• Slimme en zorgvuldige keuze
  • Gratis dakinspectie
  • Actief door heel NL
  • Deskundig advies

Dakbedekking: soorten, kosten en advies

Het kiezen van de juiste dakbedekking is een belangrijke beslissing voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. Het dak is immers een van de meest cruciale onderdelen van een gebouw en biedt bescherming tegen verschillende weersomstandigheden en andere externe invloeden.

Offerte aanvragen

Soorten dakbedekking

Er zijn verschillende soorten dakbedekking om uit te kiezen, elk met zijn eigen unieke eigenschappen en functionele voordelen. Hieronder bespreken we enkele van de meest populaire opties:

Dakpannen

Dakpannen zijn een van de meest traditionele en bekende vormen van dakbedekking. Ze zijn duurzaam, esthetisch aantrekkelijk en verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals keramiek en beton. Dakpannen kunnen worden gebruikt voor zowel hellende als schuine daken. Naast de traditionele rode dakpannen zijn er ook dakpannen verkrijgbaar in andere kleuren, zoals grijs, zwart en bruin. Hierdoor kunnen huiseigenaren hun dakbedekking afstemmen op de stijl van hun huis.

Dakpannen hebben een lange geschiedenis en worden al eeuwenlang gebruikt als dakbedekking. Ze zijn gemaakt van klei of beton en worden vaak in een overlappend patroon gelegd om een waterdichte laag te vormen. Dakpannen zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden en kunnen een huis een klassieke uitstraling geven.

Metalen dakbedekking

Metalen dakbedekking, zoals aluminium, zink en staal, zijn steeds populairder geworden vanwege de duurzaamheid en lage onderhoudskosten. Metalen daken zijn bestand tegen extreme weersomstandigheden en hebben een lange levensduur.

Daarnaast biedt metalen dakbedekking ook ontwerpmogelijkheden. Het kan worden gevormd in verschillende profielen en kleuren, waardoor huiseigenaren hun dak een unieke uitstraling kunnen geven. Metalen dakbedekking kan ook worden gecombineerd met andere materialen, zoals hout, om een moderne en stijlvolle uitstraling te creëren.

EPDM dakbedekking

EPDM is een synthetisch rubber dat vaak wordt gebruikt voor platte daken. Het is zeer flexibel, waterdicht en bestand tegen UV-straling. EPDM-dakbedekking kan gemakkelijk en snel worden geïnstalleerd en heeft een lange levensduur.

EPDM-dakbedekking wordt vaak gebruikt op commerciële gebouwen en woningen met platte daken. Het materiaal kan worden aangebracht in grote vellen, waardoor er minder naden zijn en de kans op lekkages wordt verminderd. Het rubberachtige materiaal is ook bestand tegen temperatuurwisselingen en kan uitzetten en krimpen zonder scheuren. Deze dakbedekking wordt overigens vaak vergist met bitumen dakbedekking.

Dakbedekking met bitumen

Bitumen is een veelzijdig materiaal dat al eeuwenlang wordt gebruikt voor dakbedekking. Het wordt gewonnen uit aardolie en vervolgens verwerkt tot een stroperige substantie die gemakkelijk kan worden aangebracht op het dak. Door zijn waterafstotende eigenschappen is bitumen uitermate geschikt voor platte daken, waar water gemakkelijk kan blijven staan.

Een van de voordelen van bitumen dakbedekking is de lange levensduur. Met de juiste installatie en regelmatig onderhoud kan een bitumen dakbedekking wel 30 jaar meegaan. Dit maakt het een duurzame keuze voor woningeigenaren die op zoek zijn naar een betrouwbare en langdurige oplossing voor hun platte dak.

Bitumen dakbedekking kan op twee manieren worden aangebracht: gebrand of koud. Bij de gebrande methode wordt het bitumen verwarmd en vervolgens op het dakoppervlak aangebracht met behulp van een brander. Deze methode zorgt voor een sterke hechting tussen het bitumen en het dakoppervlak, waardoor het dak waterdicht wordt.

Dakbedekking vervangen

Soms kan het nodig zijn om uw dakbedekking te vervangen. Dit kan te wijten zijn aan veroudering, schade door weer of andere externe factoren. Het vervangen van dakbedekking is een grote investering, maar kan nodig zijn om verdere schade aan uw woning te voorkomen. Het is raadzaam om een professional in te schakelen om de staat van uw dak te beoordelen en u te adviseren over het juiste moment om uw dakbedekking te vervangen.

Wanneer u overweegt om uw dakbedekking te vervangen, zijn er verschillende factoren waarmee u rekening moet houden. Ten eerste is het belangrijk om te bepalen welk type dakbedekking het meest geschikt is voor uw woning. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals bitumen, dakpannen, EPDM en groendaken. Elk type dakbedekking heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om de juiste keuze te maken op basis van uw specifieke behoeften en budget.

Een ander belangrijk aspect bij het vervangen van dakbedekking is het vinden van een betrouwbare en ervaren dakdekker. Het is essentieel om een professional in te schakelen die bekend is met het vervangen van dakbedekking en die beschikt over de juiste kennis en vaardigheden. Een goede dakdekker zal uw dak grondig inspecteren, eventuele schade identificeren en u adviseren over de beste oplossing voor uw situatie.

Dakbedekking op een schuur

Als u een schuur heeft, is het belangrijk om deze te voorzien van de juiste dakbedekking om uw eigendommen te beschermen tegen weersinvloeden en vocht. Afhankelijk van het type schuur en uw persoonlijke voorkeur, kunt u kiezen voor dakpannen, metalen dakbedekking of bitumen.

Wanneer u ervoor kiest om dakpannen te gebruiken, heeft u de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende soorten en stijlen. Traditionele dakpannen zijn gemaakt van klei en hebben een rustieke uitstraling die goed past bij landelijke schuren. Moderne dakpannen zijn daarentegen vaak gemaakt van beton en hebben een strakke en moderne uitstraling. Het voordeel van dakpannen is dat ze duurzaam zijn en een lange levensduur hebben.

Als u liever een meer industriële uitstraling wilt voor uw schuur, kunt u kiezen voor metalen dakbedekking. Metalen dakbedekking is sterk, lichtgewicht en bestand tegen extreme weersomstandigheden. Bovendien is het gemakkelijk te installeren en vereist het weinig onderhoud. Metalen dakbedekking is verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, waardoor u uw schuur een unieke uitstraling kunt geven.

Dakbedekking voor een platdak

Een plat dak vereist specifieke dakbedekking om ervoor te zorgen dat het waterdicht is. EPDM, bitumen en PVC zijn veelvoorkomende opties voor platte daken. Het is belangrijk om een professional te raadplegen om de juiste dakbedekking voor uw platte dak te kiezen, rekening houdend met factoren zoals belasting en isolatie.

Dakbedekking voor een hellend/schuin dak

Bij een hellend of schuin dak kunt u kiezen uit verschillende soorten dakbedekking, zoals dakpannen, metalen dakbedekking en leien. Het is belangrijk om rekening te houden met het klimaat en de esthetische voorkeur, maar ook met de duurzaamheid en onderhoudsvereisten van de gekozen dakbedekking.

Al met al is het kiezen van de juiste dakbedekking een belangrijke stap in het bouw- of renovatieproces. Het is raadzaam om professioneel advies in te winnen en rekening te houden met factoren zoals duurzaamheid, kosten en de specifieke behoeften van uw dak. Door de juiste keuzes te maken, kunt u genieten van een veilig, duurzaam en goed functionerend dak voor vele jaren.

Wat kost dakbedekking?

De gemiddelde kosten voor dakbedekking hangt af van de keuze in het materiaal en het oppervlakte van het dak. Om een goed voorbeeld te geven hebben we een tabel samengesteld per materiaal en de prijs per vierkante meter.

Wil je direct een prijsopgave ontvangen? Vraag deze dan hier aan.

Plat dak Levensduur Prijzen per m2
Bitumen 20 – 25 jaar 70 – 90 euro
PVC 20 – 25 jaar 75 – 95 euro
EPDM 35 – 40 jaar 95 – 120 euro
Groendak 55 – 60 jaar 60 – 65 euro
Hellend/schuin dak Levensduur Prijzen per m2
Betondakpannen 30 – 35 jaar 40 – 65 euro
Leien 35 – 40 jaar 55 – 95 euro
Riet 35 – 40 jaar 85 – 100 euro
Aluminium 45 – 50 jaar 70 – 90 euro
Kleidakpannen 45 – 50 jaar 55 – 95 euro
Koper 75 – 80 jaar 95 – 125 euro
Zink 95 – 100 jaar 75 – 105 euro

Gratis & geheel vrijblijvend

Gratis dakinspectie aanvragen
Hulp nodig? Vraag een gratis dakinspectie aan. Wij helpen je graag. Dakinspectie aanvragenBel ons: