• Slimme en zorgvuldige keuze
 • Gratis dakinspectie
 • Actief door heel NL
 • Deskundig advies

Bitumen dakbedekking: voor- en nadelen en (m2) prijs

Bitumen dakbedekking is een populaire keuze voor veel huiseigenaren die een plat dak hebben vanwege de betaalbaarheid, duurzaamheid en onderhoudsarm is. Dit type dakbedekking is een perfecte methode om een dak te bedekken, omdat relatief goedkoop is in vergelijking met dakpannen. Het grootste voordeel van bitumen dakbedekking is dat het een lange levensduur heeft van 20 tot 40 jaar.

Dakinspectie aanvragen

Wat is bitumen dakbedekking?

Wat is bitumen eigenlijk?Een bitumen wordt gemaakt uit aardolie en is een teerachtige substantie. Een bitumen dakbedekking (c.q. roofing of bitumen dakleer voor platte daken) wordt voornamelijk gebruikt als dakbedekking op platte daken of op een licht hellend dak. Dankzij de toevoeging van gemodificeerde bitumen is de kwaliteit van een bitumen dak erg goed. Het wordt geleverd op een rol in de vorm van stroken dakleer, die in meerdere lagen op de platte daken wordt aangebracht. Bitumen is in verschillende kleuren leverbaar.

Bitumineuze dakbedekking is een efficiënte dakbedekking die jou op lange termijn veel geld bespaart. Het is betaalbaar én vergt minder onderhoud!

Voordelen van bitumen dakbedekking

Een bitumen dak biedt veel voordelen en is daarom een populaire keuze onder woningeigenaren en dakdekkers. Om het eenvoudiger te maken zetten we de belangrijkste voordelen voor je op een rij:

 • Waterdicht: bitumen is waterdicht en wordt vaak geïnstalleerd met overlappende lagen als solide barrière tegen water.
 • Duurzaam: bitumen is duurzaam, vraagt weinig onderhoud en is bestand tegen uv-stralen en weersinvloeden.
 • Licht gewicht: het materiaal is licht en makkelijk te installeren.
 • Weerstand tegen brand: het is brandvertragend en heeft een hoge mate van vuurbestendigheid.
 • Betaalbaar: het is prijsgunstig in vergelijking met sommige andere dakbedekkingsmaterialen.
 • Installatiegemak: dakrollen zijn snel en gemakkelijk te installeren in vergelijking met andere daksystemen.
 • Flexibel: roofing is flexibel en kan goed overweg met temperatuurschommelingen.
 • Reparaties: reparaties kunnen relatief eenvoudig worden uitgevoerd zonder de hele dakbedekking te hoeven vervangen. Hetzelfde geldt voor het onderhoud van het dak.
Dakinspectie aanvragen

Wat kost een bitumen dakbedekking?

De kosten voor het aanbrengen van bitumineuze dakbedekking zijn afhankelijk van de grootte en complexiteit van het dak, of de bitumen in één of meerdere lagen aangebracht wordt, het type bitumen en de arbeidskosten. Als je extra isolatie wilt laten installeren onder het bitumen dak, dan nemen deze kosten uiteraard toe. De prijs van de dakisolatie hangt af van het type en de dikte.

Bitumen dakbedekking prijs per m²

 • De bitumen dakbedekking op rol kost tussen de €30 tot €60 per m² (inclusief installatie). Dit geldt voor zowel SBS- als APP-gemodificeerd bitumen.
 • Bitumen shingles zijn eveneens een populaire type dakbedekking voor ligt daken. De kosten variëren van €15 tot €35 per m², inclusief installatie.
 • Zelfklevende bitumen hebben doorgaans een prijs tussen de €25 en €50 per m², inclusief installatie.

Over het algemeen maken arbeidskosten een aanzienlijk deel uit van het totale kostenplaatje en ze variëren sterk afhankelijk van de regio en het niveau van ervaring van de dakdekker. In dit tarief zijn extra’s zoals dakranden, dakgoten, dakventilatie niet meegenomen. Houd er rekening mee dat de staat van de bestaande dakconstructie de kosten kunnen doen toenemen.

Rekenvoorbeeld kosten dak bitumen:

In dit voorbeeld gaan wij uit van een bitumen dakbedekking voor een dak van een rijtjeswoning met een dakoppervlak van 60 m². Het dak wordt voorzien van het bitumen op rollen (SBS-gemodificeerd) van een gemiddelde prijs, inclusief materiaal en arbeid. De gemiddelde kosten per m² (inclusief materiaal en installatie) zijn € 45 per m². De prijs van de dakbedekking op dit dak is hier: € 45/m² x 60 m² = € 2.700.

Is bitumen dakbedekking hetzelfde als EPDM of PVC voor het dak?

Bitumen dakbedekking is niet hetzelfde als EPDM-dakbedekking of als PVC-dakbedekking. Ze hebben verschillende eigenschappen en toepassingen.

Zo wordt bitumen dakbedekking in dakrollen aangebracht en versterkt met glasvezel- of polyestermateriaal. Daarnaast wordt het materiaal versterkt door polymeren, waardoor de prestaties verbeteren van de waterdichtheid en levensduur.

Als we het hebben over EPDM dakbedekking, dan hebben we het eigenlijk over een synthetische rubber die bestaat uit één groot oppervlak voor het gehele dak. Dit zorgt voor een naadloze bedekking voor platte daken middels lijm of mechanische bevestiging.

Tot slot hebben we nog PVC/ kunststof dakbedekking. Dit is een flexibel materiaal, te vergelijken met EPDM, en wordt vaak gebruikt op platte daken. Het is goed bestand tegen chemicaliën, maar helaas niet tegen organische invloeden.

De juiste keuze voor jouw eigen bitumen dak hangt af van factoren zoals het type dak, de ondergrond en het budget. Het beste is een professionele dakdekker te vragen welk soort bitumen het beste is voor jouw dak. Deze heeft kennis van alle typen dakbedekkingen en zal jou van het allerbeste advies op maat voorzien!

Bitumineuze dakbedekking aanbrengen zorgt ervoor dat je gedurende 20 tot 40 jaar géén nieuw dak meer nodig hebt. Bovendien is het makkelijk te combineren met dakisolatie.

Nadelen van bitumen dakbedekking

Hoewel bitumen veel voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen en overwegingen waarmee je rekening moet houden. Het is belangrijk om de voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen. Het type dakbedekking dat het meest geschikt is, hangt af van je budget, de verwachte levensduur en de onderhoudsvereisten. Onze professionele dakdekkers helpen je bij het maken van de beste keuze op basis van jouw budget:

 • Levensduur: deze dakbedekking heeft een kortere levensduur dan zinken daken of dakpannen.
 • Onderhoud: regelmatig onderhoud is nodig. Het dakleer is gevoelig voor beschadiging door betreding of scherpe voorwerpen.
 • Gevoelig voor temperatuur: het bitumen kan zacht worden bij hoge temperaturen en hard worden bij lage temperaturen, waardoor het kan barsten of scheuren.
 • Milieu: bitumineuze dakbedekking is afgeleid van aardolie. Milieuvriendelijke opties zijn gerecycleerd dakleer en gemodificeerd dakleer.
 • Gevoelig voor zon: de bitumen dakbedekking kan degraderen onder invloed van uv-stralen van de zon. Dit leidt tot verkleuring en verminderde prestaties.

Bitumen branden of lijmen, wat is de beste keuze?

De keuze tussen branden (hete lucht of open vuur) van de bitumen of lijmen, hangt af van het type bitumen, de installatieomstandigheden, de ervaring van de installateur en de lokale bouwvoorschriften. Beide methoden hebben hun voor- en nadelen:

Bitumen branden (hete lucht of open vuur):

Voordelen:

 • Snelheid: het branden van bitumen gaat snel en verkort de installatietijd.
 • Sterke verbinding: de hitte zorgt voor een sterke hechting van de bitumenmembranen.
 • Geschikt voor grote projecten: efficiënte methode voor grote daken.

Nadelen:

 • Veiligheid: open vuur levert veiligheidsrisico’s op en vraagt om ervaren installateurs.
 • Gezondheid: de dampen die vrijkomen bij het branden zijn schadelijk voor de gezondheid.
 • Beperkte toepassing: niet alle soorten bitumen zijn geschikt om te branden.

Bitumen lijmen:

Voordelen:

 • Veiligheid: lijmen is veiliger omdat het geen open vuur of hete lucht vereist.
 • Gezondheid: er komen minder schadelijke dampen vrij.
 • Geschikt voor diverse daken: geschikt voor veel ondergronden.

Nadelen:

 • Langzamere installatie: het lijmen kan tijdrovender zijn dan branden.
 • Milieu: sommige lijmen kunnen vluchtige organische stoffen (VOS) bevatten.
 • Minder geschikt voor grote daken: lijmen kan minder efficiënt zijn bij zeer grote daken.

Bitumen dakbedekking aanbrengen gebeurt meestal met open vuur. Of het gelijmd kan worden hangt af van specifieke omstandigheden. Zorg ervoor dat je een erkende en ervaren dakdekker inhuurt voor een correcte en veilige installatie. Zij geven deskundig advies over de meest geschikte methode op basis van jouw situatie. Ga snel naar het formulier en krijg advies en een kosteloze offerte van een van onze dakenspecialisten bij jou in de regio!

Soorten bitumineuze dakbedekking

Bitumineuze dakbedekking is een verzamelnaam. Er zijn namelijk verschillende soorten bitumen verkrijgbaar, die wij hieronder specificeren:

 1. SBS-bitumen (asfaltrollen): SBS-bitumen zijn versterkt met glasvezel of polyester. SBS (styreen-butadieen-styreen) wordt gebruikt om de bitumen elastischer te maken en de weerstand tegen koude temperaturen te verbeteren. Deze asfaltrollen worden vaak met een gasbrander geïnstalleerd om de naden te overlappen.
 2. Geprefabriceerde bitumen membranen (APP-modificatie): APP (atactisch polypropyleen) is een veelgebruikte modificatie om bitumen dakbedekking te versterken en bestand te maken tegen hoge temperaturen. Ze zijn verkrijgbaar in rollen met een bovenafwerking, zoals granulaat of kunststof, voor extra bescherming tegen uv-stralen. Ze worden vaak geïnstalleerd met een gasbrander om de naden te verbinden.
 3. Gemodificeerd bitumen (SBS of APP): Gemodificeerd bitumen is een dakbedekking die verbeterd wordt met SBS- of APP om de eigenschappen te verbeteren. Het wordt geleverd in rollen of platen en kan variëren in dikte en afwerking. Gemodificeerd bitumen kan geïnstalleerd worden met een gasbrander of is beschikbaar als zelfklevende methode.
 4. Zelfklevende bitumen membranen: Zelfklevende bitumen membranen, ook bekend als dakrollen, hechten met warmte of druk. Ze vereisen geen open vuur of hete lucht tijdens installatie.
 5. Gerecycleerde bitumen dakbedekking: Deze bitumen dakbedekking maakt gebruik van gerecycled materiaal en is milieuvriendelijker dan traditionele bitumen. Het is verkrijgbaar in rollen en als shingles voor platte daken.

De keuze voor het juiste type dakbedekking bitumen hangt af van factoren zoals het klimaat, de gewenste levensduur, jouw budget en de installatiemethode. Het is belangrijk om met een professionele dakdekker te overleggen om de beste keuze te maken op basis van jouw specifieke behoeften.

Vraag ons om advies over dakbedekking met bitumen

Heb je een nieuw bitumen dak nodig? Laat je dak dan maken, vervangen of repareren door vakspecialisten die weten wat zij doen! Onze dakspecialisten hebben jarenlange ervaring en kennis van alle vormen van dakbedekkingen. Jij kunt bouwen op: gratis advies en offerte plus excellente service en jarenlange garantie. Maak dus snel die afspraak en laat je verrassen door onze deskundigheid en scherpe offertes!

Dakinspectie aanvragen

Veelgestelde vragen over bitumen dakbedekking

Kan ik zelf mijn bitumineuze dakbedekking repareren?

Je kunt een bitumineus dak zelf repareren. Het is echter aan te raden om het door een ervaren vakman te laten doen, omdat dit de veiligheid van je woning waarborgt en een beter resultaat garandeert. Reparaties kunnen bestaan uit het repareren van gaten of het vervangen van kapotte vellen dakbedekking.

Wanneer vervang je bitumen dakbedekking?

Wanneer je dak en het isolatievermogen in goede staat zijn, is het meestal niet nodig om ze te vervangen. Als er echter tekenen van schade of slijtage zijn, moet je overwegen om het dak zo snel mogelijk te vervangen. Hetzelfde geldt als je je energie-efficiëntie wilt verhogen door nieuwe isolatie bovenop de bestaande rollen te plaatsen.

Wat zijn de alternatieven voor de bitumen dakbedekking?

Alternatieven zijn: pannendak, metalen dak, EPM-dakbedekking, kunststof of PVC-dakbedekking of wil je een milieubewust alternatief voor het bitumen dak? Kies dan voor groen op het dak!

Gratis & geheel vrijblijvend

Gratis dakinspectie aanvragen
Hulp nodig? Vraag een gratis dakinspectie aan. Wij helpen je graag. Dakinspectie aanvragenBel ons: