• Slimme en zorgvuldige keuze
 • Gratis dakinspectie
 • Actief door heel NL
 • Deskundig advies

Dakopbouw: voorbeelden en kosten

Wil jij extra ruimte in huis creëren? Dan kun je de woning uitbreiden door middel van het uitbouwen van je dak. Wij transformeren elk dak naar een functionele, mooie en waardevolle ruimte. Beide bieden mogelijkheden voor een dakopbouw op maat in kunststof en in hout!

Offerte aanvragen

Wat is een dakopbouw?

Wat heb je in gedachten? Gaat het om een dakkapel plaatsen of gaat het om een dakopbouw die een extra verdieping realiseert? Die vraag bepaalt wat het gaat kosten. Een dakkapel is een structuur die uitsteekt uit het schuine dak van een gebouw en dient om extra ruimte te creëren op een zolderverdieping.

Bij een dakopbouw gaat het om het toevoegen van een extra verdieping bovenop je bestaande dak. Een dakopbouw maakt het mogelijk om je huis in de hoogte uit te breiden, zonder dat je grondoppervlak (je tuin) opoffert. Dat is vaak de reden dat mensen kiezen voor een opbouw in stedelijke gebieden en woonwijken waar beperkte percelen woninguitbreiding lastig maakt.

Soorten en voorbeelden van dakopbouwen

Wat dakopbouwen betreft, kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden. Een opbouw voor het dak wordt op maat gemaakt volgens het model dat je voor ogen hebt. Een dakopbouw kun je ter plaatse laten maken of je laat een prefab dakopbouw installeren. Dat laatste kan meestal zelfs binnen een dag!

Een dakopbouw kan worden toegevoegd op zowel een plat dak en op een hellend dak. Je hebt daarbij de mogelijkheid voor een dakopbouw met een verlengde nok ofeen verhoogde nok. Dat laatste kan zowel een enkelzijdige of een dubbelzijdige nokverhoging zijn. Wil jij weten wat de ideale oplossing in jouw situatie is? Onze dakspecialisten geven je goed advies over alle mogelijkheden!

Het grote voordeel van een prefab dakopbouw is dat deze in de regel in één dag geïnstalleerd kan worden.

Dakinspectie aanvragen

Kosten dakopbouw: ze variëren per situatie

De kosten en de technische haalbaarheid van een dakopbouw variëren sterk en zijn afhankelijk van de huidige staat van het dak, eventuele vergunningen, de gebruikte materialen en de gewenste functionaliteit. Het is belangrijk dat je in zee gaat met een professionele dakspecialist. Samen met hem bepaal je de beste oplossing voor je nieuwe dakopbouw. Ook zorgt hij ervoor dat de dakopbouw voldoet aan de geldende bouwvoorschriften en veiligheidsnormen.

De prijzen voor een dakopbouw liggen gemiddeld tussen de € 18.000,- en € 45.000,- inclusief montage, afhankelijk van de grootte en de materiaalkeuze.

Wat kost een dakopbouw gemiddeld?

Om je een beeld te geven wat de gemiddelde prijs van een dakopbouw is, geven wij je enkele rekenvoorbeelden. Ga snel naar het onderstaande overzicht en lees hier wat de gemiddelde kosten van een prefab dakopbouw zijn voor een plat en hellend dak van 3 en 4,5 meter.

Hier volgt een schema.

Reken voor een dakopbouw in kunststof van rond de 20 m2 op een prijs tussen € 20.000 en € 30.000, afhankelijk van de gekozen materialen en de gewense isolatiewaarde van het glas. Daarentegen bedragen de kosten van een dakkapel tussen de € 3.000 tot € 5.000.

Wij kunnen jou helpen met een constructieberekening, het ontwerp, de materiaalkeuze en ook met het aanvragen van de juiste vergunningen. Maak een vrijblijvende afspraak en je weet snel hoe jouw project vorm kan krijgen en wat de opbouw kost.

Wat zijn de voordelen van een dakopbouw?

Een dakopbouw biedt verschillende voordelen, afhankelijk van de specifieke behoeften en doelen van een project. De belangrijkste voordelen van een dakopbouw zijn:

 1. Extra ruimte: een van grootste voordelen van dakopbouwen is dat er meer binnenruimte beschikbaar komt. Die kan worden gebruikt voor extra slaapkamers, thuiskantoor, hobbyruimte of een speelkamer.
 2. Waardestijging: een goed ontworpen en professioneel uitgevoerde dakopbouw kan de waarde van een woning aanzienlijk verhogen en is aantrekkelijk voor potentiële kopers.
 3. Esthetische verbetering: een dakopbouw kan de uitstraling van een huis verbeteren. Het is een kans om moderne architectonische elementen toe te voegen, zoals grote ramen, balkons of dakterrassen.
 4. Flexibiliteit: dakopbouwen geven eigenaars de flexibiliteit om de ruimte aan te passen aan veranderende behoeften.
 5. Lichtinval: een dakopbouw kan worden voorzien van grote ramen of schuifdeuren, waardoor natuurlijk licht de ruimte binnenkomt en uitzicht op de omgeving mogelijk is.
 6. Ruimtebesparing: in situaties waar de beschikbare grond beperkt is, is een dakopbouw een slimme manier om extra ruimte toe te voegen zonder de tuin op te offeren.
 7. Duurzaamheid: dakopbouwen kunnen worden ontworpen en gebouwd met duurzame materialen en energie-efficiënte technologieën. Dit draagt bij aan de duurzaamheid van het huis.

De genoemde voordelen zijn afhankelijk van je individuele situatie, het ontwerp en de uitvoering ervan. Het inwinnen van professioneel advies is noodzakelijk, voordat je besluit tot de aankoop van een dakopbouw!

Ja, ik wil advies

Welk soort dakopbouw kies jij voor je woning?

Het laten plaatsen van een prefab dakopbouw of een ter plaatse gemaakte dakopbouw hangt af van verschillende factoren, zoals tijdsdruk, budget, beschikbaarheid van de materialen en het gewenste ontwerp. Beide methodes hebben hun voor- en nadelen. Weeg deze zorgvuldig af bij het plannen van jouw dakopbouw!

De bereikbaarheid van de bouwplaats kan een rol spelen bij je keuze voor een prefab oplossing. Het transport van een grote prefab dakopbouw naar een moeilijk bereikbare locatie kan een logistieke uitdaging zijn. Aan de andere kant wordt de prefab dakopbouw in de regel binnen een dag geïnstalleerd, zodat je dak snel wind- en waterdicht is.

Dakopbouwen kunnen zowel in kunststof als in hout worden geleverd.

Verlengde of verhoogde nok: wat is het verschil?

Het belangrijkste verschil tussen beide is hoe ze de binnenruimte van de dakopbouw beïnvloeden. Bij een verlengde nok steekt de opbouw boven het bestaande dak uit. Hierdoor ontstaat extra ruimte zonder de daklijn van het hoofdgebouw drastisch te veranderen. Een verhoogde nok verwijst naar een dakopbouw waarbij de noklijn van de opbouw hoger is dan het bestaande dak. De hele daklijn komt dus hoger uit. Een verhoogde nok biedt hierom meer binnenruimte.

Casco dakopbouw die je zelf afwerkt

Ben je erg handig? Dan kun je besparen op de arbeidskosten door de binnenafwerking zelf te doen. Het geeft je ook de mogelijkheid om de binnenkant naar eigen wens en smaak af te werken. Onze dakexperts denken graag met jou mee, om het project tot een goed eindresultaat te leiden dat past binnen je budget!

Een dakopbouw voor een plat dak kan uit kunststof en/of hout bestaan en kan ook gecombineerd worden met baksteen. Dit is afhankelijk van de look die je wenst, het budget en de stevigheid van de onderliggende dakconstructie.

Dakopbouw plat dak

Heb je een huis met een plat dak en wil je de beschikbare woonruimte in de hoogte uitbreiden? Dat kan met een opbouw op zowel op een woning als op een garage. Een plat dak is een stabiele basis voor de opbouw van de nieuwe verdieping. Het platte dak biedt een naadloze overgang van het bestaande dak naar de nieuwe constructie. Bovendien biedt dit ontwerp vaak mogelijkheden voor grotere raampartijen.

3 tips voor een dakopbouw op plat dak

 1. Laat de stevigheid van je dakconstructie van je platte dak beoordelen of deze het extra gewicht te dragen.
 2. Waterdichting en isolatie zijn cruciaal voor platte daken! Zorg voor correcte installatie van de dakbedekking en afdichtingen om lekkages te voorkomen. Laat ook goede isolatie aanbrengen om de energie-efficiëntie te verbeteren en voor een prettig wooncomfort.
 3. Zorg je ervoor dat je dakopbouw aan de wettelijke eisen voldoet en schakel een professional in die gespecialiseerd is in dakopbouwen platte daken.

Dakopbouw hellend dak

Een dakopbouw op een hellend dak voegt karakter en functionaliteit toe aan je huis. Deze opbouw creëert extra ruimte onder het schuine dak, die nuttig kan zijn voor slaapkamers, een studeerkamer, een zolder of speelruimte.

Een dakopbouw op een hellend dak kan het oorspronkelijke ontwerp van de woning verbeteren, met kenmerkende daklijnen en ramen die het esthetische aanzicht verrijken. Het is een manier om de beschikbare ruimte optimaal te benutten en tegelijkertijd de waarde en aantrekkelijkheid van je huis te vergroten.

3 tips voor een dakopbouw op een schuin dak

 1. Zorg ervoor dat een opbouw past bij de architectuur en stijl van het hellende dak qua uiterlijk en daklijnen. Zo voorkom je dat het eruitziet als een “opzetstuk”.
 2. Werk samen met ervaren dakspecialisten die gespecialiseerd zijn in het bouwen van dakopbouwen op een schuin dak. Zij houden rekening met de structuur, isolatie, ventilatie en waterdichtheid van de opbouw.
 3. Zorg voor voldoende isolatie, natuurlijke ventilatie en daglicht om een comfortabele en functionele verdieping te creëren.
Dakinspectie aanvragen

Wat kost een prefab dakopbouw in kunststof en hout?

Prijzen houten prefab dakopbouw op plat dak en HR++ glas

Kenmerk Specificatie Specificatie
Materiaal Dakopbouw Houten constructie Kunststof (bijv. kunststof panelen)
Dakbedekking Pannendak (keramische dakpannen) Pannendak (keramische dakpannen)
Isolatie HR++ glas voor ramen en geïsoleerde dakpanelen HR++ glas voor ramen en geïsoleerde dakpanelen
Afmetingen 3 meter x 4,5 meter 3 meter x 4,5 meter
Geschatte Prijsbereik (€) Plat €15.000 – €25.000 €20.000 – €32.000
Geschatte Prijsbereik (€) Hellend €18.000 – €30.000 €25.000 – €38.000

De prijs van een dakopbouw verschilt uiteraard per situatie en de persoonlijke keuzes. Vul het onderstaande offerteformulier in en ontvang deskundig advies en prijzen op maat van onze dakexperts uit je buurt.

Veelgestelde vragen over een dakopbouw realiseren

Heb ik een vergunning nodig voor een dakopbouw?

Dit hangt af van de plaatselijke voorschriften en het type dakconstructie dat je kiest. Over het algemeen kun je dit het beste navragen bij je gemeente voordat je met de bouw begint.

Kan ik ook een prefab dakopbouw op een plat dak garage plaatsen?

Je kunt een geprefabriceerde dakstructuur installeren op een garage met plat dak. Het installatieproces kan echter complexer zijn dan op een schuin dak door windbelasting en andere factoren.

Welk type glas moet ik gebruiken voor mijn dakopbouw?

Bij het kiezen van glas voor je dakconstructie moet je rekening houden met een aantal factoren zoals kosten, energie-efficiëntie, esthetiek en duurzaamheid. Met HR++- en HR+++-glas (triple glas) bespaar je op de energiekosten. Installeer je dakisolatie en isolerend glas, dan kun je daarvoor subsidie (ISDE) krijgen.

Wat is de beste keuze: prefab dakopbouw of op maat?

Of je een prefab dakstructuur kiest of een op maat laat maken, hangt af van diverse factoren en je budget. Prefab dakconstructies zijn vaak kostenefficiënter en kunnen snel geïnstalleerd worden, maar ze sluiten mogelijk niet perfect aan op de grootte en vorm van je woning. Ter plaatse gemaakte dakopbouwen bieden meer ontwerpflexibiliteit en passen wellicht beter bij je behoeften, maar vereisen meer tijd en zijn duurder. Ga altijd voor kwaliteit die past bij je budget.

Gratis & geheel vrijblijvend

Gratis dakinspectie aanvragen
Hulp nodig? Vraag een gratis dakinspectie aan. Wij helpen je graag. Dakinspectie aanvragenBel ons: