen dakisolatie toevoegen bij het vervangen van de dakbedekking van mijn platte dak?

Bij het vervangen van de dakbedekking van een plat dak is het sterk aanbevolen om dakisolatie toe te voegen vanwege energie-efficiëntie en comfort. Het is echter niet altijd verplicht en afhankelijk van factoren zoals budget en bestaande isolatie.

Welke factoren beïnvloeden de keuze tussen witte of zwarte dakbedekking voor een plat dak?

Witte dakbedekking reflecteert zonlicht en helpt het gebouw koeler te houden, terwijl zwarte dakbedekking warmte absorbeert.

Kan ik zelf mijn platte dakbedekking vervangen?

Heb je een nieuw dak nodig en denk je erover na om het zelf te doen= Het dak van een tuinhuis of overkapping kan je prima zelf doen. Maar het vervangen van platte dakbedekking voor woonruimtes is een complexe taak. Het wordt aanbevolen om dit werk over te laten aan professionele dakdekkers vanwege de nauwkeurigheid en de vereiste ervaring.

Gratis & geheel vrijblijvend

Gratis dakinspectie aanvragen
Hulp nodig? Vraag een gratis dakinspectie aan. Wij helpen je graag. Dakinspectie aanvragenBel ons: